Thursday, September 18, 2008

pripravila katarína plavčanová Pôžička od americkej centrálnej banky vo výške 85 miliárd dolárov poisťovni AIG upokojila akciové trhy len na chvíľu

15.00
Pôžička od americkej centrálnej banky vo výške 85 miliárd dolárov poisťovni AIG upokojila akciové trhy len na chvíľu. Najväčšie bankové inštitúcie sa snažia ochrániť svoje akcie pred pádom na dno a začínajú rokovať o zlúčení.
Morgan Stanley je teraz spolu s Goldman Sachs bankovým pilierom amerického finančného trhu - sú to posledné dve samostatné investičné banky, ktorým sa zatiaľ podarilo prežiť finančnú krízu.

Krach americkej investičnej banky Lehman Brothers nie je vrcholom finančnej krízy, ale predstavuje len začiatok debaklu. Hrozí rozpad jadra finančného systému. V analýze najnovších udalostí v ekonomike Spojených štátov to uviedol nemecký denník Financial Times Deutschland. Niektorí politici priznávajú, že finančná kríza existuje, dokonca že aj dosahuje veľké rozmery. Tvrdia však, že reálna ekonomika štátu je silná a vydrží túto zaťažkávaciu skúšku. Takéto tvrdenie má asi rovnakú hodnotu, ako by malo konštatovanie lekára, že pacient je úplne zdravý, len mu zlyhal obeh krvi. Peniaze v ekonomike sú totiž to isté, čo krv v ľudskom organizme.

Počet obetí hurikánu Ike, ktorý cez víkend zasiahol americké pobrežie Mexického zálivu, sa vyšplhal na 51. Záchranné tímy pokračujú v pátraní po ďalších mŕtvych. V Texase pripravil hurikán o život 17 ľudí, z toho päť na ostrove Galveston. Úrady sa obávajú, že nikdy nezistia, koľko ľudí mohol hurikán spláchnuť rovno do mora. Ike postihol päť amerických štátov - Illinois, Kentucky, Indianu, Pennsylvániu a Texas, pričom všade spôsobil záplavy, materiálne škody a výpadky elektrickej energie.

Najnovšie prieskumy v tradične republikánskych štátoch ako Severná Karolína, Ohio a Indiana ukazujú, že boj medzi kandidátom Republikánskej strany Johnom McCainom a demokratickým kandidátom Barackom Obamom je v súčasnosti vyrovnaný. Rutinným ukazovateľom popularity kandidátov je všeobecná popularita na celoamerickej úrovni, určujúca pre skutočné výsledky prezidentských volieb bude však práve podpora prezidentských kandidátov v jednotlivých štátoch.

Talianskym bezpečnostným zložkám sa v noci na dnes podarilo uštedriť kalábrijskej mafii ďalší úder. V nemocnici v Lombardsku zadržali 32-ročného Francesca Pelleho, šéfa klanu Pelle-Votariovcov. Boj medzi klanmi má rôzne príčiny, tou hlavnou je však zrejme boj o kontrolu obchodu s narkotikami. Národné riaditeľstvo pre boj proti mafii v Ríme včera informovalo, že v Taliansku, Spojených štátoch, Mexiku, Paname a Guatemale zadržali viac ako 200 ľudí podozrivých z napojenia na mafiu.

Najväčším problémom pri prechode na euro čelia rozličné znevýhodnené skupiny. Po sluchovo postihnutých pripravila Národná banka Slovenska (NBS) projekt aj na pomoc nevidiacim. Pomáhať by im mali špeciálne pomôcky na rozoznávanie hodnoty eurových mincí a bankoviek, ako aj hovoriace karty. Tie obsahujú užitočné informácie, popisy eurových bankoviek a mincí a tiež ich ochranných prvkov.

Bratislavská doprava opäť skolabovala. Na vstupoch do Bratislavy z diaľnice sa tvorili 1,5-hodinové kolóny, ktoré podľa dispečingu Stella centra siahali v rannej špičke prakticky až po Senec. Na hlavných dopravných tepnách v meste, kam smeruje doprava zo Senca či Trnavy, boli polhodinové kolóny. Dôvodom boli opravy na úseku diaľnice medzi Mierovou ulicou a Prístavným mostom.

Pre náhly nástup chladného počasia v posledných letných dňoch hynú hmyzožravé druhy vtákov. Príčinou je nedostatok potravy. "Vtáky sú tak ohrozené vyhladovaním a vysilením. Podľa Slovenskej ornitologickej spoločnosti najzraniteľnejšími sú v tomto období belorítky domové a lastovičky domové. Keď sa pre ochladenie, dažde a silný vietor z ovzdušia hmyz stratí, vtáky hladujú a veľmi rýchlo zoslabnú. "Aj napriek následnému zlepšeniu počasia je však otázne, či dokážu čeliť namáhavej migrácii, ktorá ich v nastávajúcom období čaká. Pri hladovaní totiž vtáky spaľujú podkožný tuk, ktorý je dôležitým zdrojom energie počas migrácie," dodal.

Viac ako tretina Slovákov má podľa BMI indexu nadváhu, obezitou trpí približne desatina ľudí. Vyplýva to z prieskumu s názvom Livestyle Study Slovakia, na reprezentatívnej vzorke 1000 respondentov vo veku od 18 do 79 rokov. Mužov s nadváhou alebo obezitou je až 56 percent, zatiaľ čo žien s týmto problémom je 42 percent.

Slovenskí stredoškoláci sú na štúdium angličtiny vo Veľkej Británii stále prikrátki. Do Veľkej Británie nominovalo Slovensko pôvodne 56 adeptov, kritériám vyhovelo len 36 z nich. Dvadsať študentov, ktorým Británia nevyhovela, umiestnila vláda v Írsku. "Írska republika nemá takéto prísne požiadavky na jazykovú vybavenosť. Najviac slovenských stredoškolákov má tento rok študovať v Írsku. Spolu so zamietnutými študentmi z Británie tam bude stredné školy navštevovať 130 našich žiakov.

Pražanov a návštevníkov Prahy čaká 28. októbra nebývalá udalosť - k 90. výročiu vzniku Československej republiky usporiada česká armáda najväčšiu vojenskú prehliadku od roku 1989. Okrem približne 1500 vojakov sa na pražskej Európskej triede predstaví aj vyše sto kusov techniky vrátane tankov a húfnic. Okrem vojakov budú pochodovať aj policajti, hasiči a zdravotnícki záchranári. Odborníci dnes v tejto súvislosti varovali, že dopravu v Prahe čakajú prinajmenšom vážne komplikácie, či dokonca kolaps.

*********************************** NOC:
Oblačno až zamračené a ojedinele slabé zrážky. Na západnom Slovensku miestami polooblačno a ráno ojedinele hmla.
Najnižšia nočná teplota 7 až 3 st.
Severozápadný až severný vietor 2 až 5 m/s (5 až 20 km/h).

PIATOK:
Oblačno až zamračené, na západe spočiatku polooblačno až oblačno.
Spočiatku miestami najmä na východe územia, neskôr na viacerých miestach občasný dážď, od nadmorskej výšky cca 1200 m sneženie.
Najvyššia denná teplota 7 až 12, na juhozápade miestami okolo 14 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 1 st.
Severozápadný až severný vietor 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h), v popoludňajších hodinách na západnom Slovensku miestami v nárazoch okolo 12 m/s (45 km/h).