Sunday, September 28, 2008

pripravila katarína plavčanová V Rakúsku ukončili hlasovanie v predčasných parlamentných voľbách

29.9. 8.00
V Rakúsku ukončili hlasovanie v predčasných parlamentných voľbách. Zvíťazila Sociálnodemokratická strana Rakúska s 29 percentami hlasov. Konzervatívna Rakúska ľudová strana je druhom mieste s 25 percentami. Ultrapravicová Slobodná strana Rakúska dostala 18 percent, Zelení 10 percent a krajne pravicový Zväz pre budúcnosť Rakúska 11,5 percenta. Ultrapravičiari by tak získali spolu takmer 30 percent, čo je viac než sociálni demokrati doterajšieho kancelára Alfreda Gusenbauera.
  
Asi 300 opozičných aktivistov sa zhromaždilo v hlavnom meste Bieloruska po tom, čo sa v krajine zatvorili volebné miestnosti po parlamentných voľbách. Prevažne mladí ľudia protestovali proti zmanipulovanej predvolebnej kampani a prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. Počet policajtov bol však ďaleko nižší ako počas podobných demonštrácií, po voľbách roku 2006. V nich zvíťazil s drvivým náskokom "posledný diktátor Európy", ako bieloruského vodcu prezýva najmä Západ.

Sudánski vojaci včera pri líbyjských hraniciach zabili šesť a zadržali dvoch údajných únoscov skupiny európskych turistov. Podľa výpovede zadržaných militantov 11 Európanov a ich osem egyptských sprievodcov v súčasnosti zadržiavajú na území Čadu. Medzi európskymi rukojemníkmi sú piati Nemci, piati Taliani a jeden Rumun. Uniesli ich 22. septembra. Nemecké úrady údajne rokujú s únoscami, ktorí za prepustenie rukojemníkov požadujú ako výkupné milióny dolárov.

Dôvodom na opätovné otvorenie druhého dôchodkového piliera, ktorý už vláda považovala za definitívne uzavretý, je podľa ministerky práce Viery Tomanovej zmenená situácia na svetových finančných trhoch. Aj keď sa doteraz predbežne hovorilo o polročnom otvorení druhého piliera, ministerka predpokladá, že toto obdobie bude skôr 7-mesačné. "Predpokladám, že ak ho otvoríme ešte tento rok, od 1. decembra, že bude otvorený zhruba do 30. júna," doplnila.

Ceny energií sa v budúcom roku zvyšovať nebudú. Vláda vyvíja enormné úsilie, aby zabránila nárastu inflácie. Povedal to včera v relácii STV O 5 minút 12 predseda vlády Robert Fico. Podľa jeho slov infláciu najviac ovplyvňujú ceny energií a potravín. V budúcom roku by sa nemali zvyšovať ceny elektrickej energie pre domácnosti. "Rovnako principiálne odmietame návrhy Slovenského plynárenského priemyslu na 20-percentné zvýšenie," povedal premiér.

8-me kolo hokejovej extraligy: Poprad - Martin 3:2 pp a sn, Skalica - Slovan Bratislava 2:1 pp, Zvolen - Kežmarok 4:2, Liptovský Mikuláš - Košice 1:4, 20 Slovensko - Trenčín 1:4

Španielsky jazdec F1 Fernando Alonso sa stal víťazom Veľkej ceny Singapuru, prvých pretekov v histórii seriálu pod umelým osvetlením. Za pilotom Renaultu, ktorý triumfoval prvýkrát v prebiehajúcej sezóne, skončil Nico Rosberg z Williamsu a ako tretí sa umiestnil líder priebežnej klasifikácie Lewis Hamilton z McLarenu.

EUR 30,29, USD 20,69, GBP 38,10
************************************
Jasno až polojasno. Ráno a dopoludnia miestami hmla alebo zamračené
nízkou oblačnosťou.
Najvyššia denná teplota 16 až 20 st.
Teplota na horách
vo výške 1500 m okolo 9 st.
Prevažne južný vietor do 5 m/s (20 km/h).