Tuesday, August 28, 2007

17.30
* Taliban prepustí juhokórejských rukojemníkov
* Do boja s požiarom v Grécku sa zapojili aj zahraniční hasiči
* Nová euroústava by mala byť podpísaná do konca roka
* V pondelok sa začína nový školský rok
* V JAR našli najväčší diamant na svete

Príjemný podvečer
Zástupcovia Talibanu dnes vyhlásili, že 19 juhokórejských rukojemníkov, ktorých militantné hnutie zadržiava v Afganistane už takmer šesť týždňov, po úspešných rokovaniach "čoskoro" prepustia. Povedal to hovorca Talibanu Júsuf Ahmádí ale odmietol uviesť podrobnosti. Soul musí na oplátku zastaviť všetky svoje náboženské aktivity v Afganistane a do konca roka stiahnuť svoje jednotky z krajiny.

Hasiči a lietadlá zo 17-tich krajín sa dnes zapojili do boja proti požiarom v južnom Grécku. Predstavitelia krajiny vyjadrili opatrnú nádej, že lesné požiare by mohli čiastočne dostať pod kontrolu. Požiare, ktoré vypukli pred piatimi dňami už zabili najmenej 63 ľudí a zničili olivové háje a sady. Na boj proti požiaru neďaleko starovekej Olympie nasadia 55 izraelských hasičov. Na juhu krajiny nasadia 18 lietadiel a 18 vrtuľníkov vrátane štyroch vrtuľníkov zo Švajčiarska.

Riziko nových požiarov v krajine stále vysoké, pretože je horúco a pritom fúka vietor. Hovorca hasičov vyzval obyvateľov, aby dodržiavali pokyny úradov a aby opustili svoje dediny, ak ich o to požiadajú. Obyvatelia sa totiž často zbytočne snažia oheň uhasiť vedrami alebo vetvami.

Nová euroústava bude podpísaná do konca roka, "ak sa nevyskytne nič mimoriadne". V Paríži to vyhlásil francúzsky minister pre európske záležitosti Jean-Pierre Jouyet. Francúzsko bude podľa ministra jednou z prvých európskych krajín, ktorá text ratifikuje. Zároveň poradil ostatným členským štátom, aby to urobili tiež.
Európsku ústavu v roku 2005 odmietli Francúzsko a Holandsko. Nová zmluva by mala vstúpiť do platnosti na jar 2009 pred voľbami do Európskeho parlamentu.

Talianske úrady zadržali dnes v pobrežných vodách na juhu krajiny okolo 400 nelegálnych imigrantov. Pobrežná hliadka najprv neďaleko najjužnejšieho ostrova Lampedusa zadržala plavidlo s 264 osobami vrátane 40 detí. Čln, ktorý prevážal 27 ľudí, potom objavili neďaleko Sicílie a ďalšiu asi 100-člennú skupinu odhalili pri pobreží Sardínie. Všetky zadržané osoby pochádzajú zo severnej Afriky.

Parížska polícia v noci na pondelok zadržala 30 ľudí po tom, ako sa v štvrti Pigalle známej čulým nočným životom pobili príslušníci dvoch znepriatelených gangov. Ozbrojení boli sekáčikmi a mačetami, informovali policajné zdroje v utorok. Pri bitke nebol nikto vážne zranený. Do bitky sa zapojilo asi 50 členov oboch gangov, všetkých okrem 6 však polícia do utorka prepustila.

Galina Džugašviliová, vnučka ruského diktátora Stalina, zomrela včera večer po dlhej chorobe vo veku 69 rokov vo vojenskej nemocnici v Moskve. Galina bola dcérou Stalinovho prvorodeného syna Jakova, nadporučíka, ktorý zomrel v nacistickom koncentračnom tábore Sachsenhausen v roku 1943 po tom, čo Stalin odmietol jeho výmenu za zajatého nemeckého generála.

Najväčší diamant sveta našli včera v bani v Juhoafrickej republike. Podľa tamojšieho rozhlasu má nájdený kameň dvojnásobnú hmotnosť ako predchádzajúci držiteľ rekordu, diamant Cullinan. Keď ho v roku 1905 v Južnej Afrike našli, nevybrúsený vážil vyše 620 gramov. Pri opracovaní bol rozdelený na niekoľko menších drahých kameňov, ktoré v súčasnosti zdobia britské kráľovské klenoty. Nájdený diamant dopravia podľa rozhlasu za prísnych bezpečnostných opatrení do Johannesburgu.

