Wednesday, September 24, 2008

Pripravil Michal novák: Japonsko má nového premiéra

9:00 24.09.2008

Dolná komora japonského parlamentu zvolila dnes za nového premiéra bývalého ministra zahraničných vecí Tara Asa. Podľa očakávaní Aso ešte dnes odletí do New Yorku, kde sa zúčastní na Valnom zhromaždení OSN. Bývalý japonský premiér Jusua Fukuda sa rozhodol opustiť úrad začiatkom septembra.

Po výbuchu v podzemnom tuneli medzi Egyptom a Pásmom Gazy zahynuli dnes piati Palestínčania. Príčiny výbuchu, po ktorom a tunel zrútil, zatiaľ nie sú známe. Hranice medzi Pásmom Gazy a Egyptom križujú desiatky tunelov, ktoré využívajú pašeráci paliva, zbraní, liekov a iných tovarov. Takéto pašovanie sa rozmohlo hlavne od minulého roka, kedy Izrael a Egypt uzavreli hranice Pásma Gazy.

Predstavitelia únie sú šokovaní masakrou vo Fínsku. Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso vyjadril hlboký šok v súvislosti s tragickými udalosťami v škole vo Fínsku, kde 22-ročný študent včera zastrelil 10 ľudí a potom sám spáchal samovraždu. "Sme si istí, že všetci obyvatelia Európskej únie zdieľajú s Fínskom jeho zármutok," napísal Barroso.

V meste Regina na západe Kanady včera zatkli ozbrojeného mladíka, ktorý zadržiaval rukojemníkov v strednej škole. Po krátkom vyjednávaní mladíka zatkli a vzali do väzby. Páchateľ bol bývalým študentom školy. Údajne v telocvični zadržiaval približne 300 študentov a zbraňou mieril na hlavu riaditeľa školy. Nedošlo však nijakým výstrelom.

Rusko napadnutím Gruzínska porušilo Chartu OSN. Na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku to vyhlásil americký prezident George Bush. "Charta OSN ustanovuje úplne rovnaké práva pre krajiny veľké aj malé. Ruská invázia do Gruzínska bola porušením týchto slov," povedal Bush. Bol to jeho ôsmy a posledný prejav na pôde VZ OSN vo funkcii prezidenta USA.

Pri dvoch dopravných nehodách v okrese Trebišov jeden motocyklista zahynul a jeden vyviazol s vážnymi zraneniami. Včera popoludní mal v Trebišove motorkár pri predbiehaní kolíziu s protiidúcim nákladným autom. Pri nehode utrpel smrteľné zranenia. Po pol šiestej sa stala dopravná nehoda na križovatke v obci Hriadky, kde motocyklista narazil do traktora. Vážne zraneného motocyklistu rýchla zdravotná pomoc previezla do nemocnice.

Slovensko oslávi 100 dní do zavedenia eura vo všetkých krajských mestách v sobotu Dňom eura. V tento deň sa budú od 14:00 vo všetkých krajských mestách organizovať informačno-zábavné podujatia. Podľa vládneho splnomocnenca pre zavedenie eura na Slovensku Igora Baráta jednotlivé mestá budú v tento deň spojené aj telemostom.

Kurzy NBS:
EUR1 30,282
USD1 20,552
GBP1 38,082

SPORT

Včera sa hralo futbalové derby medzi Spartakom Trnava - Slovanom Bratislava. Očakávaný súboj sa skončil remízou 1:1

Včera sa hral jeden zápas hokejovej extraligy. Martin doma podľahol Košiciam po samostatných nájazdoch 2:3

V utorkových súbojoch Kontinentálnej hokejovej ligy sa kazašský tím Barys Astana v deviatom zápase sezóny dočkal prvého víťazstva v riadnom hracom čase. Astana zvíťazila na ľade Novosibirska 4:2 a podiel na tom mal aj slovenský obranca Branislav Mezei. Bývalý zadák Floridy zvyšoval vedenie hostí v poslednej minúte druhej tretiny na 3:1.

Do štatistík sa asistenciami zapísali včera ďalší dvaja Slováci. Prvé trojbodové víťazstvo v sezóne pre Severstaľ Čerepovec vybojoval aj Ladislav Nagy, ktorý prihrával na jediný gól v súboji v Nižnom Novgorode. Prihrávka Richarda Kapuša na prvý z dvoch gólov Novokuznecka nepomohla domácim k víťazstvu nad Avangardom Omsk (2:3), v ktorého drese otváral skóre Čech Jaromír Jágr.

Britský jazdec formuly 1 Lewis Hamilton neuspel s odvolaním sa voči výsledkom Veľkej ceny Belgicka. Jazdec tímu McLaren 7. septembra síce došiel do cieľa ako prvý, ale dodatočne bol penalizovaný 25 sekundami za kontroverzný prejazd šikanou v súboji s Fínom Kimim Räikkönenom. Takže klesol na 3. miesto. Víťazom pretekov sa stal Brazílčan Felipe Massa (Ferrari). Tento výsledok potvrdila aj komisia.

*********************

Oblačno až zamračené a miestami občasný slabý dážď alebo prehánky. Od cca 1600 m zrážky snehové.
Najvyššia denná teplota 13 až 17, na severe miestami okolo 11 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 4 st.
Slabý premenlivý, neskôr severný vietor 5 až 20 km/h.