Thursday, August 23, 2007

8.00
Britský premiér Gordon Brown a nemecká kancelárka Angela Merkelová ohlásili novú globálnu iniciatívu. Jej cieľom bude zlepšenie zdravotnej starostlivosti v najchudobnejších krajinách sveta. Pred rokovaniami v londýnskom sídle britského premiéra na Downing Street obaja informovali, že v boji proti takým chorobám, akou je AIDS, treba "urýchlene konať". Ďalším z Miléniových cieľov OSN, na ktorých sa v roku 2000 zhodlo medzinárodné spoločenstvo je obmedziť svetovú chudobu do roku 2015.

Hurikán Dean druhej kategórie včera zasiahol mexickú pevninu. Sprevádzal ho vietor s rýchlosťou 160 km/h. Vystrašených obyvateľov z pobrežia odvážali vo vojenských nákladných autách do vnútrozemia. Prvýkrát Dean zasiahol Mexiko v utorok ako hurikán piatej kategórie, ale svoju silu stratil, keď prechádzal cez polostrov Yucatán. Našťastie ušetril letovisko Majská riviéra na východe polostrova a mexické úrady nehlásili nijaké obete na životoch.

Guvernér amerického štátu Ohio vyhlásil včera pre 100-ročné záplavy, ktoré spôsobili prudké dažde, stav ohrozenia. Záchranári sa na loďkách pokúšali dostať k desiatkam ľudí, ktorí uviazli vo svojich zaplavených domovoch. Na záberoch zo vzduchu sa objavili kilometre zaplavených polí a ciest. Včera popoludní sa dážď zmiernil. Počet obetí búrok sa na americkom území v utorok vyšplhal na dvadsaťdva.

Gruzínsko obvinilo Rusko z ďalšieho narušenia vzdušného priestoru. V utorok Ruské stíhacie lietadlo po druhý raz za tento mesiac vletelo päť kilometrov na územie Gruzínska, oznámilo dnes ministerstvo zahraničných vecí v Tbilisi. Rusko takéto obvinenie vzápätí odmietlo.

Iránske ministerstvo obrany dnes oznámilo, že Irán vyvinul 900-kilogramovú inteligentnú bombu. Bomba, ktorá je na cieľ navádzaná je v súčasnosti funkčná, informovala iránska tlačová agentúra IRNA. USA tvrdia, že by dali prednosť diplomatickému riešeniu jadrového sporu s Iránom, ale nevylúčili vojenské riešenie. Irán pohrozil odvetným zásahom proti americkým záujmom v regióne, ak naňho zaútočia.

Popularita francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho napriek nepriaznivým ekonomickým ukazovateľom neklesá ani po sto dňoch jeho vládnutia. Ukazujú to prieskumy verejnej mienky. Prezidenta okrem toho štartuje prípravy na reformy. Sarkozy nastúpil do úradu v máji potom, čo v predvolebnej kampani plnej sľubov o zásadnej zmene po 12 rokoch vlády konzervatívcov pod vedením Jacqua Chiraca porazil socialistku Ségolene Royalovú.

Vláda zvýšila spotrebné dane z cigariet a od budúceho roka tak jedna škatuľka zdražie o zhruba 10 korún. Obchody sa budú pred-zásobovať, očakáva sa tlak pašovaných cigariet z Ukrajiny. Cena cigariet sa musí zvýšiť kvôli pravidlám európske únie, ktorá stanovuje výšku spotrebných daní.

Jackpot vo výške takmer 127 miliónov korún v hre LOTO včera opäť nepadol. Šanca vyhrať najvyššiu sumu v Slovenskej republike sa tak presúva na nedeľu 26. augusta.

Česká turistka sa včera pošmykla a zlomila si nohu pri výstupe Suchou Belou pod Misovými vodopádmi v Slovenskom raji. Záchranári z oblastného strediska Horskej záchrannej služby v Slovenskom raji ju ošetrili a previezli na Podlesok, kde ju prevzala posádka rýchlej zdravotníckej pomoci. V Slovenskom raji zaznamenali v auguste už sedem úrazov. Naposledy tam záchranári zasahovali pred dvoma dňami, keď sa pri páde v Kláštorskej rokline zranila taktiež česká turistka.

Slovenská futbalová reprezentácia podľahla vo včerajšom priateľskom stretnutí v Trnave Francúzsku 0:1. O jediný gól stretnutia sa postaral v 39. min hviezdny útočník úradujúcich vicemajstrov sveta Thierry Henry. Útočník FC Barcelona rýchlou rozohrávkou priameho kopu prekvapil slovenského brankára Štefana Seneckého. Vo vzájomnej bilancii slovenských a francúzskych futbalistov majú "Les Bleus" po strede na konte 2 víťazstvá, 1 remízu a 1 prehru.

V Poprade včera odštartoval jubilejný 60. ročník Tatranského pohára. Na úvod si zmerali sily reprezentácie do 20 rokov spod Tatier a Álp. Naši chlapci dokázali svojich rovesníkov zo Švajčiarska zdolať 3:1.

Veľmi zaujímavý priebeh malo druhé stretnutie medzi domácim Popradom a majstrovským Slovanom. Belasí viedli aj vďaka dvom presilovkovým gólom dokonca dvakrát, ale kamzíci dokázali zakaždým stav otočiť a napokon si na svoje konto pripísali víťazstvo 4:3, keď sa dvakrát presadil Haščák.
*************************
Jasno až polojasno. Prechodne miestami oblačno a ojedinele prehánky alebo búrky.
Vietor z juhu do 6/ms. Najvyššia teplota 30 až 34, na severe miestami 28 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 20 st.