Tuesday, September 23, 2008

Ozbrojený Matti Juhani Saari, ktorý v škole vo fínskom meste Kauhajoki zabil deväť ľudí a neúspešne sa pokúsil o samovraždu, zomrel

18.00
Ozbrojený Matti Juhani Saari, ktorý v škole vo fínskom meste Kauhajoki zabil deväť ľudí a neúspešne sa pokúsil o samovraždu, zomrel. Podľahol zraneniam, ktoré si sám spôsobil. Strelec bol deň pred masakrou v rukách polície. Ministerka vnútra Anne Holmlundová priznala, že ho v pondelok vypočúvali po tom, ako na internete našli videá, na ktorých strieľa na terč. V novembri minulého roku sa vo Fínsku odohral podobný incident, keď na škole v Tuusale zabil strelec ôsmich ľudí. Pravidlá vlastníctva zbrane pritom vo Fínsku patria medzi najprísnejšie na svete.

Krajiny od Indonézie až po Japonsko oznámili prísne kontroly a zákaz predaja čínskych mliečnych produktov po vypuknutí škandálu, v centre ktorého je toxické mlieko s obsahom jedovatého melamínu. V Číne už ochorelo takmer 53 tisíc detí, zomreli štyri. Prítomnosť toxickej látky odhalili v 20 spoločnostiach okrem sušeného a klasického mlieka aj v jogurtoch, čokoládach a sušienkach. Brunej, Singapur, Kambodža, Indonézia, Taiwan a Malajzia už zakázali dovoz všetkých mliečnych produktov z Číny.

Sudánske a egyptské orgány lokalizovali miesto, kde sa nachádza 19 unesených zahraničných turistov a Egypťanov, "no nechcú, aby operácia na oslobodenie rukojemníkov ohrozila ich životy", povedal v utorok sudánsky námestník ministra zahraničia. Podľa ministra sú unesení turisti "v oblasti nikoho" medzi Sudánom, Líbyou a Egyptom. Sudán a Egypt spoločne koordinujú svoje aktivity v tomto smere. Únoscovia údajne požadujú výkupné až vo výške 15 miliónov dolárov.

doma

Učebnica vlastivedy pre štvrtákov maďarskej národnosti na základných školách vyvolala spor medzi ministrom školstva Jánom Mikolajom a Stranou maďarskej koalície. Poslanec za SMK László Szigeti dnes vyzval šéfa rezortu, aby spornú učebnicu stiahol z obehu. Za neakceptovateľné považuje, že v knižke sú geografické názvy len v štátnom jazyku - v slovenčine. SMK prekáža, že vydavateľstvo Orbis Pictus dokonca neakceptovalo Mikolajovo nariadenie, podľa ktorého geografické názvy majú byť uvádzané v slovenčine a v zátvorke po maďarsky.

***szigi***


Minister Mikolaj si nemyslí, že učebnica je problematická.

***02miki***


Po zavedení eura môžeme mať problém s inflačným tlakom. Upozornil na to prezident Európskej centrálnej banky Jean-Claude Trichet. Vládu premiéra Fica vyzval, aby pokračovala v reformách a obozretnej hospodárskej politike. S vysokou infláciou v súčasnosti bojuje aj Slovinsko, ktoré bolo spomedzi krajín východného bloku prvým členom eurozóny.

Exriaditeľ SIS-ky Ivan Lexa vyhral na Európskom súde pre ľudské práva spor so Slovenskou republikou. Informoval o tom riaditeľ informačnej kancelárie Rady Európy Viliam Figusch. Súd uznal Lexové sťažnosti, ktoré podal v septembri 1999 v súvislosti s jeho nezákonnou väzbou v prípade zavlečenia Michala Kováča ml. do cudziny. Neuznal mu však nepeňažnú ujmu, ktorú žiadal. Od SR chcel symbolické jedno euro. Podľa Súdu je rozhodnutie v prospech Lexu dostatočnou satisfakciou. Slovensko však bude musieť bývalému riaditeľovi SIS vyplatiť do troch mesiacov 8 000 € z pôvodných 17tisíc, ktoré žiadal za náklady a výdavky spojené s týmto konaním. Predseda ĽS-HZDS

***meciar***

Slovenskí tenisti sa v 2. kole 1. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohárA predstavia v Taliansku. Rozhodol o tom dnešný žreb v Madride, pri ktorom bolo Slovensko v 1. skupine najvyššie nasadeným tímom. Za súpera sme ešte mohli dostať Macedónsko, Poľsko, Juhoafrickú republiku alebo Ukrajinu. Dominik Hrbatý

***tenis***


Francúzskemu futbalistovi Davidovi Trezeguetovi dnes operovali obe kolená. Útočník Juventusu Turín by mal odpočívať štyri mesiace. Trezeguet prvýkrát pocítil problémy v zápase LM proti Zenitu Petrohrad. V záujme predĺženia kariéry privolil k operácii. Juventusu bude najbližších desať dní chýbať aj brankár Gianluigi Buffon, ktorý si zranil pravé stehno.
***********************************
NOC:
Oblačno až zamračené, na západe miestami zmenšená oblačnosť. Ojedinele dážď, v polohách nad 1 400 m sneženie.
Najnižšia nočná teplota 9 až 5 st.
Slabý premenlivý, na západe prevažne severný vietor do 4 m/s (15 km/h).

STREDA:
Oblačno až zamračené a miestami dážď alebo prehánky, od výšky cca 1 600 m zrážky snehové.
Najvyššia denná teplota 13 až 17, na severe okolo 11 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 4 st.
Slabý premenlivý, postupne prevažne severný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).