Thursday, September 25, 2008

Európska únia od zajtra zakáže dovoz všetkých mliečnych výrobkov pre deti z Číny

18.00
Európska únia od zajtra zakáže dovoz všetkých mliečnych výrobkov pre deti z Číny, informovala rakúska televízia ORF. Toto opatrenie prichádza po obrovskom škandále so sušeným mliekom obsahujúcim chemikáliu melamín, po konzumácii ktorého zomreli v Číne štyri deti a vyše 50 tisíc ďalších sa priotrávilo. Okrem ohláseného zákazu sa budú testovať všetky dovezené potraviny obsahujúce sušené mlieko, oznámila vo štvrtok Európska komisia, patrí k ním čokoláda alebo sušienky. Náhodne sa budú testovať aj všetky takéto potraviny, ktoré sú momentálne v EÚ v predaji.

Ak chcete zmeniť zdravotnú poisťovňu, zostáva vám na to pár dní. Do konca septembra musia zamestnávatelia zdravotným poisťovniam nahlásiť nedoplatky a preplatky. Poistencom novej poisťovne sa staneme od januára.

Platy učiteľov sa zvýšia. Okolo 23 tisíc korún - toľko by mal v hrubom od budúceho roka zarábať priemerný pedagóg aj s desiatkami rokov praxe. Vláda ustúpila odborárom a učiteľom by mala v januári pridať aspoň sedem percent.

Štát dá na školské mlieko 30 miliónov korún. Deti budú môcť piť na našich školách dotované mlieko ako kedysi za socializmu. Slováci totiž pijú málo mlieka a veľa sladených nezdravých nápojov. Minister pôdohospodárstva Stanislav Becík to chce preto zmeniť. Dotácie pôjdu z európskej únie, pretože podporovať konzumáciu mlieka a mliečnych výrobkov v školách sa rozhodla aj Európska komisia. Školy sa do projektu so školským mliekom môžu zapojiť dobrovoľne.

Vysoké školy, ktoré nesplnia kritériá komplexnej akreditácie, nebudú pôsobiť na slovenskom vzdelávacom trhu. Po štvrtkovom zasadnutí Slovenskej rektorskej konferencie v Žiline to skonštatoval podpredseda vlády SR a minister školstva Ján Mikolaj.

***01miki***

Mesto Poprad vzdalo dlhoročný boj s kolóniou havranov v parku pred železničnou stanicou. "Rozhodol som sa, že pôjdeme do riešenia kolonádneho parku. Zastrešíme dva hlavné ťahy v tomto parku, kde je najväčší pohyb ľudí,“ povedal dnes primátor Anton Danko. Bude to stáť 20 mil. Sk. Rekonštrukcia predstaničného parku sa začne v týchto dňoch. Samotná železničná stanica v Poprade by sa mala tiež zmeniť. "Železnice majú v pláne vybudovať 25-poschodový hotel priamo na železničnej stanici.

Britská kráľovná Alžbeta II. počas svojej návštevy Slovenska 23. a 24. októbra pravdepodobne zavíta aj do Popradu. "Keď navštívi mesto Poprad, tak isto navštívi mestskú časť Spišská Sobota a kostol sv. Juraja,“ povedal primátor Popradu Anton Danko. Kráľovná by mala navštíviť aj popradský zimný štadión, a aj priateľský hokejový zápas medzi Popradom a jedným z anglických tímov. Alžbeta II. by mala hodiť úvodné buly zápasu. Popradským hokejistom by mala ako spomienka na tento deň ostať aj spoločná fotografia s kráľovnou. Tieto informácie A. Danko zatiaľ nepotvrdil.


ŠPORT
Vedenie prestížnych cyklistických pretekov Tour de France necháva pre budúci rok otvorené dvere pre návrat ich sedemnásobného víťaza Lancea Armstronga. "Ak sa v nasledujúcich mesiacoch nestane čosi nepredvídané, nič nebráni účastí tímu Astana na našich pretekoch," konštatoval vo štvrtok Christian Prudhomme, riaditeľ Tour.

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) udelila pokutu 30.000 švajčiarskych frankov Chorvátskej futbalovej federácií za rasistické prejavy jej fanúšikov počas kvalifikačného zápasu na MS 2010 s Anglickom. "Rasizmus nemá vo futbale žiadne miesto. FIFA je odhodlaná pokračovať v boji proti rasizmu na celom svete a bude robiť všetko pre to, aby eliminovala tento druh diskriminácie," píše sa vo vyhlásení FIFA.

Slovenský tenista Dominik Hrbatý je momentálne jediným aktívnym hráčom s priaznivou bilanciou zo vzájomných stretnutí proti prvým dvom mužom terajšieho renkingu Rafaelovi Nadalovi a Rogerovi Federerovi. Nad Španielom vedie 30-ročný Bratislavčan 3:1 a nad Švajčiarom 2:1. Informáciu zverejnil štatistik ATP Greg Sharko. Medzi už nehrajúcimi tenistami sa niečím takým môže pochváliť iba Španiel Alex Corretja.

*************************************
NOC:
Polooblačno až oblačno a ojedinele prehánky.
Najnižšia nočná teplota 9 až 5 st.
Severný až severovýchodný vietor 2 až 5 m/s (5 až 20 km/h).

PIATOK:
Polooblačno až oblačno a ojedinele prehánky. Zrána ojedinele hmlisto.
Najvyššia denná teplota 14 až 18, na severe miestami okolo 12 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 4 st.
Severný až severovýchodný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).