Wednesday, September 24, 2008

Pripravil Michal Novák: Nemecká polícia zrejme vážne porušila práva demonštrantov

10:00 24.09.2008

Nemecká polícia čelí podozreniu z vážneho porušenia práv demonštrantov, ktorých zadržala počas sobotňajšieho protestu v Kolíne. Podľa týždenníka Der Spiegel demonštrantov vrátane 72 mladistvých a troch detí odviezli do väzenského zariadenia Brühl a napriek chladnému počasiu viacerých umiestnili do klietok na otvorenom priestranstve. Zadržaní tvrdia, že okolo 30 ľudí bolo natlačených v klietke na ploche 36 štvorcových metrov, pričom niektorým tínedžerom nedovolili zavolať rodičom alebo použiť toaletu. Posledných demonštrantov navyše prepustili až v nedeľu ráno, uvádza Spiegel Online.

Dolná komora japonského parlamentu zvolila dnes za nového premiéra bývalého ministra zahraničných vecí Tara Asa. Podľa očakávaní Aso ešte dnes odletí do New Yorku, kde sa zúčastní na Valnom zhromaždení OSN. Bývalý japonský premiér Jusua Fukuda sa rozhodol opustiť úrad začiatkom septembra.

Po výbuchu v podzemnom tuneli medzi Egyptom a Pásmom Gazy zahynuli dnes piati Palestínčania. Príčiny výbuchu, po ktorom a tunel zrútil, zatiaľ nie sú známe. Hranice medzi Pásmom Gazy a Egyptom križujú desiatky tunelov, ktoré využívajú pašeráci paliva, zbraní, liekov a iných tovarov. Takéto pašovanie sa rozmohlo hlavne od minulého roka, kedy Izrael a Egypt uzavreli hranice Pásma Gazy.

Rusko napadnutím Gruzínska porušilo Chartu OSN. Na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku to vyhlásil americký prezident George Bush. "Charta OSN ustanovuje úplne rovnaké práva pre krajiny veľké aj malé. Ruská invázia do Gruzínska bola porušením týchto slov," povedal Bush. Bol to jeho ôsmy a posledný prejav na pôde VZ OSN vo funkcii prezidenta USA.

Najvyšší súd USA rozhodol o odklade popravy 39-ročného muža, do ktorej zostávali iba necelé dve hodiny. Vyhovel tak požiadavke aktivistov, ktorí žiadali obnovenie procesu s Troyom Davisom, ktorého usvedčili z vraždy policajta spred 19 rokov. Sedem z deviatich svedkov však neskôr odvolalo svoje výpovede. Pred popravou, ktorá bola naplánovaná na 19:00 miestneho času (1:00 SELČ), sa na mieste zhromaždilo asi 50 ľudí s transparentmi, ktoré žiadali "spravodlivosť pre Troya Davisa".

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko varoval Západ, aby neoznačoval nadchádzajúce parlamentné voľby v Bielorusku za nedemokratické. Vyhlásil, že ak "Európa stále nebude akceptovať Bielorusko", Minsk upevní vzťahy s "takými krajinami ako je Venezuela a Irán".

Vláda dnes prerokuje cestný zákon bez časti o vyvlastnení pozemkov pod diaľnice a rýchlostné cesty, pre ktorú ho odmietol prezident Ivan Gašparovič. Zákon navrhuje zvýšenie pokút, zníženie rýchlosti v obci na 50 kilometrov za hodinu, prikazuje celoročné svietenie, deťom ukladá povinnosť bicyklovať s prilbou.

Novinkou sú tiež povinné zimné pneumatiky, ak bude na ceste súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza. Nákladné autá a autobusy budú musieť mať zimné pneumatiky bez ohľadu na počasie od 15. novembra do 31. marca. Ak zákon schváli parlament, bude platiť od februára.

Kurzy NBS:
EUR1 30,282
USD1 20,552
GBP1 38,082

SPORT

Včera sa hralo futbalové derby medzi Spartakom Trnava - Slovanom Bratislava. Očakávaný súboj sa skončil remízou 1:1

Včera sa hral jeden zápas hokejovej extraligy. Martin doma podľahol Košiciam po samostatných nájazdoch 2:3

*********************

Oblačno až zamračené a miestami občasný slabý dážď alebo prehánky. Od cca 1600 m zrážky snehové.
Najvyššia denná teplota 13 až 17, na severe miestami okolo 11 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 4 st.
Slabý premenlivý, neskôr severný vietor 5 až 20 km/h.