Tuesday, August 28, 2007

16.00
Zástupcovia Talibanu dnes vyhlásili, že 19 juhokórejských rukojemníkov, ktorých militantné hnutie zadržiava v Afganistane už takmer šesť týždňov, po úspešných rokovaniach "čoskoro" prepustia. Povedal to hovorca Talibanu Júsuf Ahmádí ale odmietol uviesť podrobnosti. Soul musí na oplátku zastaviť všetky svoje náboženské aktivity v Afganistane a do konca roka stiahnuť svoje jednotky z krajiny.

Hasiči a lietadlá zo 17-tich krajín sa dnes zapojili do boja proti požiarom v južnom Grécku. Predstavitelia krajiny vyjadrili opatrnú nádej, že lesné požiare by mohli čiastočne dostať pod kontrolu. Požiare, ktoré vypukli pred piatimi dňami už zabili najmenej 63 ľudí a zničili olivové háje, lesy a sady. Na boj proti požiaru neďaleko starovekej Olympie nasadia 55 izraelských hasičov. Na juhu krajiny nasadia 18 lietadiel a 18 vrtuľníkov vrátane štyroch vrtuľníkov zo Švajčiarska.

Riziko nových požiarov v krajine stále vysoké, pretože je horúco a pritom fúka vietor. Ohrozený je najmä región Atén. Hovorca hasičov vyzval obyvateľov, aby dodržiavali pokyny úradov a aby opustili svoje dediny, ak ich o to požiadajú. Obyvatelia sa totiž často zbytočne snažia oheň uhasiť vedrami alebo vetvami.

Talianske úrady zadržali dnes v pobrežných vodách na juhu krajiny okolo 400 nelegálnych imigrantov. Pobrežná hliadka najprv neďaleko najjužnejšieho ostrova Lampedusa zadržala plavidlo s 264 osobami vrátane 40 detí. Čln, ktorý prevážal 27 ľudí, potom objavili neďaleko Sicílie a ďalšiu asi 100-člennú skupinu odhalili pri pobreží Sardínie. Všetky zadržané osoby pochádzajú zo severnej Afriky, uviedol predstaviteľ pobrežnej hliadky.

Parížska polícia v noci na pondelok zadržala 30 ľudí po tom, ako sa v štvrti Pigalle známej čulým nočným životom pobili príslušníci dvoch znepriatelených gangov. Ozbrojení boli sekáčikmi a mačetami, informovali policajné zdroje v utorok. Pri bitke nebol nikto vážne zranený. Do bitky sa zapojilo asi 50 členov oboch gangov, všetkých okrem 6 však polícia do utorka prepustila.

Galina Džugašviliová, vnučka ruského diktátora Stalina, zomrela včera večer po dlhej chorobe vo veku 69 rokov vo vojenskej nemocnici v Moskve. Galina bola dcérou Stalinovho prvorodeného syna Jakova, nadporučíka, ktorý zomrel v nacistickom koncentračnom tábore Sachsenhausen v roku 1943 po tom, čo Stalin odmietol jeho výmenu za zajatého nemeckého generála.

Štátne lesy TANAP-pu začali v týchto dňoch s opravami viacerých lesných ciest, ktoré využívajú aj turisti. Až do odvolania je preto zatvorený modro značkovaný turistický chodník od zastávky Tatranských elektrických železníc Popradské pleso na Popradské pleso. Cesta dostane nový asfalt a opravia sa aj poškodené kanalizačné odtoky. Tento rok plánujú Štátne lesy TANAP-u opraviť aj asfaltovú cestu z Tatranskej Polianky na Sliezsky dom a cestu z medzistanice kabínkovej lanovky Štart do Tatranskej Lomnice.

Zlatú medailu vo finále behu mužov na 3000 m cez prekážky si na majstrovstvách sveta v japonskej Osake vybojoval Keňan Brimin Kiprop Kipruto časom 8:13,82. Striebro získal jeho krajan olympijský víťaz Ezekiel Kemboi (8:16,94) a bronzovú medailu si odniesol ďalší Keňan Richard Kipkemboi Mateelong časom 8:17,59.

********************************
N O C:
Polojasno, miestami zväčšená oblačnosť. Najnižšia nočná teplota 14 až 9, v dolinách a kotlinách okolo 7 st.
S T R E D A:
Polojasno, v priebehu dňa od juhozápadu postupne veľká oblačnosť až zamračené a neskôr na mnohých miestach dážď. Najvyššia denná teplota 19 až 24 st., na severozápade okolo 17 st. Slabý premenlivý vietor.