Tuesday, September 30, 2008

pripravila katarína plavčanová

1.10. 7.00 kk.
Írsky premiér Brian Cowen sa dnes v Paríži stretne s francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym, aby rokovali o východiskách z krízy, ktorú vyvolalo írske odmietnutie euroústavy v júnovom referende. Ako informovala írska vláda, obaja predstavitelia budú hovoriť aj o chaose na finančných trhoch deň po tom, ako Dublin zasiahol v prospech bankového sektora a oznámil záruku na všetky vklady.

Americký senát bude dnes hlasovať o upravenom záchrannom balíku v pôvodnej výške 700 miliárd dolárov pre ohrozené banky. Jeho víkendové odmietnutie v Snemovni reprezentantov otriaslo burzou na Wall Street. Zatiaľ nie je známy rozdiel medzi pôvodnou verziou odmietnutou v pondelok v snemovni a upravenou, o ktorej bude senát hlasovať.

Žiadna banka na Slovensku nemá v súčasnosti také problémy, ktoré by ohrozovali jej klientov. Guvernér centrálnej banky Ivan Šramko ubezpečuje, že ľudia sa nemusia báť o svoje vklady. Ničoho sa nemusia obávať ani klienti Dexia banky. Táto banka má podľa neho dostatočný kapitál a pôsobí ako samostatný subjekt. Problémy, ktoré má jej materská firma sa jej netýkajú.

Americký prezident George Bush včera povedal, že v roku 2009 v krajine prijmú z humanitárnych dôvodov 80 tisíc utečencov z celého sveta. Po konzultáciách s Kongresom určil Bush počet 12 tisíc utečencov z Afriky, 19 tisíc z východnej Ázie, 2500 z Európy, 4500 z Latinskej Ameriky a 37 tisíc utečencov z Blízkeho východu.

Rakúska vládna koalícia, ktorá v nedeľných parlamentných voľbách utrpela zdrvujúcu porážku od pravicových strán, včera oficiálne rezignovala. Prezident Heinz Fischer požiadal koalíciu, aby zostala vo funkcii dočasnej vlády dovtedy, kým sa nesformuje nový kabinet. Rakúske parlamentné voľby boli triumfom pre pravicové strany - Slobodnú stranu Rakúska  a Združenie za budúcnosť Rakúska pod vedením korutánskeho hajtmana Jörga Haidera.

Od dnešného dňa nebudú pacienti doplácať na takmer tretinu liekov. Od 1. októbra totiž na Slovensku platí nová kategorizácia liekov. Z celkového počtu 4 575 liekov tak bude bez doplatku pacienta 1 461.

Masovo motivovaný útok na Rómov prekazila hliadka košickej Mestskej polície. Skupinu piatich osôb spozorovali mestskí policajti zo stanice Juh v nedeľu večer na zastávke MHD. Štyria mladíci a jedna žena vo veku 21 až 27 rokov fyzicky útočili na troch Rómov z Košíc. Všetci čelia obvineniu z hanobenia národa, rasy a presvedčenia, ako aj výtržníctva. Stíhajú ich na slobode a za tento čin im hrozí trest odňatia slobody až na tri roky.


Hokejisti Slovana Bratislava prehrali vo včerajšom prípravnom zápase s tímom zámorskej hokejovej NHL Tampa Bay Lightning po výbornom výkone až po samostatných nájazdoch 2:3. V historicky prvom súboji slovenského a zámorského tímu videli diváci v zaplnenej hale zaujímavý a vyrovnaný zápas, favorita v jeho poslednom prípravnom súboji pred ostrým štartom NHL poriadne preverili a neboli ani ďaleko od prekvapenia. Aj vďaka skvelému Hovimu držali s favoritom krok a v 48. min po góle Kuľhu dokonca viedli 2:1, keď predtým trafil do siete Uram. V závere však úradujúci slovenský majster doplatil na časté vylučovania. O víťazstve Lightning rozhodli až samostatné nájazdy, víťazný gól si na svoje konto pripísal kapitán bleskov Vincent Lecavalier.

Výsledky včerajších stretnutí hokejovej extraligy: Nitra - Poprad 3:1, Kežmarok - MsHK Garmin Žilina 4:6, Skalica - MHk 32 Liptovský Mikuláš 1:3, Zvolen - HC Košice 2:3 po predĺžení, Trenčín – HC 05 Banská Bystrica 1:2.

Slovenská tenistka Dominika Cibulková neuspela v 1. kole dvojhry na turnaji WTA v Stuttgarte. Prehrala s Francúzkou Marion Bartoliovou hladko v dvoch setoch 3:6 a 1:6. V Stuttgarte tak nepríde k slovenskému derby medzi Cibulkovou a Danielou Hantuchovou. Slovenská jednotka vstúpi do singlovej súťaže dnes duelom proti Ruske Vere Zvonarevovej.

EUR  30,30, USD   21,18, GBP    38,35
***************************************
Prevažne veľká oblačnosť a miestami dážď alebo prehánky.
Najvyššia denná teplota 13 až 18 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 5 st.
Južný až juhozápadný vietor 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h).