Monday, September 29, 2008

pripravila katarína plavčanová USA neschválili záchranný plán

30.9 7.00
Rozhodnutie Snemovne reprezentantov amerického Kongresu, ktorá včera neschválila vládny plán na pomoc oslabenej ekonomike, otriaslo newyorskou burzou na Wall Street. Priemyselný index Dow Jones padol o 777 bodov, čo je najväčší pokles za jediný deň. Tento pokles je dokonca väčší ako po teroristických útokoch z 11. septembra 2001. Minister financií Henry Paulson po schôdze s prezidentom povedal, že jeho úlohou je "využiť všetky dostupné nástroje na ochranu finančného systému.

V pondelok, päť týždňov pred voľbami, nebolo v Snemovni reprezentantov dostatok poslancov ochotných prevziať politické riziko a podporiť nepopulárne opatrenie, ktoré mnohí voliči považujú za nezaslúženú pomoc boháčom z Wall Street.

Japonskí ekonomickí experti dnes vyjadrili nádej, že Spojené štáty podniknú kroky na zastavenie pádu na newyorskej burze na Wall Street, a vyhlásili, že neschválenie záchranného plánu postihlo globálnu ekonomiku. Finančné ťažkosti "pravdepodobne silno narušia svetové hospodárstvo.

Ceny ropy včera spadli o viac ako 10 dolárov za barel a dostali sa pod hranicu 100 dolárov po tom, ako Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu zamietla záchranný plán pre finančný systém. Podľa analytikov "Je to potvrdenie, že nastalo globálne spomalenie a dopyt po energii už nebude taký, aký bol. Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu včera zamietla záchranný plán pre finančný systém v hodnote 700 miliárd dolárov, ktorý mal pomôcť oslabenej ekonomike.

V súvislosti s výrobou, predajom a pridávaním chemikálie melamín do mlieka zatkli v Číne 22 osôb a zhabali vyše 200 kilogramov melamínu. Čínske úrady zistili, že melamín sa vyrábal v ilegálnych prevádzkach a potom ho predávali farmám s chovom dobytka a výkupniam mlieka. Škandál s kontaminovaným mliekom sa v Číne prevalil začiatkom tohto mesiaca. Mlieko si už v Číne vyžiadalo životy štyroch detí, pričom približne 54.000 detí ochorelo.

Podľa ministra zdravotníctva Richarda Rašiho bude ministerstvo robiť všetko pre to, aby zdravotnícki pracovníci nemali dôvod na štrajk. Ako ďalej minister povedal, do systému totiž prichádza stále viac finančných prostriedkov a mzdy lekárov, sestier a ďalšieho personálu v nemocniciach stúpajú.

Lietadlo spoločnosti Air Slovakia, ktoré chcelo včera pristáť na gréckom ostrove Lesbos, muselo nad miestnym letiskom krúžiť vyše pol hodiny, pretože dispečerka zodpovedná za jeho navigáciu zaspala a neprišla ráno načas do práce. Oznámili to miestne médiá a polícia. Polícia uviedla, že nemenovaná dispečerka bude na niekoľko dní dočasne zbavená funkcie.

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová včera nestačila v 1. kole štvorhry na turnaji WTA Tour v nemeckom Stuttgarte spolu s Maďarkou Ágnes Szávayovou na americké sesterské duo, Serenu a Venus Williamsové. Štvrtá nasadená dvojica, ktorá triumfovala v debli na augustovom olympijskom turnaji v Pekingu, si poradila so slovensko-maďarským párom hladko vo dvoch setoch 6:4, 6:1.

Hokejisti Tampa Bay Lightning absolvovali včera popoludní na zimnom štadióne Ondreja Nepelu prvý tréning. Po skončení modelovaného zápasu si ešte hráči zastrieľali, a potom zišli z ľadu.

EUR1    30,30, USD1    21,11, GBP1    38,06

******************************************
Polooblačno až oblačno a ojedinele občasný dážď.
K večeru od severozápadu ďalšie pribúdanie oblačnosti.
Najvyššia denná teplota 15 až 19 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 7 st.
Južný až juhozápadný vietor 3 až 6 m/s (10 až 20 km/h).