Tuesday, August 21, 2007

10.00
Spojené štáty americké sa pripoja k medzinárodnému boju proti globálnemu otepľovaniu. Uviedol to generálny tajomník OSN Pan Ki-Mun v rozhovore pre japonský denník Asahi Shimbun. Americký prezident George Bush je stálym oponentom Kjótskeho protokolu, podľa ktorého majú krajiny obmedzovať produkciu skleníkových plynov. Podľa Busha je protokol nespravodlivý, pretože sa nevzťahuje na rýchlo sa rozvíjajúce krajiny ako je Čína alebo India. "Ako sa posilňuje medzinárodné vnímanie o dosahu klimatických zmien, myslím si, že postoj USA sa mení," povedal Pan Ki-Mun.

Hurikán Dean, ktorý sa blíži k pobrežiu Mexika, dosiahol "potenciálne katastrofický" piaty stupeň. Podľa amerického Národného centra pre hurikány rýchlosť vetra vzrástla na 260 km/h. Hurikán, ktorý zasiahol Karibik si tu vyžiadal životy najmenej deviatich ľudí.

Mexický prezident Felipe Calderón skráti svoju návštevu Kanady a po skončení summitu s americkým a kanadským kolegom sa pre blížiaci sa hurikán Dean urýchlene vráti späť do vlasti. Mexiko v rámci príprav na hurikán včera evakuovalo približne 90 tisíc turistov z Cancúnu a Majskej riviéry, ako aj 13 tisíc pracovníkov z ropných plošín v oblasti Mexického zálivu.

Rodiny šiestich baníkov v americkom Utahu dnes vyzvali na posledný pokus o záchranu mužov, ktorých pred dvoma týždňami zasypalo po zemetrasení v bani. Ani opakované vrty však nepriniesli náznaky života. Hovorca rodín baníkov požiadal o použitie špeciálnej záchrannej kapsule. Tá sa má dostať cez šachtu priamo na miesto, kde by mali byť baníci. Na použitie kapsule treba vyvŕtať meter širokú šachtu, čo bezpečnostní experti považujú za nemožné, pretože hora je príliš nestabilná. Predstavitelia bane je nepravdepodobné, aby boli baníci ešte nažive.


Práce zastavili, keď minulý týždeň vo štvrtok zahynuli traja členovia záchranného tímu a šiesti boli zranení.

Sopka Karangetang v Indonézii dnes ráno vyvrhovala do vzduchu horúcu lávu a popol. Z oblasti však nehlásili žiadne zranenia alebo škody. Cez víkend tam vyhlásili vysoký stupeň pohotovosti. Karangetang je jednou z najaktívnejších sopiek v Indonézii a hrmením na seba upozorňovala niekoľko dní.

Nočná búrka a blesky spôsobili v Prešovskom kraji dva veľké požiare. Horieť začali tri rodinné domov a štyri hospodárske budovy v obci Osturňa v kežmarskom okrese. K ďalšiemu veľkému požiaru rodinného domu a priľahlých hospodárskych budov došlo v obci Kamenica pri Lipanoch v okrese Sabinov.

V Sliači spadol strom na zaparkované auto, vo Zvolene-Kráľovej uviazol v aute na ceste medzi popadanými stromami muž s dieťaťom. Silný vietor v spišskom regióne zvalil 26 stromov a strhol päť striech. Postihnuté boli lokality v Hnileckej doline a pri Veľkom Folkmári, ako aj v Slovenskom raji - na Čingove, Hrabušiciach a pri Smižanoch. Blesk spôsobil aj jeden požiar stromu. Vietor váľal stromy v okolí Dobšinej, zopár stromov spadlo aj v Košiciach a okolí. K nijakým závažným zraneniam nedošlo.

Zlatú loptu pre najlepšieho českého futbalistu v sezóne 2006/2007 získal brankár Petr Čech so ziskom 2126 bodov, keď iba o tri body predstihol Tomáša Rosického.
********************************
Prevazne oblačno a miestami prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 23 až 27, na severe miestami okolo 21 st. Slabý južný vietor