Tuesday, August 21, 2007

9.00
Hurikán Dean, ktorý smeruje k pobrežiu mexického polostrova Yucatán, zosilnel na extrémne silnú búrku piatej, najvyššej, kategórie. Dnes to oznámilo americké Centrum pre hurikány so sídlom v Miami. Letiská v Cancúne a Coumel na Yucatáne kvôli hurikánu dnes prerušia činnosť. Dean sprevádza vietor s rýchlosťou 260 km/h, čím dosiahol kategóriu "potenciálne katastrofického" hurikánu. Hurikán doteraz na karibských ostrovoch zabil 11 ľudí. Mexiko v rámci príprav na živel evakuovalo približne 90 tisíc turistov z Cancúnu a Majskej riviéry, ako aj 13 tisíc pracovníkov z ropných plošín v oblasti Mexického zálivu.

Podľa pracovníkov amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír sa raketoplán Endeavour môže po skrátenej misii k Medzinárodnej vesmírnej stanici bezpečne vrátiť na Zem. Pristátie je naplánované na dnes o 18.32 h SELČ v Kennedyho vesmírnom stredisku na Floride. Povolenie pristáť nasledovalo po tretej a záverečnej kontrole tepelného štítu vesmírnej lode posádkou. Kontrolu uskutočnila presvietením plášťa laserovými lúčmi a pomocou kamier. Analýza nazhromaždených snímok tepelného štítu, na ktorom vznikla krátko po štarte trhlina, ukázala, že nie je dôvod na obavy.
NASA skrátila let raketoplánu Endeavour z plánovaných 14 dní o jeden deň kvôli obavám, že hurikán Dean si vynúti evakuáciu kontrolného centra v texaskom Houstone.

Rodiny šiestich baníkov v americkom Utahu dnes vyzvali na posledný pokus o záchranu mužov, ktorých pred dvoma týždňami zasypalo po zemetrasení v bani. Ani opakované vrty však nepriniesli náznaky života. Hovorca rodín baníkov požiadal o použitie špeciálnej záchrannej kapsule. Tá sa má dostať cez šachtu priamo na miesto, kde by mali byť baníci. Podľa predstaviteľov bane je nepravdepodobné, aby boli baníci ešte nažive.

Z prísne stráženej väznice v západnom Kosove ušlo cez víkend sedem väzňov. Polícia po nich pátra s pomocou helikoptér NATO. Odsúdeným počas prechádzky na dvore zariadenia v sobotu večer pomohla ozbrojená skupina, ktorá strieľala na stráže. Nikoho však nezranila. Väzni, odsúdení za terorizmus, vraždu a krádež, sa podľa všetkého skrývajú v srbskej provincii, polícia však už upozornila príslušné orgány v susedných krajinách.

Po vzore Spojených štátov už aj v Británii uvažujú, že zvýšia dostupnosť alkoholu až od 21 rokov. Podľa štatistiky má britská mládež nebývalé problémy s alkoholom.
Ako uvádza britský denník Guardian, vláda bude iniciovať verejnú výchovnú kampaň rodičov a mladých ľudí, aby sa "pitie do opitosti" stalo v spoločnosti neprijateľné. Polícia navrhuje tvrdé postihy za nadmerné pitie alkoholu.

Nočná búrka a blesky spôsobili v Prešovskom kraji dva veľké požiare. Horieť začali tri rodinné domov a štyri hospodárske budovy v obci Osturňa v kežmarskom okrese. K ďalšiemu veľkému požiaru rodinného domu a priľahlých hospodárskych budov došlo v obci Kamenica pri Lipanoch v okrese Sabinov.

V Sliači spadol strom na zaparkované auto, vo Zvolene-Kráľovej uviazol v aute na ceste medzi popadanými stromami muž s dieťaťom. Silný vietor v spišskom regióne zvalil 26 stromov a strhol päť striech. Postihnuté boli lokality v Hnileckej doline a pri Veľkom Folkmári, ako aj v Slovenskom raji - na Čingove, Hrabušiciach a pri Smižanoch. Blesk spôsobil aj jeden požiar stromu. Vietor váľal stromy v okolí Dobšinej, zopár stromov spadlo aj v Košiciach a okolí. K nijakým závažným zraneniam nedošlo.

Francúzska futbalová reprezentácia, ktorá dnes a zajtra v Trnave nastúpi na prípravný zápas proti Slovensku, pristála včera večer na bratislavskom letisku. Francúzi zohrajú so zverencami Jána Kociana dve prípravné stretnutia, ktoré budú odvetou minuloročného vzájomného duelu na Stade de France (Slováci vtedy senzačne zdolali svojho súpera 2:1). Dnes o 19.00 h sa stretnú na štadióne v Senci tzv. B-výbery a zajtra o 9-tej večer v Trnave nastúpia proti sebe A-tímy.

********************************
Prevazne oblačno a miestami prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 23 až 27, na severe miestami okolo 21 st. Slabý južný vietor.