Wednesday, September 24, 2008

večerník

17.30
*Americké úrady začínajú vyšetrovať obvinenia z podvodu a sprenevery v súvislosti s aktuálnou krízou v krajine
*Pingpong s cestným zákonom pokračuje, vláda ho opäť odobrila
*Bratislava spustila prestavbu zimného štadióna pre MS 2011
*Informovanosť o eure dosahuje na Slovensku rekordnú úroveň

Príjemný podvečer
svet

Americké úrady začínajú vyšetrovať obvinenia z podvodu a sprenevery v súvislosti s aktuálnou krízou v krajine. Vyšetrovanie sa dotkne 26 spoločností vrátene spoločnosti AIG a nedávno skrachovanej banky Lehman Brothers. Federálny úrad pre vyšetrovanie, (FBI) sa pokúša overiť informácie, podľa ktorých mali niektorí vysoko postavení predstavitelia jednotlivých spoločností poskytovať nepresné informácie o stave a hodnote účtov spoločností.

Priemyselnú chemikáliu melamín zistili už aj v sladkostiach v Austrálii a Novom Zélande. Úrad pre bezpečnosť potravín v Austrálii a Novom Zélande vyzval maloobchodníkov v Austrálii stiahnuť z predaja sladkosti značky White Rabbit. V Číne si škandál s mliekom obsahujúcimi melamín vyžiadal štyri detské životy a asi 53 tisíc chorých.

Bývalý francúzsky prezident Jacques Chirac sa stane v októbri prvou hlavou štátu v histórii krajiny, ktorá predstúpi pred súd. Bývalý prezident, ktorého 12 rokov chránila imunita najvyššieho úradu, bude pred porotu vo Versailles vypovedať v kauze fiktívnych pracovných miest, ktoré mal vybavovať v 80. rokoch svojim spolustraníkom. Chirac od začiatku tvrdí, že je nevinný. Rozhlasová stanica France Info upozorňuje, že proces takého charakteru môže trvať celé roky a je len málo pravdepodobné, že by bol raz uzatvorený. V prípade, že by bol Chirac odsúdený, by musel podľa rádia zaplatiť pokutu vo výške niekoľkých miliónov eur.

Demokratický kandidát na amerického prezidenta Barack Obama má 9-percentný náskok pred republikánskym súperom Johnom McCainom v čase problémov vo finančnom sfére. Vyplýva to zo zverejneného prieskumu pre Washington Post a ABC News. Prieskum ukázal, že Obama má v súčasnosti podporu 52 percent pravdepodobných voličov, zatiaľ čo McCaina ich podporuje 43 percent. Pred dvoma týždňami bol ich súboj vyrovnaný.

doma

Cestná premávka sa bude riadiť novými pravidlami možno od februára budúceho roka. Navrhlo to ministerstvo vnútra v novom cestnom zákone. Predlohu dnes vláda opätovne schválila po tom, čo normu nedávno v parlamente nepodporil dostatok poslancov. Zákon predpokladá napríklad zníženie maximálnej povolenej rýchlosti v obciach na 50 kilometrov za hodinu zo súčasnej šesťdesiatky, povinnosť vodičov svietiť aj cez deň počas celého roka a tiež vyššie pokuty za vysokú rýchlosť či jazdu pod vplyvom alkoholu.


Cyklistov čaká za viac pív takisto ako vodičov mastná pokuta. Ak ich polícia prichytí pod vplyvom alkoholu, hrozí im trest až do výšky 30 000 korún. V súčasnosti zaplatia najviac 8-tisíc. Platiť budú aj za to, ak sa budú bicyklovať mimo obce bez prilby či reflexného označenia. Zmeny prinesie nový zákon o cestnej premávke platný od januára 2009.

Podľa ministerstva financií patrí Slovensko medzi krajiny s relatívne nízkou mierou inflácie. Výraznejšie však rástli ceny u zubárov a cena tlače. Podľa ministerstva financií patrí Slovensko medzi krajiny s relatívne nízkou mierou inflácie. Napriek celkovému priaznivému vývoju inflácie však rezort identifikoval dva sektory, ktoré si vyžadujú vyššiu pozornosť. Výraznejšie rástli ceny u zubárov a cena tlače.

