Friday, August 24, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

12.00
Infekčné choroby sa šíria celosvetovo rýchlejšie ako kedykoľvek predtým a predstavujú reálne nebezpečenstvo globálnej pandémie, varuje Svetová zdravotnícka organizácia vo svojej výročnej správe. Organizácia kritizuje aj zneužívanie antibiotík, vďaka čomu vzniká väčšia odolnosť voči liekom.

Dve Juhokórejčanky, ktorých v Afganistane zadržiavalo hnutie Taliban vo poprosili o prepustenie zvyšných 19 kresťanských dobrovoľníkov. Vo včerajšom rozhovore pre arabskú televíziu al-Džazíra povedali, že strach o ostatných zatienil úľavu z prepustenia. V miestnych médiách sa objavili správy, že vláda ich drží mimo dosah novinárov kvôli obavám, že ich výroky by mohli ohroziť rokovania o prepustení zvyšných rukojemníkov.

V noci na dnes zasiahli región Kalábria na juhu Talianska požiare, vojsko evakuovalo z dedín niekoľko stoviek osôb a polícia vypočula štyri osoby podozrivé z podpaľačstva. V piatok o tom informovala talianska tlačová agentúra ANSA. Hasiči tiež bojujú s požiarmi v regióne Messina na Sicílii. V stredu tam pri požiari turistickej ubytovne zahynuli tri osoby. Tento týždeň vláda vyzvala na boj s požiarmi aj vojsko.

Soul chce rokovať s Pchjongjangom o zmene morskej hranice. Hranica so severom údajne nebola určená na základe územného rozdelenia, ale ako preventívne opatrenie pred námorným konfliktom. Morskú hranicu so severom stanovili jednostranne Spojené štáty v roku 1953 po ukončení Kórejskej vojny. Severná Kórea ju nikdy neuznala.

Prezident George Bush by mal 15. septembra oznámiť malé, počiatočné stiahnutie amerických vojakov z Iraku. Mal by tak podnietiť irackú vládu k politickému zmiereniu. Dnes to vyhlásil vplyvný republikánsky senátor John Warner. Spojené štáty musia "ukázať, že to myslia vážne," keď hovoria, že ich angažovanosť voči Iraku nie je časovo neohraničená, uviedol popradený senátor z Virgínie.


Niekoľko stoviek madarských policajtov bude zajtra v pohotovosti. V Budapešti bude totiž prísaha prvých členov Spolku maďarskej gardy. Založila ju extrémistická pravicová strana - Hnutie pre Maďarsko.
Súčasne s prísahou členov gardy sa budú konať ďalšie dve podujatia, jedným z nich bude protidemonštrácia antifašistov. Polícia údajne vzala na vedomie žiadosti o možnosť zorganizovania týchto pouličných zhromaždení a nemá možnosť prešetrovať ich ciele.

Po nočnej búrke spojenej so silným nárazovým vetrom a dažďom, je kvôli popadaným stromom a zosuvom pôdy ťažko prechodný úsek magistrály medzi Skalnatou a Reinerovou chatou, a zelený turistický chodník medzi Reinerovou a Bilíkovou chatou. Záchranári všetkých oblastných stredísk HZS v týchto chvíľach preverujú prechodnosť ostatných turistických chodníkov.

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge avizoval, že dopingoví hriešnici v budúcnosti okrem štandardného trestu nebudú môcť štartovať na najbližších olympijských hrách. Ďalším navrhovaným sprísnením pravidiel je predĺženie trestu za vážne dopingové prvé priestupky z dvoch rokov zákazu štartu na štyri.