Wednesday, August 22, 2007

9.00
Hurikán Dean zoslabol na búrku prvej kategórie po tom, čo včera zasiahol karibské pobrežie Mexika ešte ako cyklón najvyššej piatej kategórie. Oznámilo to americké Národné hurikánové centrum. Najsilnejšia atlantická búrka priniesla najväčšie zrážky za posledné dve desaťročia, strhávala stromy a zaplavila ulice. Potom, čo Dean zabil 13 ľudí na ostrovoch v Karibiku, zasiahol riedko osídlené mexické pobrežie a odklonil sa od hlavných turistických letovísk, odkiaľ preventívne evakuovali 50tisíc dovolenkárov. Po niekoľkých hodinách postupne zoslabol na búrku s rýchlosťou vetrov 165 km/h.

Bývalý šéf americkej CIA George Tenet nevyužil všetky svoje právomoci a americkej špionážnej obci chýbal komplexný plán na zastavenie al-Kájdy pred teroristickými útokmi z 11-teho septembra 2001. K takému záveru dospela vnútorná kontrola v rámci CIA. Správu dokončili predvlani v júni, ale doteraz bola utajená.

Jadrovú elektráreň v Číne vyhodili do vzduchu. Elektráreň v Sian-jangu mala príliš malú kapacitu, preto s ňou čínska vláda urobila krátky proces. V najľudnatejšej krajine sveta zatvorili väčšinu menších jadrových elektrární a o zvyšok sa už postarali pyrotechnici.

Dve stíhačky britského kráľovského letectva sledovali ruské vojenské lietadlo, ktoré sa priblížilo k vzdušnému priestoru Veľkej Británie, oznámilo dnes britské ministerstvo obrany. Prezident Putin oznámil, že 20 strategických bombardérov vyslali nad Atlantický, Tichý a Severný ľadový oceán. Moskva tým zrejme chcela ukázať nové silové gesto, uvádza agentúra AP.

Nákladné auto prevážajúce prasatá včera havarovalo na ceste A8 v Rakúsku dvakrát za sebou. Prvýkrát po druhej hodine ráno. Spolu so záchranármi a políciou potom niekoľko hodín naháňal 200 prasiat pobehujúcich po diaľnici. Najmenej 25 zvierat museli utratiť kvôli zraneniam. Keď boli všetky ošípané pochytané, nešťastník pokračoval v jazde. O niekoľko hodín neskôr narazil do steny tunela na juhu Rakúska, pričom opäť spôsobil svinčí zmätok, keďže prasatá sa zase dostali von z vozidla. Niekoľko prasiat zahynulo a zranili sa štyria ľudia.

Úroda obilnín a repky olejnej bola aj v tomto roku podpriemerná. Výkyvy počasia spôsobili pestovateľom stámiliónové škody. Poistil sa však len každý tretí poľnohospodár. Výsledkom bude zdraženie základných potravín.

Bývalý policajný vyšetrovateľ a exriaditeľ Úradu boja proti korupcii Jozef Šátek podal trestné oznámenia na premiéra Roberta Fica, ministra vnútra Roberta Kaliňáka a policajného prezidenta Jána Packu. Podľa Šáteka zneužili právomoci verejného činiteľa v prípade vyšetrovania údajného napadnutia študentky Hedvigy Malinovej. Tvrdí, že minister vnútra aj policajný prezident neoprávnene nazreli do vyšetrovacieho spisu a takto získané informácie zverejnili. Premiéra zase podozrieva z ohovárania.

Víchrica a silný dážď včera prerušili dodávku elektrickej energie na viacerých miestach stredoslovenského regiónu. Výpadky spôsobili najmä zlomené a vyvrátené stromy a priame údery blesku do elektrických vedení.

Premiér Robert Fico vedome vyhlasoval nepravdy o druhom dôchodkovom sporení - podozrieva ho z toho Občianske združenie Sporiteľ, ktoré na neho podáva trestné oznámenie za šírenie poplašnej správy. Jeho člen a exminister Ľudovít Kaník nezostal Ficovi nič dlžný ani za to, že ho nazval sociálnym netvorom. Ten mu kompliment opätoval - Fico je vraj najväčší klamár v politike.

V priateľskom stretnutí B-tímov porazili slovenskí futbalisti Francúzov 1:0. O jediný presný zásah sa postaral v 31-vej minúte Filip Hološko. Dostali sme potrebné upozornenie pred stredou i septembrovými kvalifikačnými bojmi. Povedal som, že od Slovákov očakávam odpor a oni sa naozaj opäť pre nás stali súperom, akého sme si v tejto previerke želali, povedal francúzsky tréner Raymond Domenech. Dnes sa slováci s francúzmi stretnú o 9-tej večer v Trnave.
*************************
Polooblačno, časom miestami až oblačno. Len ojedinele prehánky
alebo búrky. Vietor od juhu s rýchlosťou do 6 m/s. Najvyššia denná teplota 27 až 31 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 17 st.