Wednesday, September 24, 2008

Pripravil Michal Novák: George Bush varoval Američanov

7:00 25.09.2008

Americký prezident George Bush v noci Američanov varoval pred "dlhou a bolestivou recesiou". Jeho slová prichádzajú krátko po tom, čo šéf Bieleho domu pozval oboch prezidentských kandidátov, Baracka Obamu a Johna McCaina, do Washingtonu. "Bez okamžitých opatrení Kongresu by mohla Ameriku zachvátiť finančná panika," vyhlásil Bush. Zároveň vyjadril nádej, že jeho tzv. záchranný balíček v celkovej výške 700 miliárd dolárov by mohol Spojeným štátom pomôcť ľahšie prekonať súčasnú krízu na akciových trhoch.

Spojené štáty a Rusko sa dohodli na stretnutí, na ktorom by mali diskutovať o riešení problému okolo iránskeho jadrového programu. Informoval o tom predstaviteľ americkej diplomacie Daniel Fried. Ako Fried dodal, dohodu dosiahli obe strany počas rozhovorov v New Yorku medzi americkou ministerkou zahraničných vecí Condoleezzou Riceovou a jej ruským partnerom Sergejom Lavrovom. Išlo o prvé stretnutie oboch vysokých predstaviteľov od vypuknutia konfliktu medzi Ruskom a Gruzínskom minulý mesiac.

Venezuelské úrady informovali o zatknutí dvoch ľudí podozrivých z plánovania atentátu na prezidenta Huga Cháveza. Toho chceli údajne zabiť protitankovou strelou, ktorú chceli vypáliť na jeho lietadlo. Informoval minister spravodlivosti.

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko odmietol nátlak Ruska, ktoré nechce, aby jeho krajina vstúpila do NATO. "Je nevyhnutné vylúčiť jazyk vydierania a hrozieb," povedal na pôde Valného zhromaždenia OSN. " "Takéto pokusy o zasahovanie sú krátkozraké a kontraproduktívne." Hoci konkrétne nespomenul Rusko, ukrajinský prezident zároveň odsúdil "všetky agresívne činy a použitie sily, ktoré sa v regióne objavili."

Trinásť ľudí zahynulo včera na severozápade Turecka pri zrážke nákladného auta a dodávky. Väčšina obetí sú ľudia, ktorí sa vracali z pohrebu do Istanbulu. Dodávka sa snažila predbiehať iné auto. Zahynuli všetci ľudia v dodávke. Medzi obeťami bola aj jedna žena a dieťa, informovala agentúra Anatolia.

Premiér Robert Fico žiada oficiálne ospravedlnenie Aliancie Fair-play, ktorá podľa neho klamala, že strana Smer-SD mala nezvykle nízky nájom v bratislavskej mestskej časti Ružinov. Aliancia to povedala aj o SDKÚ-DS, obe strany podľa nej mali priznať rozdiel v ich nájme od mesta a v bežnom nájme ako dar. Fico dnes vyhlásil, že ak sa mu neospravedlnia, bude sa domáhať očistenia strany na súde. Zároveň alianciu obvinil, že je napojená na nadácie amerického finančníka a filantropa Georgea Sorosa, ktorých hlavným cieľom je škodiť slovenskej vláde.

Vláda podporí rekonštrukčné a rozvojové projekty v okresoch Banská Štiavnica a Krupina. Do konca mesiaca dostanú z vládnej rezervy 25 miliónov korún (829 848 €). Banská Štiavnica má dostať 11 miliónov, z toho desať na rekonštrukciu mestských kúpeľov. Krupina dostane päť miliónov, rozdelí ich na opravu centra voľného času a rekonštrukciu parku Andreja Sládkoviča. Ostatné peniaze si podelia obce, najčastejšie ich minú na opravy kultúrnych domov.

Kurzy NBS:
EUR1 30,30
USD1 20,62
GBP1 38,21

SPORT

Súhrn výsledkov stredajších zápasov úvodného dňa medzinárodného basketbalového turnaja mužov - 1. ročníka Podtatranského pohára v Poprade:

Chemosvit Poprad - Östersund (Švéd.) 66:85
Dubrovník (Chorv.) - Piraten (Rak.) 88:78

Dnes o šiestej nastúpi Chemosvit Poprad - Wörthersee Piraten (Rak.) o ôsmej bude hrať švédsky Östersund proti Dubrovníku

Slovenský futbalista Marek Hamšík sa v 4. kole najvyššej talianskej súťaže podieľal na víťazstve Neapolu na domácej pôde proti súperovi z Palerma (2:1) jedným gólom. Najväčším prekvapením stredajších stretnutí je prehra rímskeho AS, ktorý nestačil na Janov a na pôde FC podľahol 1:3.

Druhé víťazstvo v aktuálnom ročníku najvyššej španielskej futbalovej súťaže si na svoje konto pripísali hráči FC Barcelona, ktorí si na domácej pôde poradili s Betisom Sevilla 3:2. Hrdinom katalánskeho veľkoklubu sa stal Kamerunčan Samuel Eto'o, ktorý vsietil prvé dva góly stretnutia.

Darí sa aj Villarrealu, ktorý doteraz neokúsil chuť prehry. V stredajšom dueli si poradil so Santanderom (2:0). Futbalisti úradujúceho španielskeho šampióna Realu Madrid si bez väčších problémov poradili so svojimi súpermi z klubu Sporting , keď ich na domácej pôde odprevadili s výpraskom 7:1.

**********************

Oblačno až zamračené a miestami prehánky alebo občasný dážď. Neskôr od severovýchodu čiastočné zmenšovanie oblačnosti. Najvyššia denná teplota 14 až 18, na severe okolo 12 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 4 st.
Severný až severovýchodný vietor 10 až 20 km/h.