Friday, August 31, 2007

10.00
Izraelské záchranné tímy pátrajú po dvoch nezvestných Slovákoch, ktorí boli na palube potopenej izraelskej lode. Informovala dnes o tom agentúra DPA. Agentúry sa však v otázke štátnej príslušnosti nezvestných nezhodujú. Niektoré agentúry hovoria o Ukrajincoch. Izraelská loď a cyperský obchodný čln sa zrazili včera o 9-tej večer. Izraelská loď sa rozlomila na dvoje a potopila, 14 námorníkov po nehode zachránili. Na pátranie po dvoch nezvestných osobách a pomoc pri záchranných prácach vyslala izraelská armáda vrtuľníky, lode a lekársky tím.

V Grécku sa sústreďuje pozornosť hasičov na región Elida na západe Peloponézskeho poloostrova, kde ešte stále zúri mohutný požiar. Všetky ostatné požiare už zoslabli. Hasiči však stále majú najvyššiu pohotovosť. Zlosť Grékov sa medzičasom obrátila proti vláde, ktorú vinia z neschopnosti okamžite zareagovať a chrániť ich životy a majetok. Požiare v Grécku zabili najmenej 64 ľudí.

Dve holandské nemocnice vyzvali asi 500 osôb, aby si nechali vyšetriť krv pre obavy, že sa pri lekárskych vyšetreniach mohli nakaziť vírusom HIV alebo hepatitídou. Dôvodom je porucha prístrojov na dezinfekciu.

Česká vláda plánuje najať PR agentúru s cieľom získať podporu obyvateľstva pre plány na vybudovanie amerického radaru. Ten má byť súčasťou protiraketového štítu v strednej Európe, povedal hovorca vlády.

V Paríži pred 10-timi rokmi zahynula pri automobilovej nehode anglická princezná Diana Frances Spencer, princezná waleská. Od r. 1981 do r. 1995 vydatá za britského princa Charlesa. V deň pohrebu 6. septembra sa s ňou prišli rozlúčiť tisíce ľudí. Rakvu sprevádzala Kráľovská jazdecká artiléria. Smútočná omša bola vo Westministerskom opátstve. Televízny prenos podľa odhadu sledovalo asi 2,5 miliardy divákov.

Platy učiteľov by sa tento školský rok by sa im totiž priemerné platy mali po prvý raz v histórii dostať nad dvadsaťtisíc korún. Za šesť mesiacov sa učiteľom dvíhajú platy druhý raz. Prvý raz to bolo v júli a v januári 2008 ich čaká ďalšie zlepšenie. Vyplýva to z kolektívnej zmluvy medzi štátom a odbormi.

Na futbalovom štadióne v Poprade sa dnes o pol 5-tej začína AQUACITY CARBON NEUTRAL RALLY.Dnes prebehnú rýchlostné skúšky v blízkosti AquaCity,exibícia súťažných posádok na FŠ, Moto-cyklotrial show a sprievodný kultúrny program. Akcia potrvá do zajtra.

Futbalisti FC ViOn Zlaté Moravce podľahli v odvete 2. predkola Pohára UEFA favorizovanému ruského tímu Zenit Petrohrad na jeho pôde 0:3. Keďže prvý zápas pred dvoma týždňami v Zlatých Moravciach vyhral ruský veľkoklub 2:0, suverénne postúpil do 1. kola hlavnej súťaže druhej najprestížnejšej európskej pohárovej súťaže.

Včerajšie odvetné stretnutie 2. predkola futbalového Pohára UEFA medzi Artmediou Petržalka a arménskym tímom FC Mika malo jasného hrdinu - stredopoliara Branislava Obžeru. Ten priviedol svoj tím na Štadióne v Senci dvoma presnými zásahmi k víťazstvu 2:0 a zároveň k postupu do 1. kola hlavnej fázy súťaže.

Súťaž žien v chôdzi na 20 km na majstrovstvách sveta v atletike v japonskej Osake vyhrala ruská reprezentantka Oľga Kaniskinová časom 1:30:09 h s náskokom 33 sekúnd pred svojou krajankou, tréningovou partnerkou Tatianou Šemjakinovou a Španielkou Mariou Vascovou. Z dvojice Sloveniek si v 42-člennom štartovom poli lepšie počínala Zuzana Malíková, ktorá skončila osemnásta, Mária Gáliková 24-tá.
*******************************
Oblačno časom polooblačno. Vietor od juhu do 5m/s. Najvyššia denná teplota 17 až 22 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 10 st.