Štátne lesy TANAP-pu začali v týchto dňoch s opravami viacerých lesných ciest, ktoré využívajú aj turisti. Až do odvolania je preto zatvorený modro značkovaný turistický chodník od zastávky električiek na Popradské pleso. Cesta dostane nový asfalt a opravia sa aj poškodené kanalizačné odtoky. Tento rok plánujú Štátne lesy TANAP-u opraviť aj asfaltovú cestu z Tatranskej Polianky na Sliezsky dom a cestu z medzistanice kabínkovej lanovky Štart do Tatranskej Lomnice.

Vstup Slovenska do schengenského priestoru uľahčí prechod Ukrajincov a Slovákov cez hraničný priechod Užhorod - Vyšné Nemecké. Na brífingu vo Vyšnom Nemeckom to dnes povedal premiér Robert Fico. Stretol sa tu so svojim ukrajinským kolegom, Viktorom Janukovyčom. Hlavným dôvodom stretnutia bola skutočnosť, že SR sa od 1. januára 2008 "s pravdepodobnosťou, ktorá sa blíži k istote" stane súčasťou schengenského priestoru. Fico sa s ukrajinským premiérom dohodol, že v krátkom čase doriešia podmienky malého pohraničného styku. Túto formu kontaktu bude Slovensko podporovať aj v rokovaniach s Poľskom a Maďarskom.

Prípravy Poľska na vstup do schengenského priestoru v januári 2008 sa dostali do záverečnej fázy. Vstup Poľska do Schengenu bude znamenať, že hraničné kontroly na poľských hraniciach so Slovenskom, Litvou, Českom a Nemeckom budú zrušené.

Premiér Róbert Fico potvrdil záujem Slovenska dovážať elektrinu z Ukrajiny. Dovoz by sa mohol začať od roku 2009, keď sa Slovensko stane od zahraničnej elektriny závislé, povedal Fico po stretnutí s ukrajinským premiérom Janukovyčom. "Zámerom vlády je dovážať dve až štyri terawatthodiny elektriny ročne po dobu desiatich rokov," povedal Fico.

Po dvoch mesiacoch prázdnin sa deti opäť vrátia do školy. Nový školský rok im začína už v pondelok. Do školských lavíc zasadne približne 750-tisíc žiakov základných a stredných škôl a takmer 52-tisíc prvákov. Najbližšie prázdniny ich čakajú na konci októbra. Jesenné prázdniny sa začnú 31. októbra a skončia sa 2. novembra.

Ministerka práce Viera Tomanová nakoniec deťom na prídavkoch nepridá ani plánovaných desať korún, ku ktorému malo dôjsť od prvého septembra. Hovorkyňa rezortu práce Oľga Škorecová potvrdila, že návrh stiahli.

Euro 33,75, americký dolár 24,69 a britská libra 49,69

ŠPORT
Ruska žrdkárka Jelena Isinbajevová na atletických MS v Osake zdolala všetky súperky, keď skočila do výšky 480 cm. Na druhom mieste sa objavila v národnom rekorde 475 cm Kateřina Baďurová a na treťom Svetlana Feofanovová. O tom, že Češka skončila pred Feofanovovou rozhodlo to, že Baďurová latku zdolala na prvý pokus, Ruska až na druhý.

Zlatú medailu vo finále behu mužov na 3000 m cez prekážky si na majstrovstvách sveta v japonskej Osake vybojoval Keňan Brimin Kiprop Kipruto časom 8minút 13celých 82stotín sekundy. Striebro získal jeho krajan olympijský víťaz Ezekiel Kemboi a bronzovú medailu si odniesol ďalší Keňan Richard Kipkemboi Mateelong časom.

Slovenskej reprezentantke Martine Danišovej ušiel tesne postup do finále súťaže kladivárok na majstrovstvách sveta v atletike v japonskej Osake. V kvalifikácii skončila v konkurencii 40-tich pretekárok na 13-tom mieste. Banskobystrickú kladivárku delilo od premiérovej účasti medzi elitnou 12-tkou iba 40 cm.

Vo finále skoku do diaľky žien na MS v Osake skončila Jana Velďáková výkonom 621 cm na 12. mieste. Zlatú medailu si vybojovala Ruska Tatiana Lebedevová výkonom 703 cm.

********************************
N O C:
Polojasno, miestami zväčšená oblačnosť. Najnižšia nočná teplota 14 až 9, v dolinách a kotlinách okolo 7 st.
S T R E D A:
Polojasno, v priebehu dňa od juhozápadu postupne veľká oblačnosť až zamračené a neskôr na mnohých miestach dážď. Najvyššia denná teplota 19 až 24 st., na severozápade okolo 17 st. Slabý premenlivý vietor.