Tuesday, September 23, 2008

Pripravil Michal Novák: Harabin reční - opozícia nepočúva

10:00 23.09.2008

Bezpečnostná rada OSN predĺžila mandát medzinárodným jednotkám pod velením NATO na boj proti extrémistom v Afganistane o jeden rok. Zároveň však vyjadrila obavy nad vysokým počtom civilných obetí v krajine. V Afganistane momentálne pôsobí pod medzinárodným velením asi 70 tisíc vojakov zo 40 krajín, pričom väčšina z nich odišla do krajiny v rámci misie Severoatlantickej aliancie s cieľom pomôcť vláde bojovať proti talibanským povstalcom.Hnutie Taliban, ktoré vládlo v Afganistane v rokoch 1996 až 2001, vedie od svojej porážky krvavé povstanie prevažne na juhu krajiny.

Venezuelský prezident Hugo Chávez pricestoval do Pekingu, kde odštartuje svoju týždňové turné po Číne, Rusku a EurópeCieľom návštevy prezidenta je zabezpečiť vyšší predaj venezuelskej ropy v Číne. Venezuelský prezident ešte minulý mesiac uviedol, že jeho krajina vypustí z Číny 1. novembra aj svoj prvý satelit a od Pekingu plánuje nakúpiť viac ako 20 čínskych bojových stíhačiek.

Taliansky Úrad pre civilnú leteckú dopravu v pondelok oznámil, že talianska spoločnosť Alitalia príde o licenciu. Spoločnosť momentálne lieta vďaka provizórnej licencii, avšak ak do niekoľkých dní nepredloží úsporný strategický plán, stratí aj tú. Úrad potvrdil, že v prípade, ak plán nepríde do "troch-štyroch dní", licenciu aerolinkám odoberú a tá následne zrejme definitívne zanikne.

Bez účasti opozície pokračuje rokovanie Národnej rady. Dôvodom sú body, ktoré predkladá minister spravodlivosti Štefan Harabin. V rokovacej sále ostali z opozičných poslancov len zástupcovia konzervatívnych demokratov. Ignorovanie rokovania o Harabinových návrhoch avizoval počas víkendu predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Podľa neho je nemysliteľné, aby v demokratickej vláde zasadal človek, ktorý bez hanby klame a ktorý nespochybniteľne má kontakty na mafiu. vyhlásil Dzurinda.

Dnes je na Slovensku benzín lacnejší o 50 halierov za liter. Priemerná cena 95-ky sa tak po zlacnení pohybuje pod hranicou 39,40 Sk za liter. Ako ďalej agentúru SITA informoval internetový portál natankuj.sk, dôvodom je pokles cien benzínov na burze v Rotterdame, ktorý nasledoval vývoj cien ropy vo svete. Cena nafty sa meniť nebude.

Ceny ropy vzrástli v pondelok takmer o 16 %, čo bolo najväčšie zaznamenané jednodňové posilnenie. Ropa sa tak odrazila od minulotýždňového prepadu takmer na 90 USD za barel. Cena londýnskej ropy Brent stúpla o 6,43 USD na 106,04 USD za barel.

Kurzy NBS:

EUR1 30,286
USD1 20,788
GBP1 38,211

SPORT

Slovenský hokejový útočník Marek Zagrapan sa výborne uviedol v prvom prípravnom stretnutí Buffalo Sabres pred novou sezónou NHL. Dvadsaťjedenročný rodák z Prešova, dal v pondelňajšom dueli proti Torontu jeden gól a a na dva prihrával. Jednu presnú prihrávku si pripísal aj obranca a Zagrapanov klubový spoluhráč Andrej Sekera.

Úvodný prípravný duel príliš nevyšiel slovenskému gólmanovi v službách Montrealu Jaroslavovi Halákovi. Dvadsaťtriročný Bratislavčan bol v bránke Canadiens prvé dve tretiny súboja s Bostonom, počas ktorých až päťkrát lovil puk zo svojej siete a zaznamenal 24 úspešných zákrokov. Montreal napokon s Bruins prehral vysoko 3:8.

******************************

Oblačno až zamračené, na západnom a strednom Slovensku miestami polooblačno až oblačno. Ojedinele slabý dážď alebo prehánky, najmä na severe územia. V polohách nad 1500 m zrážky snehové. Najvyššia denná teplota 13 až 18, na severe miestami okolo 11 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 3 st. Prevažne severný vietor do 20 km/h.