Monday, September 29, 2008

Pripravil Michal Novák: Irán bude pokračovať v jadrovom programe

13:00 29.09.2008

Irán dnes oznámil, že bude pokračovať v obohacovaní uránu napriek piatej rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN, ktorá vyzýva islamskú republiku na zastavenie jej jadrového programu. "Obohacovanie (uránu) je našim právom a myslíme si, že zastavenie je ilegálnou požiadavkou uviedol hovorca ministerstva zahraničia Hassan Gašgáví. Bezpečnostná rada už v minulosti uvalila na Irán tri série sankci. Spojené štáty a ich európski spojenci presadzovali prijatie ďalších, prísnejších sankcií, narazili však na odpor Ruska a Číny.

Izraelský premiér Ehud Olmert vyhlásil, že v záujme mieru bude potrebné odovzdať Palestínčanom podstatnú časť východného Jeruzalema a Palestínčanom zároveň garantovať, že ich budúci štát bude mať rozlohu zodpovedajúcu ploche celého Pásma Gazy a Západného brehu. Výroky predstavujú dosiaľ najjednoznačnejší prejav súhlasu odchádzajúceho premiéra s kľúčovými palestínskymi požiadavkami. Olmert tiež vyhlásil, že mier so Sýriou si vyžaduje odchod Izraela z Golanských výšin.

Lídri amerického Kongresu a vláda prezidenta Georgea Busha sa počas víkendovej noci dohodli na detailoch záchranného plánu pre banky. Pomoc vo výške 700 miliárd dolárov má pomôcť oslabenej ekonomike. Plán je zatiaľ najväčšou vládnou pomocou pre trhy od veľkej krízy v roku 1929. Má tiež odvrátiť riziko prehĺbenia poklesu, ktorý ohrozuje aj Európu. Na jeho podporu má dnes vystúpiť s prejavom aj americký prezident George Bush.

Traja čínski astronauti sa vrátili na späť na Zem po tom, čo sa stali prvými obyvateľmi Číny, ktorých vypustili do voľného vesmíru. Vysoký predstaviteľ tamojšieho vesmírneho výskumu informoval, že zatiaľ najambicióznejšia misia najľudnatejšej krajiny sveta, Čínu priblížila k cieľu vybudovať v kozme vlastnú vesmírnu stanicu. "Plánujeme ísť aj do odľahlejších oblastí," vyhlásil Wang a dodal, že jeho krajina dúfa vo vyslanie ľudskej posádky na mesiac už "v blízkej budúcnosti". Zatiaľ jedinou krajinou, ktorej sa to podarilo, boli v roku 1969 Spojené štáty.

Predseda vlády Robert Fico dnes pred médiami vyzval predsedu Strany maďarskej koalície Pála Csákyho, aby prestal svojimi vyjadreniami o autonómii južných území ubližovať Slovensku a slovensko-maďarským vzťahom. Csáky sa v zahraničných médiách vyjadril, že sa cíti byť na Slovensku ohrozovaný a že riešenie situácie vidí v autonómii. Fico Csákyho vyzval, aby sa so starosťami o svoju bezpečnosť obrátil na ministerstvo vnútra.

Druhý dôchodkový pilier vláda znovu otvorí po druhý krát ešte tento rok, v decembri. Zatvoril by sa 31-vého mája 2009. Premiér Fico však pripustil aj variantu, že zostane otvorený navždy.

Na rieke Hron pri obci Želiezovce by mala pribudnúť malá vodná elektráreň za takmer 400 mil. Sk (13,28 mil. €). Vybudovať ju plánuje spoločnosť Hydroenergia, s.r.o. Pri maximálnom výkone by mohla ročná výroba elektrickej energie tejto vodnej elektrárne dosiahnuť vyše 15 200 MWh elektrickej energie.

Náhodní turisti, ale predovšetkým žiaci základných škôl čistili Tatry od odpadkov. Viac ako 1 300 účastníkov akcie Čisté hory, medzi nimi aj niekoľko jednotlivcov z Českej republiky a Poľska, vyzbieralo takmer 600 kg smetí. Najznečistenejším bolo okolie Hrebienka.

Sport

Po Veľkej cene Singapuru zavládlo v tíme Ferrari veľké sklamanie. Felipe Massa po technickej chybe a Kimi Räikkönen po jazdeckej nedokončili nedeľňajšie preteky a tím z Maranella prišiel o vedenie v Pohári konštruktérov a navyše Lewis Hamilton z McLarenu zvýšil svoj náskok na čele šampionátu. Vo Ferrari už teraz myslia na 12. október, počas ktorého sa pôjde na okruhu vo Fudži Veľká cena Japonska.

Fínsky hokejista Teemu Selänne sa napokon dohodol s vedením Anaheimu na zmluve a v nedeľu podpísal kontrakt na dva roky za 5 a štvrť milióna dolárov. Hneď po podpise nastúpil na prvý prípravný zápas proti Vancouveru, v ktorom dal dva góly.

************************************

Popoludní bude Slnečno.
Najvyššia denná teplota 15 až 21 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 9 st.
Prevažne južný vietor do 20 km/h.