Wednesday, September 24, 2008

Bývalý francúzsky prezident Jacques Chirac sa stane v októbri prvou hlavou štátu v histórii krajiny, ktorá predstúpi pred súd

18.00
Americké úrady začínajú vyšetrovať obvinenia z podvodu a sprenevery v súvislosti s aktuálnou krízou v krajine. Vyšetrovanie sa dotkne 26 spoločností vrátene spoločnosti AIG a nedávno skrachovanej banky Lehman Brothers. Federálny úrad pre vyšetrovanie, (FBI) sa pokúša overiť informácie, podľa ktorých mali niektorí vysoko postavení predstavitelia jednotlivých spoločností poskytovať nepresné informácie o stave a hodnote účtov spoločností.

Priemyselnú chemikáliu melamín zistili už aj v sladkostiach v Austrálii a Novom Zélande. Úrad pre bezpečnosť potravín v Austrálii a Novom Zélande vyzval maloobchodníkov v Austrálii stiahnuť z predaja sladkosti značky White Rabbit. V Číne si škandál s mliekom obsahujúcimi melamín vyžiadal štyri detské životy a asi 53 tisíc chorých.

Bývalý francúzsky prezident Jacques Chirac sa stane v októbri prvou hlavou štátu v histórii krajiny, ktorá predstúpi pred súd. Bývalý prezident, ktorého 12 rokov chránila imunita najvyššieho úradu, bude pred porotu vo Versailles vypovedať v kauze fiktívnych pracovných miest, ktoré mal vybavovať v 80. rokoch svojim spolustraníkom. Chirac od začiatku tvrdí, že je nevinný. Rozhlasová stanica France Info upozorňuje, že proces takého charakteru môže trvať celé roky a je len málo pravdepodobné, že by bol raz uzatvorený. V prípade, že by bol Chirac odsúdený, by musel podľa rádia zaplatiť pokutu vo výške niekoľkých miliónov eur.

Cestná premávka sa bude riadiť novými pravidlami možno od februára budúceho roka. Navrhlo to ministerstvo vnútra v novom cestnom zákone. Predlohu dnes vláda opätovne schválila po tom, čo normu nedávno v parlamente nepodporil dostatok poslancov. Zákon predpokladá napríklad zníženie maximálnej povolenej rýchlosti v obciach na 50 kilometrov za hodinu zo súčasnej šesťdesiatky, povinnosť vodičov svietiť aj cez deň počas celého roka a tiež vyššie pokuty za vysokú rýchlosť či jazdu pod vplyvom alkoholu.


***cesty***

Cyklistov čaká za viac pív takisto ako vodičov mastná pokuta. Ak ich polícia prichytí pod vplyvom alkoholu, hrozí im trest až do výšky 30 000 korún. V súčasnosti zaplatia najviac 8-tisíc. Platiť budú aj za to, ak sa budú bicyklovať mimo obce bez prilby či reflexného označenia.

Bratislava začala dnes oficiálne proces prestavby Zimného štadióna Ondreja Nepelu v mestskej časti Nové Mesto pre usporiadanie Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2011. Finančné náklady na jeho prestavbu sú zhruba 1mld. 200 mil. Sk. V jej rámci sa kompletne zmení strešná konštrukcia. Podporné stĺpy nahradí nová konštrukcia a nové riešenie zázemia haly. Architekt Dušan Fischer.

***02stadion***

V Poprade bude od 8-meho do 12-teho októbra Medzinárodný festival horských filmov. Riaditeľka Mária Hámorová

***02hamorova***

Taliansky nehrajúci kapitán Corrado Barazzutti vyslovil spokojnosť so žrebom nového ročníka Davisovho pohára, ktorý jeho zverencom prisúdil za súpera tenistov Slovenska. Taliani budú mať v dueli 2. kola 1. skupiny euroafrickej zóny (8.-10. mája) výhodu domáceho prostredia. Takmer s určitosťou sa rozhodneme pre antuku, pretože na červenom piesku sú Slováci zdolateľni.

************************************
NOC:
Oblačno až zamračené a miestami slabý dážď.
Najnižšia nočná teplota 9 až 5 st.
Severný vietor 2 až 4 m/s (5 až 15 km/h).

ŠTVRTOK:
Oblačno až zamračené a miestami prehánky alebo občasný dážď. Neskôr popoludní čiastočné zmenšovanie oblačnosti.
Najvyššia denná teplota 13 až 18, na severe miestami okolo 11 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 4 st.
Severný až severovýchodný vietor 2 až 5 m/s (5 až 20 km/h).