Petičný výbor občianskej iniciatívy Náš prezident už zozbieral 15tisíc podpisov za opätovnú kandidatúru Ivana Gašparoviča v budúcoročných prezidentských voľbách. Tento zákonný počet dosiahli 20. septembra. Podľa predsedu výboru Adriána Kromku chcú v petícii pokračovať až dovtedy, kým občania budú podpismi vyjadrovať dôveru Gašparovičovi. Najviac podpisov zozbierali v Prešovskom kraji, ale aj na Kysuciach, Detve, v Banskej Bystrici.

Obyvatelia Slovenska sa prestávajú zapájať do riešenia celospoločenských problémov a svoje aktivity presúvajú "do sféry bezpečia rodiny a známych ľudí". Vyplýva to z Výskumu európskych hodnôt. Pre obyvateľov Slovenska je tak ako pre ostatných Európanov trvale najdôležitejšou životnou hodnotou rodina. V tomto roku ju za veľmi dôležitú vo svojom živote považovalo takmer 90 percent respondentov.


Bratislava začala dnes oficiálne proces prestavby Zimného štadióna Ondreja Nepelu v mestskej časti Nové Mesto pre usporiadanie Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2011. Finančné náklady na jeho prestavbu sú zhruba 1mld. 200 mil. Sk. V jej rámci sa kompletne zmení strešná konštrukcia. Podporné stĺpy nahradí nová konštrukcia a nové riešenie zázemia haly. Architekt Dušan Fischer.

***02stadion***



V sobotu 27.9. sa uskutoční už 30. ročník akcie Čisté hory. Marián Šturcel, námestník riaditeľa Štátnych lesov TANAPu, na telefóne 0903 908 182. Tohtoročný 30. ročník akcie Čisté hory sa uskutoční v sobotu 27. septembra t.r. a záujemci sa môžu už o ôsmej ráno pristaviť na ktorom koľvek z dvanástich nástupných miest od Oravíc až po Červený Kláštor. Pozvanie Štátnych lesov TANAPu tentoraz prijali aj zástupcovia mesta Vysoké Tatry, Poprad a Zakopané, ktorí v sobotu vystúpia s vreckami na odpad na Východnú Vysokú.


V Poprade bude od 8-meho do 12-teho októbra Medzinárodný festival horských filmov. Riaditeľka Mária Hámorová

***02hamorova***

ŠPORT

Taliansky nehrajúci kapitán Corrado Barazzutti vyslovil spokojnosť so žrebom nového ročníka Davisovho pohára, ktorý jeho zverencom prisúdil za súpera tenistov Slovenska. Taliani budú mať v dueli 2. kola 1. skupiny euroafrickej zóny (8.-10. mája) výhodu domáceho prostredia. Takmer s určitosťou sa rozhodneme pre antuku, pretože na červenom piesku sú Slováci zdolateľni.

Slovenský mužský basketbalový extraligový tím BK Casta SPU Nitra získal ďalšiu posilu z USA. Do kádra pribudol Eugene Lawrence, ktorý hrával za univerzitný tím St. John´s a bol členom základnej päťky.


Futbalový stredopoliar talianskeho Juventusu Turín Mohamed Sissoko sa svojim spoluhráčom ospravedlnil za zlé výkony v poslednom zápase s US Cagliari. Rodák z afrického Mali ako dôvod uviedol dodržiavanie pôstneho mesiaca ramadán. "Ospravedlňujem sa. Viem, že som nepodal svoj obvyklý výkon, no som unavený, veľmi unavený," vyhlásil v rozhovore pre taliansky denník La Gazzetta dello Sport. Počas deviateho mesiaca islamského kalendára ramadánu nemôžu moslimovia počas dňa jesť ani piť.

************************************
NOC:
Oblačno až zamračené a miestami slabý dážď.
Najnižšia nočná teplota 9 až 5 st.
Severný vietor 2 až 4 m/s (5 až 15 km/h).

ŠTVRTOK:
Oblačno až zamračené a miestami prehánky alebo občasný dážď. Neskôr popoludní čiastočné zmenšovanie oblačnosti.
Najvyššia denná teplota 13 až 18, na severe miestami okolo 11 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 4 st.
Severný až severovýchodný vietor 2 až 5 m/s (5 až 20 km/h).