Friday, August 24, 2007

Pripravil Michal Novák

13:00 24.08.2007

Británia dnes zruší ochranné zóny v okolí dvoch fariem, kde v júli prepukla nákaza slintačky a krívačky. Na druhej strane však vytvoria päťkilometrovú oblasť biologického zabezpečenia na pozemku laboratória v grófstve Surrey na juhu Anglicka. V ústave vyrábajú vakcíny pre zvieratá. Zatiaľ preventívne utratili takmer 600 zvierat. Európska únia zrušila embargo na dovoz hovädzieho mäsa a prepravu dobytka, ktoré ale naďalej platí pre zónu pozorovania.

V noci na dnes zasiahli región Kalábria na juhu Talianska požiare, vojsko evakuovalo z dedín niekoľko stoviek ľudí a polícia vypočula štyri osoby podozrivé z podpaľačstva. Hasiči tiež bojujú s požiarmi v regióne Messina na Sicílii. V stredu tam pri požiari turistickej ubytovne zahynuli traja ľudia. Tento týždeň vláda vyzvala na boj s požiarmi aj vojsko.

Infekčné choroby sa šíria vo svete rýchlejšie ako kedykoľvek predtým a predstavujú reálne nebezpečenstvo globálnej pandémie, varuje Svetová zdravotnícka organizácia. Organizácia kritizuje aj zneužívanie antibiotík, vďaka čomu vzniká väčšia odolnosť voči liekom.

Dve Juhokórejčanky, ktorých v Afganistane zadržiavalo hnutie Taliban poprosili o prepustenie zvyšných 19 kresťanských dobrovoľníkov. Pre arabskú televíziu al-Džazíra povedali, že strach o ostatných zatienil úľavu z prepustenia. V miestnych médiách sa objavili správy, že vláda ich drží mimo dosah novinárov. Obáva sa, že ich výroky by mohli ohroziť rokovania o prepustení zvyšných rukojemníkov.

Niekoľko stoviek maďarských policajtov bude zajtra v pohotovosti. V Budapešti bude totiž prísaha prvých členov Spolku maďarskej gardy. Založila ju extrémistická pravicová strana - Hnutie pre Maďarsko. Okrem toho tam bude demonštrácia antifašistov. Polícia bude teda v strehu.

Po nočnej búrke spojenej so silným nárazovým vetrom a dažďom, je kvôli popadaným stromom a zosuvom pôdy ťažko prechodný úsek magistrály medzi Skalnatou a Reinerovou chatou, a zelený turistický chodník medzi Reinerovou a Bilíkovou chatou. Záchranári preverujú prechodnosť ostatných turistických chodníkov.

Osobná železničná doprava je po kalamite čiastočne obnovená v úsekoch na hlavnom železničnom ťahu medzi Svitom a Kraľovanmi. Na väčšine úsekov je len jednokoľajná prevádzka a medzi Štrbou a Liptovským Mikulášom vlaky jazdia mimoriadne s dieselovými rušňami. Od 7:00 ráno bola zabezpečená náhradná autobusová doprava šiestimi autobusmi. Po obnovení prevádzky bola zrušená.

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov zvíťazili včera na turnaji o Tatranský pohár v Poprade nad poľským tímom Nowy Targ 6:2. Mladí Slováci sa prebojovali do finále turnaja.

V dueli B-skupiny zvíťazil obhajca minuloročného prvenstva HC Vítkovice nad domácim HK AquaCity ŠKP Poprad 2:1. O víťazstve Čechov rozhodol v tretej minúte predĺženia slovenský útočník Weissmann. O druhom finalistovi rozhodne dnešný súboj Vítkovíc a bratislavského Slovana o siedmej večer.

O štvrtej nastúpi Švajčiarska "20" proti Nowemu Targu.

Spišského pohára v hokeji v Spišskej Novej Vsi:
Budapešť - Prešov 2:4
HK Spišská Nová Ves - Naprzod Janow 9:0

************

Popoludní bude jasno až polojasno. Miestami prechodne oblačno a ojedinele prehánky a búrky.
Najvyššia teplota 25 až 30, na východe 31 až 36 st.
Slabý premenlivý vietor do 20 km/h.