Tuesday, September 23, 2008

Uneseným turistom v Egypte hrozí smrť

16.00
Strelec na strednej odbornej škole vo fínskom Kauhajoki zabil deviatich študentov, uviedli fínske médiá s odvolaním sa na policajných predstaviteľov. Približne 20-ročný útočník okrem nich zranil ďalších dvoch ľudí. Po streľbe, ktorá sa začala okolo 11:00 miestneho času, namieril zbraň na svoju hlavu, no pokus o samovraždu prežil, cituje tlačová agentúra AFP zdroj z prostredia mestského úradu. Jeho aktuálny stav nie je zatiaľ nie je známy.

Uneseným turistom v Egypte hrozí smrť. Únoscovia 19 ľudí sa vyhrážajú, že tak urobia, ak sa ich pokúsia hľadať lietadlom. V piatok zajali 5 Nemcov, 5 Talianov a jednu Rumunku spolu s egyptskými sprievodcami a vodičmi na výlete v púšti v Egypte neďaleko sudánskych hraníc.

Tokio kúpi od ČR prebytočné emisné kvóty. Japonsku to pomôže dosiahnuť cieľ zníženia emisií oxidu uhličitého podľa Kjótskeho protokolu. Japonsko, ktoré je piatym najväčším svetovým znečisťovateľom. Dohoda môže pre ČR predstavovať lukratívnu záležitosť, pretože Tokio musí na roky 2008 až 2012 získať kvóty v objeme 100 mil. ton, ktorých hodnota predstavuje približne 4 mld. USD.

Väčšina Austrálčanov už nechce britskú kráľovnú Alžbetu II. ako hlavu svojho štátu, ale chcú sa stať republikou. Ukázali to výsledky dnes zverejneného prieskumu. 52 percent opýtaných sa v ňom vyslovilo za podporu republiky, 40 percent bolo proti a 8 percent nemá v tomto smere jednoznačný názor.

V centre Bratislavy dnes prepadli ďalšiu banku. Neznámy páchateľ po desiatej hodine prepadol pobočku banky Na Vŕšku. Odniesol si niekoľko stotisíc korún. Aj napriek tomu, že počas prepadu boli v banke klienti, nikto sa nezranil.

Školy majú stále problémy s peniazmi z fondov Európskej únie. Pomalé rozhodovanie, protichodné pokyny alebo príliš formálne povinnosti podľa viacerých škôl stále komplikujú ich čerpanie. Rezort však tvrí, že školy nevedia žiadať o peniaze.Podľa ministra Mikolaja ich chce v októbri rezort naučiť, ako treba projekty správne vypisovať.

Učitelia by mali mali mať vyššie platy. Minister školstva Ján Mikolaj tvrdí, že nárast miezd v školstve bude oproti predchádzajúcemu obdobiu "dosť podstatný". Návrh štátneho rozpočtu je podľa neho upravený tak, aby sa platy učiteľov mohli v budúcom roku zvýšiť v rámci taríf o 7 percent. Z budúcoročného štátneho rozpočtu by malo ísť na mzdy približne 500 miliónov korún

Po zavedení eura môžeme mať problém s inflačným tlakom. Upozornil na to prezident Európskej centrálnej banky Jean-Claude Trichet. Vládu premiéra Fica vyzval, aby pokračovala v reformách a obozretnej hospodárskej politike. S vysokou infláciou v súčasnosti bojuje aj Slovinsko, ktoré bolo spomedzi krajín východného bloku prvým členom eurozóny.

Trnava dnes privíta na domácej pôde futbalistov Slovana Bratislava. Dohrávať budú zápas 8-meho kola Corgoň ligy. Kvôli bezpečnosti a poriadku bude v Trnave v uliciach nasadených vyše 700 policajtov. Po ruke budú mať aj vodné delo a obrnený transportér. Bezpečnostné opatrenia budú trvať do neskorých nočných hodín. Po 9om kole Corgoň ligy patrí prvé miesto Košiciam, druhé Žiline a na treťom je Slovan. Včera Banská Bystrica porazila Žilinu 1:0.

**********************************
NOC:
Oblačno až zamračené. Niekde spŕchne, v polohách nad 1 400 m sneženie.
Najnižšia nočná teplota 9 až 5 st.

STREDA:
Oblačno až zamračené a miestami dážď alebo prehánky, od výšky cca 1 600 m zrážky snehové. Najvyššia denná teplota 13 až 17, na severe okolo 11 st.
Slabý premenlivý, postupne prevažne severný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).