Sunday, August 26, 2007

Pripravil Michal Novák

7:00 27.08.2007

Grécke úrady ponúkli odmenu milión eur za dolapenie podpaľačov, ktorí sú zodpovední za niektoré požiare v krajine. Polícia zatkla 10 podozrivých z úmyselného podpaľačstva. Plamene, ktoré vyčíňajú už štvrtý deň, pripravili o život viac ako 60 ľudí. V krajine je stav ohrozenia, ktorý vyhlásil grécky premiér. "Zápasíme s nevídanou celonárodnou katastrofou," povedal hovorca hasičského zboru.

Stav ohrozenia kvôli ohňu vyhlásili aj v Bulharsku. Na juhovýchode krajiny pri lesnom požiari, prišli o život dvaja ľudia. Stav ohrozenia je v regiónoch Topolovgrad a Svilengrad, kde požiar zasiahol niekoľko dedín.

Po útoku pitbula zomrelo vo Francúzsku poldruharočné dievčatko. Osemnásťmesačné dieťa napadol pes pred týždňom a zraneniam podľahlo v nemocnici. Prípad vzbudil vo Francúzsku veľké rozhorčenie. Starosta mesta Epernay vyhlásil, že bojové plemená psov treba zakázať, ministerka vnútra zvolala na dnes rokovanie svojho rezortu k tejto otázke.

Chorvátsko a Slovinsko prenesú svoj dlhoročný spor o to, kadiaľ vedú ich spoločné hranice, pred Medzinárodný súdny dvor v Haagu. Dohodli sa na tom prezidenti oboch krajín. "Rozhodnutie súdu bude záväzné pre obe krajiny," povedal chorvátsky prezident Ivo Sanader


V Poľsku včera zatkli poslanca strany Sebaobrana Stanislava Lyzwinského, ktorý je obvinený okrem iného zo znásilnenia svojej bývalej spolupracovníčky a z toho, že ju prinútil k potratu. O zatknutí informovala poľská televízia TVN24.

Kurzy NBS:

EUR1 33,75
USD1 24,79
GBP1 49,70

Brazílčan Felipe Massa na Ferrari vyhral Veľkú cenu Turecka F1. Druhé tohtoročné double tímu z Maranella podčiarkol druhým miestom Kimi Räikkönen. 3. miesto obsadil Španiel Fernando Alonso. Jeho tímový kolega Lewis Hamilton skončil piaty.

*****************
Dnes bude jasno až polooblačno, na severe časom zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky.
Najvyššia denná teplota 25 až 29, na severe miestami okolo 23 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 16 st.
Slabý premenlivý vietor.