Tuesday, September 30, 2008

Pripravil Michal Novák:Vklady klientov v slovenských bankách sú v bezpečí

15:00 30.09.2008

Európska komisia dnes vyzvala Spojené štáty americké, aby sa "správali zodpovedne zoči-voči svetovej finančnej kríze“. Hovorca EK Johannes Laitenberg tak reagoval na rozhodnutie amerického Kongresu nepodporiť záchranné opatrenia navrhnuté Bielym domom. “Od tohto plánu nezávisia iba americké firmy, ale aj zvyšok sveta,“ varoval hovorca. Európsky komisár pre vonkajší obchod Peter Mandelson včera večer vyhlásil, že "americkí zákonodarcovia stratili hlavu“, po tom, ako sa dozvedel, že Kongres neschválil 700-miliardovú pomoc krachujúcim finančným inštitúciám.

Americkí zákonodarcovia v pondelok odmietli záchranný plán pre finančné trhy a svojim šokujúcim rozhodnutím tak spôsobili prepad akciových trhov. Európske úrady sa zatiaľ snažili zabrániť bankrotu európskych bánk ich čiastočným znárodnením. Index Dow Jones reagoval na túto situáciu najväčším bodovým poklesom vo svojej histórii. Americký prezident Bush sa má teraz stretnúť s poradcami a zvážiť prijatie ďalších opatrení.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy zvolal na dnes krízové stretnutie predstaviteľov popredných finančných a poisťovacích spoločností. Po včerajšom znárodnení banky Fortis krajinami Beneluxu a oslabení francúzsko-belgickej Dexie totiž hrozí, že sa finančná kríza prenesie aj do Francúzska. Elyzejský palác tiež pripravuje mimoriadny summit európskych členov skupiny G8 v Paríži. Mal by viesť "k reforme medzinárodného finančného systému“.

Predstavenstvo Dexia banky Slovensko uisťuje všetkých klientov, že negatívny vývoj na európskom trhu nemá absolútne žiadny vplyv na jej vývoj a stabilitu. Podľa jej manažérov pre externú komunikáciu Dexia banka je stabilná a má dostatočnú klientsku základňu na udržanie stability a plnenie svojich záväzkov voči klientom. Okrem toho jej aktivity podliehajú prísnej kontrole Národnej banky.

Vklady klientov v slovenských bankách sú aj napriek možným problémom ich materských spoločností podľa guvernéra Národnej banky Slovenska Ivana Šramka v súčasnosti v bezpečí. Rovnako guvernér ubezpečoval aj klientov Dexia banky Slovensko. "Slovenskí klienti tejto banky sa nemusia ničoho obávať. My sme dali informáciu o tom, že táto banka má dostatočný kapitál a dostatok likvidných prostriedkov a pôsobí ako samostatný subjekt. V každom prípade chcem potvrdiť, že klienti tejto banky nemusia mať žiadne obavy, banka je stabilná bez nejakých výkyvov," dodal Šramko.

SPORT

Hokejový obranca Daniel Babka si môže hľadať nový klub. Dnes s ním HC Košice ukončili spoluprácu. Babka bol hráčom Košíc od tohto leta, keď na východ odišiel zo Zvolena. Za oceliarov odohral 6 extraligových zápasov, v ktorých zaznamenal tri asistencie a 2 trestné minúty. S výkonmi Daniela Babku nebola v Košiciach veľká spokojnosť.

Dnes sa hrá ďalšie kolo hokejovej extraligy:
Nitra - Poprad o 17:00
Kežmarok - Žilina o 17:00
Zvolen - Košice o 17:00
Skalica - L. Mikuláš o 17:00
Trenčín - B. Bystrica o 17:30

******************************************

V noci príde od severozápadu postupne veľká oblačnosť a miestami občasný dážď alebo prehánky.
Najnižšia nočná teplota 10 až 6 st.

Zajtra prevažne veľká oblačnosť. Miestami slabý dážď alebo prehánky. Ráno ojedinele hmla.
Najvyššia denná teplota 13 až 18, na severe miestami okolo 11 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 5 st.
Prevažne juhozápadný vietor 10 až 25 km/h, miestami v nárazoch do 45 km/h.