Thursday, September 25, 2008

pripravila katarína plavčanová Barmské úrady zlikvidujú 17 a pol tony sušeného mlieka z Číny

13.00
Americký prezident George Bush v noci Američanov varoval pred "dlhou a bolestivou recesiou". Jeho slová prichádzajú krátko po tom, čo šéf Bieleho domu pozval oboch prezidentských kandidátov, Baracka Obamu a Johna McCaina, do Washingtonu. "Bez okamžitých opatrení Kongresu by mohla Ameriku zachvátiť finančná panika," vyhlásil Bush. Zároveň vyjadril nádej, že jeho tzv. záchranný balíček v celkovej výške 700 miliárd dolárov by mohol Spojeným štátom pomôcť ľahšie prekonať súčasnú krízu na akciových trhoch.

Barmské úrady oznámili, že zlikvidujú 17 a pol tony sušeného mlieka z Číny, v ktorom sa objavila toxická látka melamín. Mlieko sa zatiaľ v Barme nedostalo do distribúcie.

Švédska polícia zatkla 16-ročného chlapca za nelegálne držanie zbrane a za podozrivý videoklip, ktoré zverejnil na internetovej stránke YouTube. Obvinili ho z nelegálneho držania zbrane a z "vytvárania nebezpečenstva pre ostatných". K zatknutiu došlo iba dva dni po tom, čo vo Fínsku, 22-ročný Matti Saari zabil desať ľudí aj seba v škole v meste Kauhajoki na západe krajiny.

Zamestnávatelia na Slovensku majú čoraz väčší záujem o zamestnávanie cudzincov. Ako na medzinárodnej konferencii venovanej nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily uviedol šéf Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, koncom júla tohto roka na Slovensku pracovalo 15 tis. občanov Európskej únie a tretích krajín. Od konca minulého roka je to nárast o vyše 5 tis. osôb. Najviac vzrástol počet pracovníkov z Rumunska, Maďarska, Bulharska a Vietnamu.

Ak chcete zmeniť zdravotnú poisťovňu, zostáva vám na to pár dní. Do konca septembra musia zamestnávatelia zdravotným poisťovniam nahlásiť nedoplatky a preplatky. Poistencom novej poisťovne sa staneme od januára.

Pre väčší počet pripomienok, ktoré sú v tomto období zapracovávané do nového linkového vedenia MHD v Poprade sa posúva čas zavedenia nového cestovného poriadku a trás. Aj od 1.10. bude MHD v Poprade premávať podľa doteraz platných cestovných poriadkov.

Slovenský futbalový reprezentant Marek Hamšík naďalej potvrdzuje vo farbách talianskeho SSC Neapol svoj výnimočný talent. Stále ešte len 21-ročný rodák z Banskej Bystrice prispel svojím tretím presným zásahom v aktuálnej sezóne Serie A 2008/09 k domácemu víťazstvu "Partenopei" v zápase 4. kola nad Palermom (2:1).

Po Daniele Hantuchovej postúpila do štvrťfinále dvojhry na tenisovom turnaji v Pekingu aj druhá Slovenka Dominika Cibulková. Zdolala Rusku Annu Čakvetadzeovú hladko 6:3, 6:2. Súperkou Dominiky, bude vo štvrťfinále ďalšia ruská tenistka, štvrtá nasadená Svetlana Kuznecovová.

*************************************
POPOLUDNIE:
Oblačno až zamračené a miestami občasný dážď alebo prehánky. K večeru ustávanie zrážok a zmenšovanie oblačnosti.
Najvyššia denná teplota 13 až 17, na severe miestami okolo 11 st.
Severný až severovýchodný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).