Monday, August 27, 2007

Pripravil Michal Novák

16:00 27.08.2007

Americký minister spravodlivosti Alberto Gonzales, ktorého poslanci obviňovali z toho, že zavádzal Kongres a zneužil svoje právomoci, odstupuje z funkcie. Dnes o tom informoval denník New York Times. Gonzales ponúkol rezignáciu prezidentovi Georgeovi W. Bushovi telefonicky už v piatok.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy dnes predstavil priority francúzskej zahraničnej politiky pre toto volebné obdobie. Francúzsko podľa Sarkozyho nebude blokovať otváranie ďalších kapitol v prístupových rokovaniach medzi Tureckom a EÚ. Sarkozy pritom sám so vstupom Turecka do únie nesúhlasí. Skupina priemyselne najvyspelejších krajín sveta G8 by sa podľa francúzskeho prezidenta mala rozšíriť na G13.Novými členmi klubu najbohatších krajín by sa mali stať India, Južná Afrika, Mexiko, Brazília a Čína.

Grécka polícia začala vyšetrovať podozrenie, či zakladanie požiarov po celej krajine, pri ktorých za posledné štyri dni prišlo o život vyše 60 ľudí, nesúvisí s terorizmom. Ak by toto podozrenie bolo odôvodnené, polícia by mohla ďalej postupovať podľa protiteroristického zákona, čo znamená, že by mala omnoho širšie právomoci. Oznámilo grécke ministerstvo vnútra. Zo zakladania požiarov už obvinili sedem ľudí.

V súvislosti s minuloročnou vraždou ruskej novinárky Anny Politkovskej zatkli desať osôb, ktoré i predstúpia pred súd. S odvolaním sa na ruského generálneho prokurátora informovali ruské tlačové agentúry RIA-Novostia a ITAR-Tass. "V prípade nastal skutočný posun," povedal prokurátor. Vražda významnej novinárky vyvolala v Rusku i vo svete rozhorčené reakcie. K ruským politikom, novinárom a aktivistom za ľudské práva odsudzujúcim tento zločin sa pripojili Spojené štáty, Rada Európy (RE) a Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Michail Gorbačov, bývalý ruský prezident a spolumajiteľ novín, pre ktoré Politkovskaja písala, jej vraždu označil za úder pre celú demokratickú a nezávislú tlač.

Založenie Maďarskej gardy je podľa ministra zahraničných vecí Jána Kubiša záležitosť hodná odsúdenia. Minister dodal, že ako občan Slovenskej republiky i ako minister zahraničných vecí je rád, že maďarský premiér Ferencz Gyurcsány sa od tejto záležitosti dištancoval. Kubiš dúfa, že maďarské orgány proti zoskupeniu patrične zakročia.

Štyria lesní robotníci sa dnes predpoludním zranili na Podbanskom vo Vysokých Tatrách. Viezli sa v traktore, ktorý sa na strmom svahu prevrátil. Na mieste nehody zasahovali posádkay RLP zo Štrby a Lipt.Hrádku, ktoré transportovali troch zranených do nemocníc. Štvrtého 51-ročného muža z Vikartoviec previezla, Letecká záchranná zdravotná služba ATE do popradskej nemocnice.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 33,69
USD1 24,67
GBP1 49,72
Sport

Slovenský kladivár Libor Charfreitag obsadil vo finále na MS v atletike v Osake skvelé 3. miesto výkonom 81,60 m. Dvadsaťdeväťročný Trnavčan dosiahol svoje tohtoročné a zároveň aj slovenské maximum. Miloslav Konopka obsadil 10. miesto.

*****************
V noci bude jasno až polojasno. Zrána v dolinách ojedinele hmla.
Najnižšia nočná teplota 15 až 11, v dolinách okolo 9 st.
Zajtra bude jasno až polooblačno. Popoludní pri zväčšenej oblačnosti ojedinele, najmä na východe, prehánky alebo občasný dážď.
Najvyššia denná teplota 23 až 28 st., na severe miestami okolo 21 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 13 st.
Severozápadný vietor 10 až 20 km/h.