Tuesday, September 23, 2008

Pripravil Michal Novák: Streľba na fínskej strednej škole

12:00 23.09.2008

Vo Fínsku sa strieľa na strednej škole. Ozbrojený muž spustil streľbu na strednej odbornej škole vo fínskom meste Kauhajoki asi 200 kilometrov od hlavného mesta Helsinki. Podľa policajných informácií bolo niekoľko ľudí zranených, nevylučujú ani obete na životoch. Podľa britskej BBC, v škole videli strelca oblečeného v čiernom, ktorý zrejme niesol automatickú zbraň. Polícia nariadila evakuáciu a privolala posily. Na mieste vraj videli požiar a najmenej jedno zranené dievča, ktoré vychádzalo z budovy. Incident stále prebieha.

Europoslanci za Smer-SD odsúdili dnes nočné vystúpenia maďarských europoslancov. Árpád Duka-Zólyomi (SMK) vyhlásil, že "od nástupu koaličnej vlády Róberta Fica niečo nie je v poriadku na Slovensku a najmä zásluhou predsedu vládnej strany Jána Slotu sa neúnosne množia protimaďarské, rasistické a xenofóbne prejavy a je zarážajúce, že ani premiér či predstavitelia vládnych strán sa neohradia, neodsúdia tento škodlivý a nebezpečný trend“. Europoslanec Vladimír Maňka dnes uviedol, že "takéto vystúpenia našich kolegov sú absurdné“. Hlavným problémom slovensko-maďarských vzťahov je podľa Maňku fakt, že "sa nevieme vyrovnať s vlastnou minulosťou“. Europoslanec verí, že "stretnutie slovenského a maďarského premiéra pomôže prekonať aj tieto nedorozumenia.“

Prepustení indickí robotníci dobili na smrť indického šéfa talianskej firmy, ktorá ich prepustila, uviedla polícia. Početná skupina bývalých zamestnancov spoločnosti na automobilové súčiastky napadla na zvolanom stretnutí výkonného šéfa spoločnosti. Spoločnosť prepustila pred troma mesiacmi vyše 100 robotníkov, v pondelok však zorganizovala stretnutie v snahe dohodnúť sa s niektorými bývalými zamestnancami. Polícia r zatkla 63 ľudí. V zatýkaní však bude pokračovať.

Bezpečnostná rada OSN predĺžila mandát medzinárodným jednotkám pod velením NATO na boj proti extrémistom v Afganistane o jeden rok. Zároveň však vyjadrila obavy nad vysokým počtom civilných obetí v krajine. V Afganistane momentálne pôsobí pod medzinárodným velením asi 70 tisíc vojakov zo 40 krajín, pričom väčšina z nich odišla do krajiny v rámci misie Severoatlantickej aliancie s cieľom pomôcť vláde bojovať proti talibanským povstalcom.Hnutie Taliban, ktoré vládlo v Afganistane v rokoch 1996 až 2001, vedie od svojej porážky krvavé povstanie prevažne na juhu krajiny.

Venezuelský prezident Hugo Chávez pricestoval do Pekingu, kde odštartuje svoju týždňové turné po Číne, Rusku a EurópeCieľom návštevy prezidenta je zabezpečiť vyšší predaj venezuelskej ropy v Číne. Venezuelský prezident ešte minulý mesiac uviedol, že jeho krajina vypustí z Číny 1. novembra aj svoj prvý satelit a od Pekingu plánuje nakúpiť viac ako 20 čínskych bojových stíhačiek.

Americký vyjednávač pre severokórejský jadrový program v pondelok vyhlásil, že na šesťstranných rozhovoroch o jadrovom odzbrojení razí Pchjongjang "tvrdú líniu". Podľa Američana však v súčasnosti neexistuje riziko, že by režim Kim Čong-ila obnovil prevádzku vo svojom jadrovom komplexe.

