Monday, September 29, 2008

Pripravil Michal Novák: Bieloruské voľby nezodpovedali západným štandardom, tvrdí OBSE

16:00 29.09.2008

Bieloruské voľby nezodpovedali západným štandardom, informovala Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe - OBSE. Centrálna volebná komisia v Bielorusku v pondelok oznámila, že v nedeľňajších voľbách do dolnej komory parlamentu nezvíťazil ani jeden opozičný kandidát. Bieloruská opozícia ich výsledky následne označila za sfalšované. Už ich celkový priebeh nebol spravodlivý, povedal v pondelok v Minsku opozičný líder Anatolij Lebedko. Šéf komunistov Sergej Kaljakin uviedol, že k následnému sčítavaniu hlasov nebola pripustená ani opozícia, ani nezávislí pozorovatelia.

V známej detskej nemocnici v centre Londýna vypukol dnes ráno požiar. Oheň v detskej nemocnici Great Ormond Street Hospital, ktorý je už pod kontrolou, vypukol na 5. poschodí na oddelení kardiológie. Deti hospitalizované na oddelení premiestnili do iného krídla nemocnice. Požiar pravdepodobne spôsobila plynová bomba. Pri hasiacich prácach sa zranili štyria požiarnici. Nikto z pacientov ani zamestnancov neutrpel zranenia. Toto zdravotnícke zariadenie je najväčším centrom pre deti s onkologickými ochoreniami v Európe.


Epidémia žltačky v Českej republike naberá na sile a počet prípadov neustále narastá. V celej krajine zaznamenali vyše 600 prípadov hepatitídy typu A, z toho najviac v Prahe, Stredočeskom kraji a Moravskozliezskom kraji. Za posledný týždeň počet chorých vzrástol o ďalších 160. Za celý minulý rok pritom v Čechách evidovali len 128 prípadov. Proti tejto chorobe existuje vakcína, no pre veľký záujem je v ČR vypredaná. Lekárne by mali dostať nové vakcíny zo zahraničia ešte tento týždeň.

Občania Kanady, Austrálskeho zväzu a Nového Zélandu nebudú už onedlho musieť žiadať o víza pre vstup na naše územie. Vláda dnes schválila jednostranné zrušenie vízovej povinnosti pre tieto krajiny.

Vládny kabinet dal súhlas na uzavretie zmluvy medzi SR a USA pre zintenzívnenie spolupráce pri predchádzaní a boji proti trestnej činnosti. Obe krajiny by si mali vymieňať informácie zo skríningu známych teroristov alebo osôb podozrivých z terorizmu. Týmito dohodami sú splnené všetky podmienky na zavedenie bezvízového styku medzi USA a SR. "Ostáva posledné kritérium, ktorým je percento zamietnutých žiadostí o víza do USA," povedal minister vnútra Robert Kaliňák. Verí, že bude vyhodnotené pozitívne. "Zrušenie víz je jednostranná otázka zo strany USA, my ju nemôžeme diktovať," dodal Kaliňák.

Predseda vlády Robert Fico dnes pred médiami vyzval predsedu Strany maďarskej koalície Pála Csákyho, aby prestal svojimi vyjadreniami o autonómii južných území ubližovať Slovensku a slovensko-maďarským vzťahom. Csáky sa v zahraničných médiách vyjadril, že sa cíti byť na Slovensku ohrozovaný a že riešenie situácie vidí v autonómii. Fico Csákyho vyzval, aby sa so starosťami o svoju bezpečnosť obrátil na ministerstvo vnútra.

Csáky považuje dnešné slová Roberta Fica za nekompetentné a manipulatívne. Podľa neho politik na úrovni predsedu vlády, by vo svojich vyhláseniach mal vychádzať z presných a autorizovaných zdrojov. Podľa Csákyho práve Ficova vláda a koalícia robia také kroky, ktoré spôsobujú napätie v slovensko-maďarských vzťahoch.

Britská libra a euro dnes oslabili voči doláru o viac ako 2 %, keď sa dopad finančnej krízy z USA rozšíril do Európy a vyústil do znárodnenia niektorých európskych bánk. Posilňovanie dolára voči EURU sa rozšírilo, keď belgická, holandská a luxemburská vláda znárodnili časti bankovej a poisťovacej skupiny Fortis a dohodli sa na finančnej injekcii pre spoločnosť vo výške vyše 11 mld. EUR. Britská libra v reakcii na znárodnenie časti hypotekárnej spoločnosti Bradford & Bingley smerovala k najväčšiemu jednodňovému prepadu voči doláru, ktorý reagoval na pozitívne očakávania na schválenia dohody o záchrannom pláne v hodnote 700 mld. USD.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 30,30
USD1 21,11
GBP1 38,06

Sport

Vo futbalovej Corgoň lige sa už len v piatich z celkovo dvanástich účastníkov neudiala zmena na poste hlavného kormidelníka. Osud Pavla Maluru na lavičke FC Nitra spečatila domáca prehra s Banskou Bystricou (1:2). Nitranom patrí v tabuľke až 10. miesto. Po necelých štyroch mesiacoch sa skončilo aj pôsobenie Srba Vladimira Vermezoviča v Spartaku Trnava. Jeho mužstvo síce zvíťazilo v 10. kole nad Ružomberkom (2:0), ale vedenie klubu mu v nedeľu oznámilo ukončenie spolupráce. Novým lodivodom "bílych andelov" by sa mal údajne stať Karol Pecze. Trnavčania figurujú v tabuľke s 15 bodmi na 4. priečke.

************************************

V noci bude jasno až polojasno, neskôr od severozápadu pribúdanie oblačnosti.
Najnižšia nočná teplota 7 až 3 st.

Zajtra má byť polooblačno až oblačno a ojedinele občasný dážď. K večeru ďalšie pribúdanie oblačnosti a miestami zrážky. Najvyššia denná teplota 15 až 20, na severozápade okolo 13 st. Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 7 st.
Južný až juhozápadný vietor 10 až 20 km/h.