Thursday, August 23, 2007

Pripravil Michal Novák

16:00 23.08.2007

Vo Veľkej Británii pokračujú vraždy tínedžerov. Maskovaný mladík na bicykli zastrelil včera 11-ročného chlapca na ihrisku. Polícia dnes zatkla dvoch mladíkov vo veku 14 a 18 rokov. O motíve vraždy zatiaľ nie je nič známe. Vrah prišiel na športovom bicykli k trom chlapcom a trikrát na nich vystrelil. 11-ročného chlapca zasiahol do krku. Po streľbe ušiel. Útok je ďalším v sérii vrážd mladistvých v Británii, ktoré väčšinou páchajú členovia brutálnych bánd tínedžerov. Iba v Londýne zastrelili alebo dobodali od začiatku roka 17 mladých ľudí.

Európska únia dnes zrušila embargo na dovoz hovädzieho mäsa a dobytka z Británie, ktoré nariadila po vypuknutí vírusovej nákazy slintačky a krívačky. Embargo sa však stále vzťahuje na vyznačenú zónu v okolí postihnutých fariem. Veľká Británia počas posledných týždňov potvrdila výskyt slintačky a krívačky na dvoch farmách na juhovýchode Anglicka. Po pozitívnom náleze viaceré krajiny vrátane EÚ zakázali dovoz hovädzieho mäsa z Británie.

Podľa najnovších prieskumov sa do ukrajinského parlamentu v predčasných voľbách naplánovaných na 30. septembra môžu dostať štyri strany a bloky. V prieskumoch vedie Strana regiónov premiéra Viktora Janukovyča. Druhou najsilnejšou stranou by sa mal stať Blok Julie Tymošenkovej a po ňom by nasledoval blok prezidenta Viktora Juščenka.

Dvadsaťpäť väzňov zahynulo dnes ráno vo väznici Ponte Nova v brazílii potom, čo sa väzni dostali zo svojich ciel a založili požiar. Väzni, ktorí zahynuli, sa nemohli dostať zo svojich ciel potom, ako útočníci podpálili matrace. Podmienky v brazílskych väzniciach sú označované za hrôzostrašné a väzenské gangy často narúšajú poriadok. Väznica Ponte Nova má kapacitu 87 miest, ale podľa televíznej stanice Globo v nej bolo až 187 väzňov.

Vodiči sa pravdepodobne od januára budúceho roku budú riadiť novými pravidlami. V obci má byť po novom povolená maximálna rýchlosť 50 kilometrov za hodinu, na diaľnici ostáva 130 kilometrov za hodinu. V oboch prípadoch však podľa ministra bude možné na niektorých vytypovaných úsekoch rýchlosť dopravnými značkami zvýšiť. Polícia tiež uvažuje o tom, že by okrem úseku diaľnice Bratislava - Trnava zakázala predbiehanie kamiónov aj na ďalších úsekoch diaľnic.

Zmeny sa dotknú aj cyklistov a chodcov. Cyklisti do 18 rokov by mali mať povinne prilbu, dospelí len pri jazde mimo obec. V prípade zhoršenej viditeľnosti si bude cyklista musieť obliecť reflexnú vestu. Reflexné prvky na svojich odevoch budú musieť mať aj chodci mimo obce.

V Kremnici bude od dnes viať vlajka prezidenta Akadémie humoru Slovenska, ktorú vztýčia o piatej popoludní. Oficiálne tak otvoria 27. ročník Stredoeurópskeho festivalu humoru a satiry - Kremnické gagy 2007. Festival potrvá do nedele. Návštevníci si môžu pozrieť divadelné súbory - Divadlo Skrat, Divadlo "A" & divadlo SHANTI., GUnaGU, či Radošinské naivné divadlo. Okrem divadelných predstavení sú pripravené hudobné vystúpenia skupín Sto múch, Punkreas, The red one, Zona A či Funny Fellows.

Kurzy NBS platné od zajtra:

EUR1 33,72
USD1 24,83
GBP1 49,83

Najstarší hokejový turnaj na Slovensku *tat, pohar má za sebou prvý hrací deň. Slovenská 20 si poradila so Švajčiarskými rovesníkmi 3:1
Večer videlo zápas domáceho Popradu so Slovanom 2700 divákov. Popradskí kamzíci si v peknom stretnutí poradili s úradujúcim majstrom 4:3

Dnes o štvrtej nastúpia proti sebe Nowy Targ - Slovenská "20"
Večer o siedmej bude Aquacity škp Poprad bojovať proti českému extraligistovi Vítkovice.

Včera sa začal aj boj o Spišský pohár v hokeji v Spišskej Novej Vsi:

HK Spišská Nová Ves porazila Prešov 4:2
Naprzod Janow prehral s Budapešťou 3:4

*************************
V noci bude polojasno až oblačno a ojedinele prehánky alebo búrky.
Najnižšia nočná teplota 19 až 15 st.

Zajtra bude polojasno až oblačno a ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 28 až 32 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 21 st.
Juhovýchodný až južný vietor 5 až 20 km/h.