Tuesday, September 30, 2008

pripravila katarína plavčanová Britská tlač dnes varuje všetkých kompetentných v súvislosti so stavom svetového hospodárstva

10.00
Britská tlač dnes varuje všetkých kompetentných v súvislosti so stavom svetového hospodárstva. Denník Times označil hlasovanie amerických poslancov za "nebezpečný okamih". Podľa novín, kolaps tohto plánu v skutočnosti ohrozuje všetkých obyčajných ľudí v Amerike aj za jej hranicami. Odozvy začali byť očividné už včera večer, keď akciové trhy po celom svete začali padať. Napríklad kríza už donútila Island zoštátniť tretiu najväčšiu banku v krajine.

Japonskí ekonomickí experti dnes vyjadrili nádej, že Spojené štáty podniknú kroky na zastavenie pádu na newyorskej burze na Wall Street, a vyhlásili, že neschválenie záchranného plánu postihlo globálnu ekonomiku. Finančné ťažkosti "pravdepodobne silno narušia svetové hospodárstvo.

Ceny ropy včera spadli o viac ako 10 dolárov za barel a dostali sa pod hranicu 100 dolárov po tom, ako Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu zamietla záchranný plán pre finančný systém. Podľa analytikov "Je to potvrdenie, že nastalo globálne spomalenie a dopyt po energii už nebude taký, aký bol.

Predstavenstvo Dexia banky Slovensko uisťuje všetkých klientov, že negatívny vývoj na európskom trhu nemá absolútne žiadny vplyv na jej vývoj a stabilitu. Podľa jej manažérov pre externú komunikáciu Dexia banka je stabilná a má dostatočnú klientsku základňu na udržanie stability a plnenie svojich záväzkov voči klientom.

V súvislosti s výrobou, predajom a pridávaním chemikálie melamín do mlieka zatkli v Číne 22 osôb a zhabali vyše 200 kilogramov melamínu. Čínske úrady zistili, že melamín sa vyrábal v ilegálnych prevádzkach a potom ho predávali farmám s chovom dobytka a výkupniam mlieka.

Talianski turisti, ktorých tento mesiac uniesli v egyptskej púšti, sa dnes v skorých ranných hodinách vrátili domov. Troch mužov a dve ženy vo veku 48 až 72 rokov priviezlo talianske vojenské lietadlo do Turína. Ozbrojenci uniesli 19. septembra v južnom Egypte pri sudánskej hranici spolu 19 osôb vrátane 11 európskych turistov.
Sudánski únoscovia rukojemníkov najskôr odvliekli do Sudánu, potom do Líbye a následne do Čadu. Požadovali výkupné vo výške šesť miliónov eur.

Dnes sa v bratislavskej Samsung Aréne uskutoční hokejový sviatok pre všetkých fanúšikov tohto športu na Slovensku: majstrovský Slovan privíta v prípravnom stretnutí tím zámorskej NHL Tampa Bay Lightning. Vôbec po prvý raz sa pod Tatrami predstaví mužstvo zo spomenutej profesionálnej súťaže a aj preto púta tento duel veľký záujem priaznivcov i médií. Zápas úradujúceho slovenského šampióna proti držiteľovi Stanleyho pohára 2004 má naplánované úvodné buly na 19.30 h. Pol hodiny predtým sa začne slávnostný otvárací ceremoniál.

Slovenský mládežnícky futbalový reprezentant Miroslav Stoch oslnil trénera anglického veľkoklubu FC Chelsea Felipe Scolariho natoľko, že ten ho zaradil do užšej nominácie "The Blues" na zajtrajší zápas 2. kola skupinovej fázy Ligy majstrov proti rumunskému tímu CFR Kluž. Ak by brazílsky kouč dal 18-ročnému Stochovi napokon šancu aj v zápase, bola by to pre odchovanca nitrianskeho futbalu premiéra v A-tíme úradujúceho anglického aj európskeho vicemajstra ako hrom.

EUR1    30,30, USD1    21,11, GBP1    38,06

******************************************
Polooblačno až oblačno a ojedinele občasný dážď.
K večeru od severozápadu ďalšie pribúdanie oblačnosti.
Najvyššia denná teplota 15 až 19 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 7 st.
Južný až juhozápadný vietor 3 až 6 m/s (10 až 20 km/h).