Tuesday, September 23, 2008

večerník

17.30
*Strelec vo fínskej škole zabil 9 ľudí, pokus o samovraždu neprežil
*Turistom uneseným v Egypte hrozí smrť
*Krajiny sťahujú z predaja čínske mliečne výrobky
*Taliani posielajú na divoký juh policajné posily
*Ivan Lexa vyhral spor so SR

Príjemný podvečer
svet

Ozbrojený Matti Juhani Saari, ktorý v škole vo fínskom meste Kauhajoki zabil deväť ľudí a neúspešne sa pokúsil o samovraždu, zomrel. Podľahol zraneniam, ktoré si sám spôsobil. Strelec bol deň pred masakrou v rukách polície. Ministerka vnútra Anne Holmlundová priznala, že ho v pondelok vypočúvali po tom, ako na internete našli videá, na ktorých strieľa na terč. V novembri minulého roku sa vo Fínsku odohral podobný incident, keď na škole v Tuusale zabil strelec ôsmich ľudí. Pravidlá vlastníctva zbrane pritom vo Fínsku patria medzi najprísnejšie na svete.

Krajiny od Indonézie až po Japonsko oznámili prísne kontroly a zákaz predaja čínskych mliečnych produktov po vypuknutí škandálu, v centre ktorého je toxické mlieko s obsahom jedovatého melamínu. V Číne už ochorelo takmer 53 tisíc detí, zomreli štyri. Prítomnosť toxickej látky odhalili v 20 spoločnostiach okrem sušeného a klasického mlieka aj v jogurtoch, čokoládach a sušienkach. Brunej, Singapur, Kambodža, Indonézia, Taiwan a Malajzia už zakázali dovoz všetkých mliečnych produktov z Číny.

Uneseným turistom v Egypte hrozí smrť. Únoscovia 19 ľudí sa vyhrážajú, že tak urobia, ak sa ich pokúsia hľadať lietadlom. V piatok zajali 5 Nemcov, 5 Talianov a jednu Rumunku spolu s egyptskými sprievodcami a vodičmi na výlete v púšti v Egypte neďaleko sudánskych hraníc.

Sudánske a egyptské orgány lokalizovali miesto, kde sa nachádza 19 unesených zahraničných turistov a Egypťanov, "no nechcú, aby operácia na oslobodenie rukojemníkov ohrozila ich životy", povedal v utorok sudánsky námestník ministra zahraničia. Podľa ministra sú unesení turisti "v oblasti nikoho" medzi Sudánom, Líbyou a Egyptom. Sudán a Egypt spoločne koordinujú svoje aktivity v tomto smere. Únoscovia údajne požadujú výkupné až vo výške 15 miliónov dolárov.

Európska komisia pripravila návrh nariadenia, ktoré bude regulovať ceny esemesiek zo zahraničia, dátové prenosy a predlžuje už platnú reguláciu roamingu. Za sms-ku poslanú zo zahraničia si budú môcť mobilní operátori od 1. júla 2009 účtovať iba 11 eurocentov (približne 3koruny 30 hal.), predpokladá návrh nariadenia Európskej komisie.
Brusel chce regulovať aj ceny dátových služieb a roamingové služby, ktorú sú však už dnes čiastočne regulované. Tieto kroky ešte musí schváliť Európsky parlament a členské štáty únie.

Slovensko je na 52. mieste spomedzi 180 štátov sveta vo vnímaní korupcie za rok 2008. Informáciu zverejnila Transparency Internacional Slovensko. Česko je na 45-tom mieste. Absolútne nekorupční sú Dáni či Švédi a nulová miera korupcie je i na Novom Zélande. Naopak, svoju nelichotivú pozíciu si tak ako minulý rok udržali v Iraku, Barme a Somálsku.


doma

Učebnica vlastivedy pre štvrtákov maďarskej národnosti na základných školách vyvolala spor medzi ministrom školstva Jánom Mikolajom a Stranou maďarskej koalície. Poslanec za SMK László Szigeti dnes vyzval šéfa rezortu, aby spornú učebnicu stiahol z obehu. Za neakceptovateľné považuje, že v knižke sú geografické názvy len v štátnom jazyku - v slovenčine. SMK prekáža, že vydavateľstvo Orbis Pictus dokonca neakceptovalo Mikolajovo nariadenie, podľa ktorého geografické názvy majú byť uvádzané v slovenčine a v zátvorke po maďarsky.

***szigi***


Minister Mikolaj si nemyslí, že učebnica je problematická.

