Thursday, September 25, 2008

Pripravil Michal Novák: MHD v Poprade pokračuje podľa starého cestovného poriadku

11:00 25.09.2008

V New Yorku sa včera začal summit svetových lídrov a celebrít organizovaný každoročne bývalým americkým prezidentom Billom Clintonom. Medzi najväčšie hviezdy štvrtého ročníka s názvom Clintonova globálna iniciatíva patria bývalý americký viceprezident a nositeľ Nobelovej ceny za mier Al Gore, či írsky spevák a aktivista Bono Vox.

Trojdňový summit sa každoročne koná v rovnaký deň a v rovnakom meste, ako zasadnutie Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov. Írsky spevák Bono na Clintonovu otázku, či súčasná finančná kríza ohrozí globálny cieľ zlepšiť život najchudobnejším ľuďom sveta, odpovedal: "Pre mňa je pozoruhodné, že viete nájsť 700 miliárd dolárov na záchranu Wall Street a celá skupina G-8 nevie nájsť 25 miliárd dolárov na záchranu 25-tisíc detí, ktoré každý deň umierajú na choroby a hlad, ktorým sa dá zabrániť... Bankrot je vážna vec. Toto je morálny bankrot". Povedal spevák skupinu U2

Juhozápad Tibetu pri hraniciach s Nepálom zasiahlo dnes zemetrasenie s magnitúdom 6,0. Blízku oblasť pritom minulý mesiac zasiahlo silnejšieho zemetrasenie, ktoré zničilo stovky domov. Materiálne škody ani obete zatiaľ nie sú známe.

Dánska tajná služba oznámila, že počas sobotňajšieho výbuchu v hoteli Marriott v pakistanskom hlavnom meste Islamabad zomrel aj jeden jej zamestnanec. Testy DNA dokázali, že medzi obeťami bol aj 53-ročný Karsten Krabbe, ktorý pracoval ako bezpečnostný poradca na dánskom veľvyslanectve. Krabbe bol prvým dánskym diplomatom, ktorého zabili teroristi od útoku na USA z 11. septembra 2001.

Obrovská americká lietadlová loď dnes zakotvila v japonskom prístave v meste Yokosuka. Ide o prvé pravidlo Spojených štátov poháňané jadrovou energiou. V krajine, ktorá bola prvou a jedinou v histórii terčom atómového útoku, vyvolal tento krok ostré protesty. Takmer 100-tisíctonovú loď s názvom USS George Washington schopnú prepraviť naraz až 70 bojových lietadiel a 5600 ľudí, privítalo asi 300 protestujúcich Japoncov.


Poslanci Mestského zastupiteľstva v Levoči dnes budú rozhodovať o osude Všeobecnej nemocnice s poliklinikou v Levoči. Mesto je 100 % vlastníkom nemocnice. O jej kúpu, prípadne získanie väčšinového podielu akcií prejavili záujem tri firmy. Ide o spoločnosti Svet zdravia, za ktorou je spoločnosť J&T a firmy Venrol a Agel Sk. Podľa primátora Levoče Miroslava Vilkovského mesto k takému kroku núti ekonomická situácia. Podľa primátora je nelogické, aby mesto dotovalo nemocnicu, ktorá má o tretinu vyšší rozpočet než samotná Levoča.

Pre väčší počet pripomienok, ktoré sú v tomto období zapracovávané do nového linkového vedenia MHD v Poprade sa posúva čas zavedenia nového cestovného poriadku a trás. Aj od 1.10. bude MHD v Poprade premávať podľa doteraz platných cestovných poriadkov.

V sobotu sa v Starom Smokovci uskutoční tradičný Sviatok horských vodcov. Sviatok horských vodcov sa začne o 15:00 v kaplnke v Starom Smokovci. Potom horskí vodcovia položia veniec k pomníku horských vodcov na cintoríne v Novom Smokovci. Sviatok horských vodcov ukončí premietanie filmov s horolezeckou tematikou v kinosále v Kúpeľoch Nový Smokovec.

SPORT

Po Daniele Hantuchovej postúpila do štvrťfinále dvojhry na tenisovom turnaji v Pekingu aj druhá Slovenka Dominika Cibulková. Pred umením 19-ročnej Slovenky sa musela skloniť ôsma nasadená Ruska Anna Čakvetadzeová, ktorú Cibulková zdolala hladko 6:3, 6:2. Súperkou Dominiky, bude vo štvrťfinále ďalšia ruská tenistka, štvrtá nasadená Svetlana Kuznecovová.

**********************

Oblačno až zamračené a miestami prehánky alebo občasný dážď. Neskôr od severovýchodu čiastočné zmenšovanie oblačnosti. Najvyššia denná teplota 14 až 18, na severe okolo 12 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 4 st.
Severný až severovýchodný vietor 10 až 20 km/h.