Friday, September 26, 2008

pripravila katarína plavčanová V USA sa malo v noci rozhodnúť, či americká vláda predíde kolapsu na burzách a prijme záchranný balík

12.00
V USA sa malo v noci rozhodnúť, či americká vláda predíde kolapsu na burzách a prijme záchranný balík. Rokovania v prezidentskom Bielom dome však zlyhali. Republikáni považujú záchranný balík za príliš drahý. Pre obyčajných ľudí to však znamená, že môžu prísť o svoje dôchodkové úspory a domy s nesplatenými hypotékami. Taký dramatický bude totiž dopad skolabovania finančných trhov.

Čínska zoologická záhrada kontroluje svoje zvieratá po tom, čo u jedného levíčaťa a dvoch malých orangutanov po vypití melamínového mlieka zistili obličkové kamene, informovali v piatok štátne médiá. Zamestnanci plánujú po týchto zisteniach urobiť testy aj ostatným zvieratám, ktoré v posledných dňoch mlieko vypili. Európska únia od dnešného dňa zakázala dovoz všetkých čínskych potravinových výrobkov pre deti obsahujúcich mlieko.

Jedenásta tropická búrka tohtoročnej hurikánovej sezóny pod menom Kyle sa včera sformovala v Atlantickom oceáne, informovalo americké Národné hurikánové centrum so sídlom v Miami. Vyžiadala si najmenej štyri obete, pričom desiatky domácností zaplavila voda. Podľa meteorológov by v priebehu niekoľkých dní mohla nabrať na sile a dosiahnuť intenzitu hurikánu.

Ak chcete zmeniť zdravotnú poisťovňu, zostáva vám na to pár dní. Do konca septembra musia zamestnávatelia zdravotným poisťovniam nahlásiť nedoplatky a preplatky. Poistencom novej poisťovne sa staneme od januára.

Na budúci rok by sme nemali platiť viac za ceny vodného a stočného. Potvrdila to Asociácia vodárenských spoločností. Znemožnil im to Regulačný úrad. Hoci s tým nesúhlasia, rozhodnutie úradu musia rešpektovať.

Cestovné v Mestskej hromadnej doprave v Poprade zdražie takmer o 100 %. Pri platbe mestskou čipovou kartou zostane cestovné v MHD v doterajšej výške. Súčasne s novými maximálnymi cenami cestovného v MHD poslanci odsúhlasili aj nákup 10 000 kusov mestských kariet pre obyvateľov Popradu. Cena jednej karty je 130 Sk a obyvatelia mesta ju dostanú na požiadanie bezplatne.

Slovenská tenistka Dominika Cibulková nepostúpila do semifinále dvojhry na turnaji WTA Tour China Open v Pekingu, keď podľahla Ruske Svetlane Kuznecovovej za 61 minút 2:6, 4:6. Finalistka podujatí v Charlestone a Montreale si z čínskej metropoly odnáša 70 renkingových bodov a prémiu 14 600 USD.

Výsledky dopingových testov Lanca Armstronga, ktorý sa chce po troch rokoch pauzy opäť vrátiť v januári 2009 do profesionálneho cyklistického pelotónu, budú dostupné aj pre verejnosť. Sedemnásobný víťaz Tour de France to potvrdil počas včerajšej tlačovej konferencie v Las Vegas. Armstrong bude na svojom antidopingovom programe spolupracovať s veľkým bojovníkom proti dopingu Donom Catlinom.

7.kolo, 26. september 2008
Martin - L. Mikuláš o 17:00
Kežmarok - Nitra o 17:00
Trenčín - Zvolen o 17:30
Košice - Skalica o 17:30
Slovan - SR 20 o 18:00
7.kolo, 27. september 2008
B. Bystrica - Poprad o 17:15

***************************************
Polooblačno až oblačno a ojedinele prehánky alebo slabý dážď.
Najvyššia denná teplota 11 až 16, na juhu miestami do 18 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 4 st.
Severný až severovýchodný vietor 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h).