Monday, September 22, 2008

Pripravil Michal Novák: Ahmadínedžád: " Amerika obkľúčila Irán"

7:00 23.09.2008

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád včera obhajoval svoju politiku konfrontácie so Západom s odôvodnením, že americké jednotky obkľučujú jeho krajinu. Na otázku o jeho negatívnom postoji voči západným krajinám vyhlásil: "Som rád, že sa pýtate. "Sú to americké vojská, ktoré sa nachádzajú v okolí našich hraníc. Nie sú to naše vojská, ktoré sa nachádzajú v okolí amerických hraníc. Tak čo presne tam robia?" spýtal sa iránsky líder. Napriek tomu, že Bezpečnostná rada OSN uvalila na režim v Teheráne už tri série sankcií, Spojené štáty a Európska únia pokračujú v rokovaniach v snahe prinútiť Irán zastaviť program obohacovania uránu.

Severoafrická vetva teroristickej siete al-Kájda hrozí novými útokmi na západné ciele na severe čierneho kontinentu. Na zvukovej nahrávke, ktorá sa v pondelok objavila na internetových stránkach, protestuje al-Kájda v severnej Afrike proti "novej koloniálnej ofenzíve" zo strany Západu a varuje moslimov, aby nepodporovali severoafrické "odpadlícke a zradné režimy". Špeciálne sa na nahrávke spomínajú francúzske, španielske a americké ciele na severe Afriky.

Brazílska polícia informovala o ozbrojených mužoch, ktorí zabili 15 ľudí na haciende obchodníka s drogami. Federálny policajný dôstojník uviedol, že päť ozbrojencov včera vtrhlo na ranč na juhu Brazílie. Medzi obeťami je podozrivý díler, rovnako ako dvaja jeho synovia. Päť ďalších osôb sa pri incidente zranilo, z toho dvaja vážne. Útočníci po masovej vražde pravdepodobne utiekli na lodi do susedného Paraguaja.

Čína sa chystá tento týždeň na veľký vesmírny krok. Prvýkrát v histórii by sa mali traja Číňania poprechádzať po mesiaci. Raketa s názvom Veľký krok, je už v severozápadnom Ťi-čchuane pripravená, aby vo štvrtok, v piatok, alebo v sobotu, vyniesla trojčlennú posádku do vesmíru. 68-hodinová misia by Čínu priblížila k cieľu vybudovať na mesiaci malé vesmírne laboratórium, ktoré by sa neskôr malo prebudovať na kozmickú stanicu.

Vízová povinnosť pre Slovákov do Spojených štátov amerických bude zrušená ešte za vlády súčasného amerického prezidenta Georgea W. Busha. "A to do konca októbra," uviedla včera Slovenská televízia. Podľa televízie to v Bratislave povedal americký veľvyslanec na Slovensku Vincent Obsitnik. Ten má v pondelok na budúci týždeň podpísať s ministrom vnútra SR Robertom Kaliňákom posledné dve dohody, potrebné na zrušenie vízovej povinnosti, dodala televízia.

Kurzy NBS:

EUR1 30,286
USD1 20,788
GBP1 38,211

SPORT

Výsledky pondelňajších stretnutí Kontinentálnej hokejovej ligy, v ktorej sa opäť darilo Slovákom:
CSKA Moskva - Dinamo Riga 3:4 - Marcel Hossa 1+0, Ronald Petrovický (obaja Riga) 1+0
Spartak Moskva - Dinamo Minsk 2:1 po sam. náj. - Branko Radivojevič (Spartak) 1+0
Ufa - Nižnekamsk 3:5 - Tomáš Starosta (Nižnekamsk) 0+1

Anglický futbalový klub Manchester United potrestala miestna futbalová asociácia pokutou 25 000 libier za 7 žltých kariet hráčov jeho mužstva v nedeľňajšom londýnskom stretnutí súťaže Premier League proti FC Chelsea (1:1). Kormidelník ManU Sir Alex Ferguson si však nemyslí, že členovia kádra úradujúceho anglického i európskeho šampióna hrali prehnane tvrdo či dokonca zákerne. " Brazílčan Luiz Felipe Scolari, mal trochu iný názor: "Ak hráč nerešpektuje rozhodcu, mal by vidieť žltú a možno dokonca červenú kartu. Nezáleží na tom, z akého je klubu," povedal portugalský tréner FC Chelsea.

Britský jazdec formuly 1 Lewis Hamilton a zástupcovia jeho tímu McLaren v pondelok predniesli trojčlennej odvolacej komisii Svetovej automobilovej federácie (FIA) svoje argumenty v súvislosti s úsilím získať späť víťazstvo z Veľkej ceny Belgicka. Po súboji s Fínom Kimim Räikkönenom dostal Hamilton dodatočne od komisárov 25-sekundovú penalizáciu, a to znamenalo jeho pokles z prvého miesta na tretie. Verdikt by mali oznámiť dnes.

******************************

Oblačno až zamračené, na západnom a strednom Slovensku miestami polooblačno až oblačno. Ojedinele slabý dážď alebo prehánky, najmä na severe územia. V polohách nad 1500 m zrážky snehové. Najvyššia denná teplota 13 až 18, na severe miestami okolo 11 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 3 st. Prevažne severný vietor do 20 km/h.