Wednesday, September 24, 2008

pripravila katarína plavčanová Priemyselnú chemikáliu melamín zistili už aj v sladkostiach v Austrálii a Novom Zélande

13.00
Fínska polícia dnes oznámila, že 22-ročný mladík, ktorý vraždil v škole, ktorú sám navštevoval, zabil osem dievčat, jedného chlapca a učiteľa. Mladistvý vrah tiež zranil ďalšiu spolužiačku predtým, ako si strelil do hlavy. Fínsky premiér sa vyjadril, že bude nástojiť na prijatí zákona, ktorý sprísni držbu zbraní v krajine. Včerajšia streľba povedie k prehodnoteniu fínskeho zákona, ktorý umožňuje 15-ročným Fínom vlastniť zbrane za účelom poľovačky a streľby na cieľ.

Silný tajfún Hakupit dnes zasiahol husto zaľudnenú čínsku provinciu Kuang-tong nachádzajúcu sa na juhu krajiny. Tajfún následne stratil na intenzite a momentálne dosahuje silu na úrovni búrky tretej kategórie. Z pobrežných oblastí museli úrady evakuovať 100 tisíc ľudí. Hurikán predtým zasiahol aj Hongkong, kde vyvracal stromy a desiatky ľudí sa zranilo. V oblasti zrušili všetky lety.

Demokratický kandidát na amerického prezidenta Barack Obama má 9-percentný náskok pred republikánskym súperom Johnom McCainom v čase problémov vo finančnom sfére. Vyplýva to zo zverejneného prieskumu pre Washington Post a ABC News. Prieskum ukázal, že Obama má v súčasnosti podporu 52 percent pravdepodobných voličov, zatiaľ čo McCaina ich podporuje 43 percent. Pred dvoma týždňami bol ich súboj vyrovnaný.

Priemyselnú chemikáliu melamín zistili už aj v sladkostiach v Austrálii a Novom Zélande. Úrad pre bezpečnosť potravín v Austrálii a Novom Zélande vyzval maloobchodníkov v Austrálii stiahnuť z predaja sladkosti značky White Rabbit. V Číne si škandál s mliekom obsahujúcimi melamín vyžiadal štyri detské životy a asi 53 tisíc chorých.

Obyvatelia Slovenska sa prestávajú zapájať do riešenia celospoločenských problémov a svoje aktivity presúvajú "do sféry bezpečia rodiny a známych ľudí". Vyplýva to z Výskumu európskych hodnôt. Pre obyvateľov Slovenska je tak ako pre ostatných Európanov trvale najdôležitejšou životnou hodnotou rodina. V tomto roku ju za veľmi dôležitú vo svojom živote považovalo takmer 90 percent respondentov.

Bratislava začala dnes oficiálne proces prestavby Zimného štadióna Ondreja Nepelu v mestskej časti Nové Mesto pre usporiadanie Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2011. Finančné náklady na jeho prestavbu sú zhruba 1mld. 200 mil. Sk. V jej rámci sa kompletne zmení strešná konštrukcia. Podporné stĺpy nahradí nová konštrukcia a nové riešenie zázemia haly.

Vedenie úradujúceho slovenského futbalového vicemajstra MŠK Žilina dnes odvolalo z postu hlavného kormidelníka doterajšieho kouča Pavla Vrbu. Novým lodivodom "žlto-zelených" sa stal Dušan Radolský, ktorý podpísal zmluvu do 31. decembra 2008 s následnou opciou na prípadnú ďalšiu spoluprácu.

*********************************
POPOLUDNIE:
Oblačno až zamračené a na väčšine územia dážď, vo vrcholových polohách Tatier sneženie. Na juhu stredného a východného Slovenska zrážky len miestami.
Najvyššia denná teplota 12 až 17, na severe miestami okolo 10 st.
Slabý, väčšinou severný vietor.