Tuesday, September 30, 2008

pripravila katarína plavčanová Biely dom verí, že Kongres tento týždeň schváli 700-miliardový záchranný balík po tom, ako ho odmietol Senát

9.00
Biely dom verí, že Kongres tento týždeň schváli 700-miliardový záchranný balík po tom, ako ho odmietol Senát. Prezident Bush včera diskutoval s prezidentským kandidátom republikánov Johnom McCainom a demokratov Barackom Obamom o finančnej kríze. Návrhy oboch prezidentských kandidátov boli podľa neho "veľmi konštruktívne".

Žiadna banka na Slovensku nemá v súčasnosti také problémy, ktoré by ohrozovali jej klientov. Guvernér centrálnej banky Ivan Šramko ubezpečuje, že ľudia sa nemusia báť o svoje vklady. Ničoho sa nemusia obávať ani klienti Dexia banky. Táto banka má podľa neho dostatočný kapitál a pôsobí ako samostatný subjekt.

Členovia Rady Európy zo 47 krajín včera v Štrasburgu ostro kritizovali Rusko za konflikt s Gruzínskom. Invázia do suverénnej krajiny a použitie nadmernej sily sú "úplne neakceptovateľné". Poslanci zo západných krajín požadovali, aby mali závažné porušenia ľudských práv a suverenity následky pre obe strany konfliktu. Predtým by sa však malo ujasniť, kto je za vypuknutie vojny na Kaukaze začiatkom augusta zodpovedný. Aj Gruzínsko totiž podľa nich použilo neprimeraú silu.

Holandský úrad pre kontrolu bezpečnosti potravín oznámil, že našiel nepatrné množstvo priemyselnej chemikálie melamín v keksoch dovezených z Číny, ktoré sa predávajú pod obchodnou značkou Koala. Keksy už stiahli z obchodov a pravdepodobnosť,že niekto po ich konzumácii ochorel, je podľa úradu "veľmi malá".
Mlieko nakazené jedovatým melamínom spôsobilo už smrť štyroch čínskych bábätiek a ochorenie vyše 54tisíc ďalších malých detí.

Divácky najúspešnejší film v dejinách slovenskej kinematografie, Bathory od režiséra Juraja Jakubiska, nedostal šancu bojovať o prestížnu sošku Oscara. Podľa Slovenskej filmovej akadémie nespĺňa kritériá. Producentka filmu Deana Horváthová s tým nesúhlasí. Do boja o trofej sme poslali hraný dokument Slepé lásky.

V Trnave pribudnú od januára policajní špecialisti pre rómsku problematiku. Momentálne ich je v kraji šesť. Na budúci rok sa k nim pridajú ďalší 12-ti. Pôsobiť budú v Piešťanoch, Hlohovci, Vrbovom, Šaštíne, v Seredi a Šamoríne. Práve v týchto lokalitách je najviac Rómov. Celkovo žije v Trnavskom kraji asi 5 700 Rómov.

Brankár bratislavského Slovana Sasu Hovi privádzal útočníka Tampy Bay Martina St. Louisa vo včerajšom prípravnom hokejovom zápase do zúfalstva. Zlikvidoval štyri jeho čisté šance. Fínsky gólman v službách slovenského majstra vyšiel z mikrosúboja s hviezdnym zakončovateľom úspešnejšie aj ako muž proti mužovi v rámci samostatných nájazdoch. Hovi dlho držal Slovan v prestížnom zápase s tímom zo zámoria nad vodou: kryl 49 striel. Slovan prehral s Tampou po sn. 2:3.

Slovenská tenistka Dominika Cibulková neuspela v 1. kole dvojhry na turnaji WTA v Stuttgarte. Prehrala s Francúzkou Marion Bartoliovou hladko v dvoch setoch 3:6 a 1:6. V Stuttgarte tak nepríde k slovenskému derby medzi Cibulkovou a Danielou Hantuchovou. Slovenská jednotka vstúpi do singlovej súťaže dnes duelom proti Ruske Vere Zvonarevovej.

Nová česká verzia hymny má "výrobnú chybu". Nadšenci hudby, či skôr neprajníci novej verzie českej hymny so sólom Adama Plachetku, objavili v oficiálne zverejnenej štúdiovej nahrávke Orchestra Národného divadla v Prahe vraj vážnu chybu - vzdialené kýchnutie či zakašľanie niekoho z členov orchestra v polovici deviateho taktu - v momente, keď doznie "...v sadě skví se jara květ..."

***************************************

Prevažne veľká oblačnosť a miestami dážď alebo prehánky.
Najvyššia denná teplota 13 až 18 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 5 st.
Južný až juhozápadný vietor 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h).