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád včera obhajoval svoju politiku konfrontácie so Západom s odôvodnením, že americké jednotky obkľučujú jeho krajinu. Na otázku o jeho negatívnom postoji voči západným krajinám vyhlásil: "Som rád, že sa pýtate. "Sú to americké vojská, ktoré sa nachádzajú v okolí našich hraníc. Nie sú to naše vojská, ktoré sa nachádzajú v okolí amerických hraníc. Tak čo presne tam robia?" spýtal sa iránsky líder. Napriek tomu, že Bezpečnostná rada OSN uvalila na režim v Teheráne už tri série sankcií, Spojené štáty a Európska únia pokračujú v rokovaniach v snahe prinútiť Irán zastaviť program obohacovania uránu.

Taliansky Úrad pre civilnú leteckú dopravu v pondelok oznámil, že talianska spoločnosť Alitalia príde o licenciu. Spoločnosť momentálne lieta vďaka provizórnej licencii, avšak ak do niekoľkých dní nepodloží úsporný strategický plán, stratí aj tú. Úrad potvrdil, že v prípade, ak plán nepríde do "troch-štyroch dní", licenciu aerolinkám odoberú a tá následne zrejme definitívne zanikne.

Izraelský prezident Šimon Peres v pondelok večer, tak ako sa očakávalo, poveril ministerku zahraničných vecí Cipi Livniovú zostavením novej vlády. Teraz má 42 dní na to, aby vytvorila novú koalíciu. Táto úloha jej automaticky pripadla po tom, ako vyhrala vnútrostranícke voľby, v ktorých nahradila doterajšieho premiéra Ehuda Olmerta na čele vládnej strany Kadima. Olmert rezignoval pre viaceré obvinenia z korupcie.

Severoafrická vetva teroristickej siete al-Kájda hrozí novými útokmi na západné ciele na severe čierneho kontinentu. Na zvukovej nahrávke, ktorá sa v pondelok objavila na internetových stránkach, protestuje al-Kájda v severnej Afrike proti "novej koloniálnej ofenzíve" zo strany Západu a varuje moslimov, aby nepodporovali severoafrické "odpadlícke a zradné režimy". Špeciálne sa na nahrávke spomínajú francúzske, španielske a americké ciele na severe Afriky.

Brazílska polícia informovala o ozbrojených mužoch, ktorí zabili 15 ľudí na haciende obchodníka s drogami. Federálny policajný dôstojník uviedol, že päť ozbrojencov včera vtrhlo na ranč na juhu Brazílie. Medzi obeťami je podozrivý díler, rovnako ako dvaja jeho synovia. Päť ďalších osôb sa pri incidente zranilo, z toho dvaja vážne. Útočníci po masovej vražde pravdepodobne utiekli na lodi do susedného Paraguaja.

Čína sa chystá tento týždeň na veľký vesmírny krok. Prvýkrát v histórii by sa mali traja Číňania poprechádzať po mesiaci. Raketa s názvom Veľký krok, je už v severozápadnom Ťi-čchuane pripravená, aby vo štvrtok, v piatok, alebo v sobotu, vyniesla trojčlennú posádku do vesmíru. 68-hodinová misia by Čínu priblížila k cieľu vybudovať na mesiaci malé vesmírne laboratórium, ktoré by sa neskôr malo prebudovať na kozmickú stanicu.

Bez účasti opozície pokračuje rokovanie Národnej rady. Dôvodom sú body, ktoré predkladá minister spravodlivosti Štefan Harabin. V rokovacej sále ostali z opozičných poslancov len zástupcovia konzervatívnych demokratov. Ignorovanie rokovania o Harabinových návrhoch avizoval počas víkendu predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Podľa neho je nemysliteľné, aby v demokratickej vláde zasadal človek, ktorý bez hanby klame a ktorý nespochybniteľne má kontakty na mafiu. vyhlásil Dzurinda.

Vízová povinnosť pre Slovákov do Spojených štátov amerických bude zrušená ešte za vlády súčasného amerického prezidenta Georgea W. Busha. "A to do konca októbra," uviedla včera Slovenská televízia. Podľa televízie to v Bratislave povedal americký veľvyslanec na Slovensku Vincent Obsitnik. Ten má v pondelok na budúci týždeň podpísať s ministrom vnútra SR Robertom Kaliňákom posledné dve dohody, potrebné na zrušenie vízovej povinnosti, dodala televízia.

