Monday, September 22, 2008

Pripravil Michal Novák: Bieloruská opozícia chce bojkotovať parlamentné voľby

16:00 22.09.2008

Bieloruská opozícia sa chystá bojkotovať budúcotýždňové parlamentné voľby v krajine, a to aj napriek ubezpečeniam prezidenta Alexandra Lukašenka, že zaručí ich demokratický priebeh. Bieloruská vláda pritom odmietla účasť opozície v regionálnych volebných komisiách. Tým podľa nich stratili možnosť podieľať sa na monitorovaní ľudového hlasovania. Západ doteraz odmietol uznať výsledky všetkých volieb, ktoré udržali pri moci Lukašenka po roku 1994.

Skupinu asi pätnástich turistov vrátane piatich Talianov, piatich Nemcov, jedného Rumuna a štyroch Egypťanov uniesli dnes štyria neznámi páchatelia na juhu Egypta. Informovali o tom káhirské zdroje a talianske ministerstvo zahraničia.

Minister školstva Ján Mikolaj verí, že na Slovensku bude menej vysokých škôl. Podľa neho ich počet sa zníži po komplexných akreditáciách, ktorými by malo počas roka prejsť 19 vysokých škôl. Vysoké školy by sa mali na základe výsledkov akreditácií rozdeliť na univerzitné vysoké školy, vysoké školy bez začlenenia alebo odborné vysoké školy.

Rektori vysokých škôl požadujú, aby na budúci rok dostali od štátu o štyri až päť miliárd korún viac (132,8 milióna € - 166 miliónov €). Minister školstva Ján Mikolaj im odkazuje, že v návrhu štátneho rozpočtu im toľko nedajú. Slovenská národná strana podľa neho presadzuje, aby koalícia zvýšila rozpočet pre celé školstvo o 1,8 miliardy korún. Podľa Mikolaja vysoké školy si môžu prilepšiť eurofondmi.

Leto sa síce skončilo, ale letná turistická sezóna v Slovenskom raji stále trvá. „Slovenský raj je žiadaný a navštevovaný hlavne počas babieho leta a na jeseň,“ povedal predseda Mikroregiónu Slovenský raj – sever Štefan Labuda. Návštevnosť Slovenského raja počas tohtoročného leta bola podľa Labudu priemerná. Na svedomí to má najmä druhá polovica júla, keď aj Slovenský raj zasiahli povodne. Tie však podľa Labudu národný park nepoškodili. „Slovenský raj je odvtedy krajší, bez odpadkov,“ dodal Š. Labuda.

Od zajtra klesnú ceny benzínov o 50 halierov za liter. Priemerná cena 95-ky sa tak po zlacnení bude pohybovať pod hranicou 39,40 Sk za liter. Ako ďalej agentúru SITA informoval internetový portál natankuj.sk, dôvodom je pokles cien benzínov na burze v Rotterdame, ktorý nasledoval vývoj cien ropy vo svete. Cena nafty sa meniť nebude.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 30,29
USD1 20,79
GBP1 38,21

SPORT

Marián Gáborík má v úvode prípravného hokejového kempu problémy s natiahnutým pravým štvorhlavým svalom. Trenčan vynechal nedeľňajší tréning. "Vydržíme bez neho až dovtedy, kým nebude pripravený," povedal pre Star Tribune asistent generálneho manažéra Wild Tom Lynn.

*********************************

V noci má byť veľká oblačnosť až zamračené, na západe miestami zmenšená oblačnosť. Ojedinele slabý dážď.
Najnižšia nočná teplota 7 až 3 st.

Zajtra cez deň oblačno až zamračené, na severe miestami slabý dážď alebo prehánky, od výšky 1 500 m sneženie. Inde zrážky len ojedinele.
Najvyššia denná teplota 13 až 18, na severe miestami okolo 11 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 3 st.
Prevažne severný vietor 5 až 20 km/h.