Wednesday, September 24, 2008

16.00
Prísny plán na zníženie emisií oxidu uhličitého predstavila Kalifornia spolu so šiestimi štátmi amerického Západu a štyrmi kanadskými provinciami, informovali dnes noviny Los Angeles Times. Cieľom je "drastické zníženie" množstva vypúšťaných skleníkových plynov. V štátoch a provinciách združených v klimatickej iniciatíve žije viac ako 84 miliónov ľudí.

Francúzsko je kandidátom na usporiadanie zimných olympijských hier v roku 2018. Dnes to oznámil Národný olympijský výbor. Nice v prímorských Alpách, Grenoble v Alpách a Annency v Savojsku už oznámili, že sa budú uchádzať o úlohu hostiteľa hier. Francúzsko neuspelo s kandidatúrou Paríža na usporiadanie nasledujúcej letnej olympiády v roku 2012, ktorá bude v Londýne.

Cestný zákon ide opäť do parlamentu. Vláda ho dnes schválila takmer v rovnakej podobe, ako ho pôvodne navrhol minister vnútra Robert Kaliňák. Zákon zvyšuje pokuty, znižuje rýchlosť v obci na 50 km/h, nariaďuje celoročné svietenie, zimné pneumatiky pre nákladné autá a autobusy od 15. novembra do 31 marca, deti sa budú musieť bicyklovať s prilbou. Zákon by mal platiť od februára. Od januára 2011 má ponúknuť možnosť odpracovať si pokutu vyššiu ako 60 eur. Hodina verejnoprospešných prác bude mať hodnotu troch eur.

Petičný výbor občianskej iniciatívy Náš prezident už zozbieral 15tisíc podpisov za opätovnú kandidatúru Ivana Gašparoviča v budúcoročných prezidentských voľbách. Tento zákonný počet dosiahli 20. septembra. Podľa predsedu výboru Adriána Kromku chcú v petícii pokračovať až dovtedy, kým občania budú podpismi vyjadrovať dôveru Gašparovičovi. Najviac podpisov zozbierali v Prešovskom kraji, ale aj na Kysuciach, Detve, v Banskej Bystrici.

Dopestovať ekologickejšiu zeleninu a ovocie a tiež zvýšiť zamestnanosť pomôže projekt, ktorý v Srbsku v slovenskej obci Seleneč realizuje nitriansky Inštitút ochrany Biodiverzity. Cieľom projektu je vytvoriť modelový sad s ovocnými stromami, viničom ale aj zeleninou. Malí miestni podnikatelia by sa tak v praxi mali naučiť čo je ekologické poľnohospodárstvo. Takéto produkty by mali byť na trhu konkurencieschopnejšie, a to by malo priniesť aj vyšší zisk. Už teraz sa upravuje pôda pre tento šesťhektárový sad. S výsadbou sa začne na jar.

Tohtoročný 30. ročník akcie Čisté hory sa uskutoční v sobotu 27. septembra t.r. a záujemci sa môžu už o ôsmej ráno pristaviť na ktorom koľvek z dvanástich nástupných miest od Oravíc až po Červený Kláštor. Pozvanie Štátnych lesov TANAPu tentoraz prijali aj zástupcovia mesta Vysoké Tatry, Poprad a Zakopané, ktorí v sobotu vystúpia s vreckami na odpad na Východnú Vysokú.

Taliansky nehrajúci kapitán Corrado Barazzutti vyslovil spokojnosť so žrebom nového ročníka Davisovho pohára, ktorý jeho zverencom prisúdil za súpera tenistov Slovenska. Taliani budú mať v dueli 2. kola 1. skupiny euroafrickej zóny (8.-10. mája) výhodu domáceho prostredia. Takmer s určitosťou sa rozhodneme pre antuku, pretože na červenom piesku sú Slováci zdolateľni.

Lance Armstrong si pre svoj obnovený súťažný debut po troch rokoch cyklistickej penzie vybral Austráliu a preteky Tour Down Under, ktoré budú v januári na juhu krajiny. O prihláške sedemnásobného víťaza Tour de France informoval dnes premiér štátu Južná Austrália.
************************************
NOC:
Oblačno až zamračené a miestami slabý dážď.
Najnižšia nočná teplota 9 až 5 st.
Severný vietor 2 až 4 m/s (5 až 15 km/h).

ŠTVRTOK:
Oblačno až zamračené a miestami prehánky alebo občasný dážď. Neskôr popoludní čiastočné zmenšovanie oblačnosti.
Najvyššia denná teplota 13 až 18, na severe miestami okolo 11 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 4 st.
Severný až severovýchodný vietor 2 až 5 m/s (5 až 20 km/h).