Thursday, September 25, 2008

pripravila katarína plavčanová Európska únia zakázala dovoz všetkých potravinových výrobkov pre deti z Číny s obsahom mlieka

26.9. 8.00
Európska únia zakázala dovoz všetkých potravinových výrobkov pre deti z Číny s obsahom mlieka. Zákaz má platiť od dnešného dňa. Toto opatrenie prichádza po obrovskom škandále so sušeným mliekom kontaminovaným chemikáliou melamín. Po jeho konzumácii zomreli v Číne štyri deti a vyše 50 tisíc ďalších ochorelo.

Americký prezident George Bush, ktorý sa včera stretol s predsedom Palestínskej samosprávy Mahmúdom Abbásom, povedal, že stále má nádej na dosiahnutie blízkovýchodnej mierovej dohody pred tým, ako sa v januári skončí jeho funkčné obdobie. Obe strany sa o tom pokúšajú štyridsať dní pred americkými voľbami, štyri mesiace pred koncom Bushovho funkčného obdobia.

Nemecký minister financií Peer Steinbrück vo svojom včerajšom prejave pred nemeckými poslancami vyhlásil, že za finančnú krízu sú zodpovedné samotné Spojené štáty americké. Ako vzápätí dodal, dôsledkom toho bude, že svojim nezodpovedným správaním prídu o pozíciu svetovej ekonomickej superveľmoci.

"Wall Street a s ňou celý svet už nikdy nebude tým svetom, ktorým bol pre touto krízou," vyhlásil Steinbrück. Zároveň Washington obvinil z "hrubých omylov", ktorých sa dopustil v oblasti obchodu a ekonomiky. Bundestagu v tejto súvislosti tiež oznámil, že ministri financií G7 sa stretnú budúci mesiac vo Washingtone a ich cieľom bude nájsť schodné východiská a riešenie krízy na globálnych finančných trhoch.

Únoscovia zo Sahary, zadržiavajúci 19 rukojemníkov vrátane 11 európskych turistov, sa vo štvrtok presunuli zo Sudánu do Líbye. Uviedol to hovorca sudánskej vlády. Únoscovia patria pravdepodobne do jednej z mnohých skupín vzbúrencov z oblasti Darfúr zmietanej vojnou. V zajatí držia päť Talianov, päť Nemcov, Rumuna a osem Egypťanov - minulý týždeň v piatok ich uniesli počas ich výletu do púšte neďaleko južnej hranice Egypta so Sudánom a Líbyou.

Cestovné v Mestskej hromadnej doprave v Poprade zdražie takmer o 100 %. Z terajších 12 Sk by malo od 1. októbra vzrásť na 21. Deti do 15 rokov a dôchodcovia do 70 rokov zaplatia namiesto doterajších 6 až 12 Sk. Zdravotne postihnutí zaplatia za cestovanie v MHD namiesto troch až šesť korún a dôchodcovia nad 70 rokov zaplatia namiesto jednej koruny až šesť. Nové ceny cestovného budú platiť pre platby v hotovosti. Pri platbe mestskou čipovou kartou zostane cestovné v MHD v doterajšej výške. Súčasne s novými maximálnymi cenami cestovného v MHD poslanci odsúhlasili aj nákup 10 000 kusov mestských kariet pre obyvateľov Popradu. Cena jednej karty je 130 Sk (4,32 €) a obyvatelia mesta ju dostanú na požiadanie bezplatne.

7.kolo, 26. september 2008
Martin - L. Mikuláš o 17:00
Kežmarok - Nitra o 17:00
Trenčín - Zvolen o 17:30
Košice - Skalica o 17:30
Slovan - SR 20 o 18:00
7.kolo, 27. september 2008
B. Bystrica - Poprad o 17:15

Slovenský tenista Michal Mertiňák a Rakúšan Daniel Köllerer postúpili do semifinále štvorhry na turnaji ATP Challenger Trophy v Trnave, keď si poradili s Poliakmi Godlewským a Grusieckým 6:0, 6:1.

Euro 30,29, americký dolár 20,58 a britská libra 38,24

***************************************
Polooblačno až oblačno a ojedinele prehánky alebo slabý dážď.
Najvyššia denná teplota 11 až 16, na juhu miestami do 18 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 4 st.
Severný až severovýchodný vietor 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h).