Wednesday, August 22, 2007

10.00
Radikálne islamské hnutie Taliban dnes opätovne pohrozilo, že zabije 19 juhokórejských rukojemníkov, ak sa obe strany nedohodnú na ich prepustení. Hovorca hnutia Zabihulláh Mudžahíd povedal, že väznení humanitárni pracovníci sú chorí a majú nedostatkom jedla. "Hoci sa snažíme situáciu vyriešiť prostredníctvom rokovaní, zdá sa, že predstavitelia Spojených štátov vyvolávajú problémy," uviedol Mudžahíd. Hovorca však nestanovil nijaké nové ultimátum a jeho telefonát s tlačovou agentúrou AFP nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.
Juhokórejčanov zajali pred mesiacom na juhu Afganistanu. Extrémisti požadujú výmenu rukojemníkov za väznených spolubojovníkov. Túto podmienku však odmietajú rovnako Američania ako aj afganská vláda.

Bývalý šéf americkej CIA George Tenet nevyužil všetky svoje právomoci a americkej špionážnej obci chýbal komplexný plán na zastavenie al-Kájdy pred teroristickými útokmi z 11-teho septembra 2001. K takému záveru dospela vnútorná kontrola v rámci CIA. Správu dokončili predvlani v júni, ale doteraz bola utajená.

Jadrovú elektráreň v Číne vyhodili do vzduchu. Elektráreň v Sian-jangu mala príliš malú kapacitu, preto s ňou čínska vláda urobila krátky proces. V najľudnatejšej krajine sveta zatvorili väčšinu menších jadrových elektrární a o zvyšok sa už postarali pyrotechnici.

Najmenej päť ľudí sa utopilo a ďalší boli nezvestní po veternej smršti, ktorá sa včera prehnala turistickou oblasťou Mazurské jazerá v severovýchodnom Poľsku. osem ľudí je stále nezvestných.

Národné zhromaždenie, ktoré ovládajú spojenci venezuelského prezidenta Huga Cháveza, jednohlasne schválilo prezidentove ústavné reformy. Tie mu umožnia uchádzať sa o znovuzvolenie a vládnuť ešte desiatky rokov.

Izraelská armáda zriadi rozhlasovú stanicu. Tá bude v arabčine vysielať pre Pásmo Gazy s cieľom ovplyvňovať názory tamojšieho obyvateľstva.

Poslanci českého parlamentu včera schválili reformu verejných financií. Balík zákonov, mení systém daní a sociálnych dávok a zavádza poplatky u lekára. Členovia dolnej komory ho podporili v tesnom pomere 101 ku 99 hlasom. Proti reforme ostro vystúpili ľavicová ČSSD a komunisti. Balík teraz musí schváliť senát, kde sa však neočakávajú väčšie prekážky, keďže vládne strany v ňom majú väčšinou.

V priateľskom stretnutí B-tímov porazili slovenskí futbalisti Francúzov 1:0. O jediný presný zásah sa postaral v 31-vej minúte Filip Hološko. Dostali sme potrebné upozornenie pred stredou i septembrovými kvalifikačnými bojmi. Povedal som, že od Slovákov očakávam odpor a oni sa naozaj opäť pre nás stali súperom, akého sme si v tejto previerke želali, povedal francúzsky tréner Raymond Domenech. Dnes sa slováci s francúzmi stretnú o 9-tej večer v Trnave.

*************************
Polooblačno, časom miestami až oblačno. Len ojedinele prehánky
alebo búrky. Vietor od juhu s rýchlosťou do 6 m/s. Najvyššia denná teplota 27 až 31 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 17 st.