Tuesday, September 30, 2008

pripravila katarína plavčanová Ekonomika USA môže upadnúť do najdlhšej recesie za posledných 25 rokov

11.00
Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy zvolal na dnes krízové stretnutie predstaviteľov popredných finančných a poisťovacích spoločností. Po včerajšom znárodnení banky Fortis krajinami Beneluxu a oslabení francúzsko-belgickej Dexie totiž hrozí, že sa finančná kríza prenesie aj do Francúzska. Elyzejský palác tiež pripravuje mimoriadny summit európskych členov skupiny G8 v Paríži. Mal by viesť "k reforme medzinárodného finančného systému“.

Ekonomika USA môže upadnúť do najdlhšej recesie za posledných 25 rokov, a to bez ohľadu na to, či Kongres nakoniec schváli záchranný balík pre finančný sektor. Spotrebitelia, ktorí majú čoraz ťažší prístup k úverom, totiž po prvý raz od roku 1991 znížili svoje výdavky. Ďalšia kontrakcia ekonomiky sa očakáva v najbližších dvoch štvrťrokoch, čo by znamenalo najdlhšiu recesiu od 1981-82.

Predstavenstvo Dexia banky Slovensko uisťuje všetkých klientov, že negatívny vývoj na európskom trhu nemá absolútne žiadny vplyv na jej vývoj a stabilitu. Podľa jej manažérov pre externú komunikáciu Dexia banka je stabilná a má dostatočnú klientsku základňu na udržanie stability a plnenie svojich záväzkov voči klientom. Okrem toho jej aktivity podliehajú prísnej kontrole Národnej banky. "Pravidlá NBS zamedzujú tomu, aby voľná likvidita slovenského bankového trhu boli presunutá do zahraničných materských spoločností.

Epidémia žltačky v Českej republike naberá na sile a počet prípadov neustále narastá. V celej krajine zaznamenali 602 prípadov hepatitídy typu A, z toho najviac v Prahe, Stredočeskom kraji a Moravskozliezskom kraji. Hepatitída typu A je známa ako choroba špinavých rúk. Najlepšou prevenciou je prísne dodržiavanie hygieny.

Talianski turisti, ktorých tento mesiac uniesli v egyptskej púšti, sa dnes v skorých ranných hodinách vrátili domov. Ozbrojenci uniesli 19. septembra v južnom Egypte pri sudánskej hranici spolu 19 osôb vrátane 11 európskych turistov.

Podľa ministra zdravotníctva Richarda Rašiho bude ministerstvo robiť všetko pre to, aby zdravotnícki pracovníci nemali dôvod na štrajk. Ako ďalej minister povedal, do systému totiž prichádza stále viac finančných prostriedkov a mzdy lekárov, sestier a ďalšieho personálu v nemocniciach stúpajú.

Hokejisti Tampa Bay Lightning absolvovali včera popoludní na zimnom štadióne Ondreja Nepelu tréning pred dnešným zápasom so Slovanom. Po skončení modelovaného zápasu si ešte hráči zastrieľali, a potom zišli z ľadu.

Slovenský mládežnícky futbalový reprezentant Miroslav Stoch oslnil trénera anglického veľkoklubu FC Chelsea Felipe Scolariho natoľko, že ten ho zaradil do užšej nominácie "The Blues" na zajtrajší zápas 2. kola skupinovej fázy Ligy majstrov proti rumunskému tímu CFR Kluž. Ak by brazílsky kouč dal 18-ročnému Stochovi napokon šancu aj v zápase, bola by to pre odchovanca nitrianskeho futbalu premiéra v A-tíme úradujúceho anglického aj európskeho vicemajstra ako hrom.

Stretnutie 2. kola 1. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára tenistov medzi Talianskom a Slovenskom (6.-8. marca 2009) sa uskutoční pod holým nebom. Duel, ktoré víťaz postúpi do septembrovej baráže o účasť vo svetovej skupine, odohrajú v strednej časti južného Talianska alebo v lokalite s miernym podnebím. Dejisko by podľa predstaviteľov Talianskej tenisovej federácie malo byť známe začiatkom novembra.

EUR1    30,30, USD1    21,11, GBP1    38,06

******************************************
Polooblačno až oblačno a ojedinele občasný dážď.
K večeru od severozápadu ďalšie pribúdanie oblačnosti.
Najvyššia denná teplota 15 až 19 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 7 st.
Južný až juhozápadný vietor 3 až 6 m/s (10 až 20 km/h).