Monday, September 29, 2008

pripravila katarína plavčanová Bavorská Kresťansko-sociálna únia (CSU) dosiahla vo víkendových voľbách najhorší výsledok vo svojej histórii

12.00
Bavorská Kresťansko-sociálna únia (CSU) dosiahla vo víkendových voľbách najhorší výsledok vo svojej histórii a prvýkrát po 46 rokoch stratila absolútnu väčšinu. Podľa predbežných oficiálnych výsledkov hlasovalo za CSU premiéra Günthera Becksteina 43 percent voličov. Na druhom mieste skončila Sociálnodemokratická strana s takmer 19 percentami, čo znamená najhorší výsledok strany v Bavorsku v jej povojnovej histórii. Do krajinského parlamentu sa ďalej dostala konzervatívne protestné zoskupenie Slobodní voliči, Zelení a Slobodní demokrati. Presvedčivo by mali teda zvíťaziť sociálni demokrati, ktorí patria k euroskeptikom.

Lídri amerického Kongresu a vláda prezidenta Georgea Busha sa počas víkendovej noci dohodli na detailoch záchranného plánu pre banky. Pomoc vo výške 700 miliárd dolárov má pomôcť oslabenej ekonomike. Plán je zatiaľ najväčšou vládnou pomocou pre trhy od veľkej krízy v roku 1929. Má tiež odvrátiť riziko prehĺbenia poklesu, ktorý ohrozuje aj Európu. Na jeho podporu má v piondelok vystúpiť s prejavom aj americký prezident George Bush.

Bombový útok, ktorý si vyžiadal počas víkendu v hlavnom meste Sýrie 17 ľudských životov, bol dielom teroristov. Sú to "predbežné" zistenia vyšetrovateľov. V blízkosti šiitskej svätyne na južnom predmestí Damasku v sobotu vybuchla dvestokilogramová nálož v aute.

Väzni na severozápade Turecka dnes zajali päť dozorcov ako rukojemníkov na protest proti podmienkam vo väznici. Informovala o tom štátna tlačová agentúra Anatolia. Väzni začali protest pri jedle pred svitaním, v posledný deň pôstu moslimského posvätného mesiaca ramadán. Podľa slov guvernéra väzni požadujú aj amnestiu. Nie je známe, koľko odsúdených z celkového počtu 258 sa do protestu zapojilo. Úrady sa snažia so vzbúrenými väzňami nadviazať dialóg.

Druhý dôchodkový pilier vláda znovu otvorí po druhý krát ešte tento rok, v decembri. Zatvoril by sa 31-vého mája 2009. Premiér Fico však pripustil aj variantu, že zostane otvorený navždy.

Trebiškovskí hasiči likvidovali v noci nebezpečnú látku na trebišovskej železničnej stanici. Železničná polícia uzatvorila celú stanicu. Pri úniku dechtového oleja a zásahu nebol nikto zranený. Železničná stanica v Trebišove bola uzavretá do trištvrte na jedenásť.

Náhodní turisti, ale predovšetkým žiaci základných škôl čistili Tatry od odpadkov. Viac ako 1 300 účastníkov akcie Čisté hory, medzi nimi aj niekoľko jednotlivcov z Českej republiky a Poľska, vyzbieralo takmer 600 kg smetí v podobe plastových fliaš  a obalov od potravín. Najznečistenejším bolo okolie Hrebienka. Štátne lesy TANAPu organizovali tohtoročnú akciu Čisté hory spoločne so Správou TANAPu, ktorá zabezpečovala zber odpadkov na turistických chodníkoch prechádzajúcich územím urbárov v liptovskej časti Tatier.

Na tenisovom turnaji v Stuttgarte budú možno medzi sebou súperiť Daniela Hantuchová a Dominika Cibulková. Hantuchová si najskôr v úvodnom kole zmeria sily s Ruskou Zvonarevovou, Cibulkovú čaká Francúzka Bartoliová.

EUR 30,29, USD 20,69, GBP 38,10
************************************
Jasno až polojasno.
Najvyššia denná teplota 16 až 20 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 9 st.
Prevažne južný vietor do 5 m/s (20 km/h).