Thursday, August 23, 2007

Pripravil Michal Novák

14:00 23.08.2007

Európska únia dnes zrušila embargo na dovoz hovädzieho mäsa a dobytka z Británie, ktoré nariadila po vypuknutí vírusovej nákazy slintačky a krívačky. Embargo sa však stále vzťahuje na vyznačenú zónu v okolí postihnutých fariem. Veľká Británia počas posledných týždňov potvrdila výskyt slintačky a krívačky na dvoch farmách na juhovýchode Anglicka. Po pozitívnom náleze viaceré krajiny vrátane EÚ zakázali dovoz hovädzieho mäsa z Británie.

Ázijské krajiny musia podporiť dobrovoľné testovanie na vírus HIV a rozvojové programy, aby sa zabránilo šíreniu vírusu najmä medzi rizikovými skupinami, zhodli sa účastníci regionálnej konferencie o AIDS v hlavnom mese Srí Lanky. V Ázii sa vírusom HIV nakazilo približne 5 a pol milióna ľudí, no toto číslo môže výrazne stúpnuť, ak vlády v regióne nezačnú konať. "V ázijsko-tichomorskom regióne čelíme hrozbe masívneho vypuknutia AIDS, povedal riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie v juhovýchodnej Ázii.

Šanca na záchranu 180 baníkov, ktorí uviazli v zaplavených baniach vo východnej Číne v polovici augusta neexistuje, informoval viceguvernér provincie Šan-tung. Dodal, že odčerpávanie vody z baní stále pokračuje. Príbuzní baníkov kritizujú rozhodnutie odborníkov, ktorí vyhlásili, že išlo o prírodnú katastrofu. Podľa príbuzných zlyhal manažment, ktorý nechal baníkov pracovať aj napriek zlému počasiu.

Južná Kórea dnes začala s prepravou humanitárnej pomoci cez prísne stráženú hranicu do povodňami postihnutej severnej Kórei. Soul prisľúbil pomoc vo výške 7,5 milióna dolárov. "Nákladné autá naložené cestovinami, pitnou vodou, dekami a liekmi už prekročili hranice. Počas povodní, ktoré krajinu postihli začiatkom augusta sa stratilo alebo zahynulo približne 300 ľudí, 300 tisíc stratilo svoje domovy.

Vodiči sa pravdepodobne od januára budúceho roku budú riadiť novými pravidlami. V obci má byť po novom povolená maximálna rýchlosť 50 kilometrov za hodinu, na diaľnici ostáva 130 kilometrov za hodinu. V oboch prípadoch však podľa ministra bude možné na niektorých vytypovaných úsekoch rýchlosť dopravnými značkami zvýšiť. Polícia tiež uvažuje o tom, že by okrem úseku diaľnice Bratislava - Trnava zakázala predbiehanie kamiónov aj na ďalších úsekoch diaľnic.

Zmeny sa dotknú aj cyklistov a chodcov. Cyklisti do 18 rokov by mali mať povinne prilbu, dospelí len pri jazde mimo obec. V prípade zhoršenej viditeľnosti si bude cyklista musieť obliecť reflexnú vestu. Reflexné prvky na svojich odevoch budú musieť mať aj chodci mimo obce.

V Kremnici bude od dnes viať vlajka prezidenta Akadémie humoru Slovenska, ktorú vztýčia o piatej popoludní. Oficiálne tak otvoria 27. ročník Stredoeurópskeho festivalu humoru a satiry - Kremnické gagy 2007. Festival potrvá do nedele. Návštevníci si môžu pozrieť divadelné súbory - Divadlo Skrat, Divadlo "A" & divadlo SHANTI., GUnaGU, či Radošinské naivné divadlo. Okrem divadelných predstavení sú pripravené hudobné vystúpenia skupín Sto múch, Punkreas, The red one, Zona A či Funny Fellows.

Najstarší hokejový turnaj na Slovensku má za sebou prvý hrací deň. Slovenská 20 si poradila so Švajčiarskými rovesníkmi 3:1
Večer videlo zápas domáceho Popradu so Slovanom 2700 divákov. Popradskí kamzíci si v peknom stretnutí poradili s úradujúcim majstrom 4:3

Dnes o štvrtej nastúpia proti sebe Nowy Targ - Slovenská "20"
Večer o siedmej bude Aquacity škp Poprad bojovať proti českému extraligistovi Vítkovice.

Včera sa začal aj boj o Spišský pohár v hokeji v Spišskej Novej Vsi:

HK Spišská Nová Ves porazila Prešov 4:2
Naprzod Janow prehral s Budapešťou 3:4

Brazílčan Ronaldinho by mal na začiatku budúceho týždňa dostať španielske občianstvo a v FC Barcelone bude figurovať ako hráč z Európskej únie, tvrdí katalánsky denník Mundo Deportivo. Španielom sa stane aj mexický tínedžer Giovani Dos Santos. Jedinými "cudzincami" na Nou Campe tak zostanú Samuel Eto´o z Kamerunu a Yaya Touré Pobrežia Slonoviny, čo značne uľahčí trénerovi Frankovi Rijkaardovi skladbu mužstva pre jednotlivé zápasy.

*************************

Slnečno, postupne miestami zväčšená oblačnosť, najmä na západe. Ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia teplota 30 až 34 st., na severozápade okolo 28 st.
Juhovýchodný až južný vietor 5 až 20 km/h.