***02miki***


Mikolajovo nariadenie, podľa ktorého maďarské názvy majú byť za slovenskými v zátvorke, porušuje status quo v oblasti menšinových práv, dodáva Szigeti. SMK chce, aby maďarské názvy boli na prvom mieste a potom až slovenské.
 


Učitelia by mali mali mať vyššie platy. Minister školstva Ján Mikolaj tvrdí, že nárast miezd v školstve bude oproti predchádzajúcemu obdobiu "dosť podstatný". Návrh štátneho rozpočtu je podľa neho upravený tak, aby sa platy učiteľov mohli v budúcom roku zvýšiť v rámci taríf o 7 percent. Z budúcoročného štátneho rozpočtu by malo ísť na mzdy približne 500 miliónov korún



Po zavedení eura môžeme mať problém s inflačným tlakom. Upozornil na to prezident Európskej centrálnej banky Jean-Claude Trichet. Vládu premiéra Fica vyzval, aby pokračovala v reformách a obozretnej hospodárskej politike. S vysokou infláciou v súčasnosti bojuje aj Slovinsko, ktoré bolo spomedzi krajín východného bloku prvým členom eurozóny.

Exriaditeľ SIS-ky Ivan Lexa vyhral na Európskom súde pre ľudské práva spor so Slovenskou republikou. Informoval o tom riaditeľ informačnej kancelárie Rady Európy Viliam Figusch. Súd uznal Lexové sťažnosti, ktoré podal v septembri 1999 v súvislosti s jeho nezákonnou väzbou v prípade zavlečenia Michala Kováča ml. do cudziny. Neuznal mu však nepeňažnú ujmu, ktorú žiadal. Od SR chcel symbolické jedno euro. Podľa Súdu je rozhodnutie v prospech Lexu dostatočnou satisfakciou. Slovensko však bude musieť bývalému riaditeľovi SIS vyplatiť do troch mesiacov 8 000 € z pôvodných 17tisíc, ktoré žiadal za náklady a výdavky spojené s týmto konaním. Predseda ĽS-HZDS

***meciar***

V Poprade by malo vyrásť nové obchodné centrum Soravia. Spoločnosť FFZ plánuje do výstavbycentra investovať približne 250 mil. Sk. Ako vyplýva z environmentálnej štúdie v západnej časti mesta Poprad by malo vyrásť jednopodlažné obchodné centrum pre spotrebný tovar, potraviny a občerstvenie. S výstavbou obchodného centra chce investor začať v marci budúceho roka, pričom ukončenie výstavby je naplánované na koniec budúceho roka.

Euro 30,28, americký dolár 20,55 a britská libra 38,08

ŠPORT
Slovenskí tenisti sa v 2. kole 1. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohárA predstavia v Taliansku. Rozhodol o tom dnešný žreb v Madride, pri ktorom bolo Slovensko v 1. skupine najvyššie nasadeným tímom. Za súpera sme ešte mohli dostať Macedónsko, Poľsko, Juhoafrickú republiku alebo Ukrajinu. Dominik Hrbatý

***tenis***


Trnava dnes privíta na domácej pôde futbalistov Slovana Bratislava. Dohrávať budú zápas 8-meho kola Corgoň ligy. Kvôli bezpečnosti a poriadku bude v Trnave v uliciach nasadených vyše 700 policajtov. Po ruke budú mať aj vodné delo a obrnený transportér. Bezpečnostné opatrenia budú trvať do neskorých nočných hodín. Po 9om kole Corgoň ligy patrí prvé miesto Košiciam, druhé Žiline a na treťom je Slovan. Včera Banská Bystrica porazila Žilinu 1:0.

Francúzskemu futbalistovi Davidovi Trezeguetovi dnes operovali obe kolená. Útočník Juventusu Turín by mal odpočívať štyri mesiace. Trezeguet prvýkrát pocítil problémy v zápase LM proti Zenitu Petrohrad. V záujme predĺženia kariéry privolil k operácii. Juventusu bude najbližších desať dní chýbať aj brankár Gianluigi Buffon, ktorý si zranil pravé stehno.

***********************************

NOC:
Oblačno až zamračené, na západe miestami zmenšená oblačnosť. Ojedinele dážď, v polohách nad 1 400 m sneženie.
Najnižšia nočná teplota 9 až 5 st.
Slabý premenlivý, na západe prevažne severný vietor do 4 m/s (15 km/h).

STREDA:
Oblačno až zamračené a miestami dážď alebo prehánky, od výšky cca 1 600 m zrážky snehové.
Najvyššia denná teplota 13 až 17, na severe okolo 11 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 4 st.
Slabý premenlivý, postupne prevažne severný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).