Dnes je na Slovensku benzín lacnejší o 50 halierov za liter. Priemerná cena 95-ky sa tak po zlacnení pohybuje pod hranicou 39,40 Sk za liter. Ako ďalej agentúru SITA informoval internetový portál natankuj.sk, dôvodom je pokles cien benzínov na burze v Rotterdame, ktorý nasledoval vývoj cien ropy vo svete. Cena nafty sa meniť nebude.

Ceny ropy vzrástli v pondelok takmer o 16 %, čo bolo najväčšie zaznamenané jednodňové posilnenie. Ropa sa tak odrazila od minulotýždňového prepadu takmer na 90 USD za barel. Cena londýnskej ropy Brent stúpla o 6,43 USD na 106,04 USD za barel.

SPORT

Vedenie futbalového klubu FC Nitra podpísalo trojročný kontrakt s kanonierom Róbertom Rákom. Tridsaťročný útočník obliekal od leta 2007 dres bieloruského Dinama Minsk, no najmä v tomto roku sa nedokázal výraznejšie presadiť do základnej zostavy. Nitra je na 9. mieste tabuľky so ziskom 10 bodov za tri víťazstvá, jednu remízu a päť prehier a kanonier Rákových kvalít sa jej určite zíde.

Slovenský hokejový útočník Marek Zagrapan sa výborne uviedol v prvom prípravnom stretnutí Buffalo Sabres pred novou sezónou NHL. Dvadsaťjedenročný rodák z Prešova, dal v pondelňajšom dueli proti Torontu jeden gól a a na dva prihrával. Jednu presnú prihrávku si pripísal aj obranca a Zagrapanov klubový spoluhráč Andrej Sekera. Úvodný prípravný duel príliš nevyšiel slovenskému gólmanovi v službách Montrealu Jaroslavovi Halákovi. Dvadsaťtriročný Bratislavčan bol v bránke Canadiens prvé dve tretiny súboja s Bostonom, počas ktorých až päťkrát lovil puk zo svojej siete a zaznamenal 24 úspešných zákrokov. Montreal napokon s Bruins prehral vysoko 3:8.

Výsledky pondelňajších stretnutí Kontinentálnej hokejovej ligy, v ktorej sa opäť darilo Slovákom:
CSKA Moskva - Dinamo Riga 3:4 - Marcel Hossa 1+0, Ronald Petrovický (obaja Riga) 1+0
Spartak Moskva - Dinamo Minsk 2:1 po sam. náj. - Branko Radivojevič (Spartak) 1+0
Ufa - Nižnekamsk 3:5 - Tomáš Starosta (Nižnekamsk) 0+1

Anglický futbalový klub Manchester United potrestala miestna futbalová asociácia pokutou 25 000 libier za 7 žltých kariet hráčov jeho mužstva v nedeľňajšom londýnskom stretnutí súťaže Premier League proti FC Chelsea (1:1). Kormidelník ManU Sir Alex Ferguson si však nemyslí, že členovia kádra úradujúceho anglického i európskeho šampióna hrali prehnane tvrdo či dokonca zákerne. " Brazílčan Luiz Felipe Scolari, mal trochu iný názor: "Ak hráč nerešpektuje rozhodcu, mal by vidieť žltú a možno dokonca červenú kartu. Nezáleží na tom, z akého je klubu," povedal portugalský tréner FC Chelsea.

Britský jazdec formuly 1 Lewis Hamilton a zástupcovia jeho tímu McLaren v pondelok predniesli trojčlennej odvolacej komisii Svetovej automobilovej federácie (FIA) svoje argumenty v súvislosti s úsilím získať späť víťazstvo z Veľkej ceny Belgicka. Po súboji s Fínom Kimim Räikkönenom dostal Hamilton dodatočne od komisárov 25-sekundovú penalizáciu, a to znamenalo jeho pokles z prvého miesta na tretie. Verdikt by mali oznámiť dnes.

******************************

Oblačno až zamračené, na západnom a strednom Slovensku miestami polooblačno až oblačno. Ojedinele slabý dážď alebo prehánky, najmä na severe územia. V polohách nad 1500 m zrážky snehové. Najvyššia denná teplota 13 až 18, na severe miestami okolo 11 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 3 st. Prevažne severný vietor do 20 km/h.