Monday, September 22, 2008

pripravila katarína plavčanová Konkurzný správca talianskej leteckej spoločnosti Alitalia vyhlási verejnú súťaž na odkúpenie krachujúcich aerolínií

12.00
Konkurzný správca talianskej leteckej spoločnosti Alitalia vyhlási verejnú súťaž na odkúpenie krachujúcich aerolínií. Pôjde tak o posledný formálny krok na ich záchranu pred tým, než taliansky letecký prepravca definitívne zbankrotuje. Konkurzný správca Augusto Fantozzi to uviedol pre taliansky denník Il Messagero. Spoločnosť Alitalia krachuje po tom, čo sa odbory Alitalie a skupina investorov CAI nedohodli.

Izraelský premiér Ehud Olmert dnes oficiálne odstúpi z funkcie. Olmert odchádza v čase korupčného škandálu, do ktorého je zapojený. Vládnuca strana Kadima si tento týždeň zvolila za svoju novú predsedníčku ministerku zahraničných vecí Cipi Livniovú

Časť penzistov sa môže tešiť na vianočné príspevky aj tento rok. Majú byť v rovnakej výške ako vlani, to znamená 1.500 až dve tisíc korún. Na ich vyplatenie pôjde zo štátnej kasy viac ako jeden a pol miliardy.

Vláda chce opäť otvoriť druhý dôchodkový pilier a umožniť sporiteľom rozhodnúť sa, či si chcú naďalej ukladať peniaze v súkromných dôchodkových správcovských spoločnostiach alebo vo verejnoprávnej Sociálnej poisťovni.
Presný termín otvorenia systému premiér Fico nespresnil, mohlo by to však byť ešte do konca tohto roka. Ako dôvod uviedol nízke výnosy DSSiek a ich ohrozenie svetovou finančnou krízou. Druhý dôchodkový pilier od januára do konca júna opustilo vyše 100 tisíc ľudí, naopak, zapojilo sa doň viac ako 20.000 ľudí.

Dnes je Svetový deň bez áut. Viaceré väčšie mestá ponúkajú dnes bezplatné cestovanie v MHD. Napríklad v Košiciach aj Bratislave. Žilina zavŕši popoludní program Týždňa mobility podporou cyklistou cyklojazdou mestom. V metropole východu sa oslavovalo už včera. Po Košiciach sa jazdilo tiež na bicykloch, mladší aj na kolieskových korčuliach alebo skateboardoch.

Fajčiari a cigaretový dym by vás už na zastávkach MHD nemali obťažovať. Či to aj dodržiavajú, budú kontrolovať od budúceho roka aj policajti. Doteraz to mali na starosti mestskí policajti. Pokuty sa nemenia, môžu byť tisíc aj 10-tisíc korún. Fajčiarov by mohli presvedčiť aj toto číslo - na následky fajčenia ročne zomiera na celom svete až päť miliónov ľudí.

Slovenskí tenisti ani po tretí raz za sebou neuspeli v baráži o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára. Aj nový ročník prestížnej tímovej súťaže tak odštartujú v 1-vej skupine euroafrickej zóny. So Srbskom prehrali 1:4. Zajtra vyžrebujú v Madride nový ročník Davisovho pohára. Mali by sme figurovať medzi nasadenými tímami. Spolu s nami sa v skupine ocitnú Bielorusko, Macedónsko, Taliansko, Poľsko, Belgicko, Veľká Británia, Juhoafrická republika a Ukrajina.

V 8. kole futbalovej druhej ligy zdolal včera FK Poprad - MŠK Žilinu 1:0. 
Najbližšie dva zápasy odohrajú popradskí futbalisti na pôde súpera. V sobotu cestujú do Podbrezovej. V domácom prostredí sa predstavia až 11. októbra proti Čadci.
*********************************
Oblačno až zamračené. Miestami slabý dážď alebo prehánky,
od 1500 m sneženie.
Najvyššia denná teplota 11 až 16, na severe miestami okolo 9 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 2 st.
Prevažne severný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).