Monday, September 22, 2008

Pripravil Michal Novák: Nato ostáva v Afganistane ešte rok

9:00 23.09.2008

Bezpečnostná rada OSN predĺžila mandát medzinárodným jednotkám pod velením NATO na boj proti extrémistom v Afganistane o jeden rok. Zároveň však vyjadrila obavy nad vysokým počtom civilných obetí v krajine. V Afganistane momentálne pôsobí pod medzinárodným velením asi 70 tisíc vojakov zo 40 krajín, pričom väčšina z nich odišla do krajiny v rámci misie Severoatlantickej aliancie s cieľom pomôcť vláde bojovať proti talibanským povstalcom.Hnutie Taliban, ktoré vládlo v Afganistane v rokoch 1996 až 2001, vedie od svojej porážky krvavé povstanie prevažne na juhu krajiny.

Venezuelský prezident Hugo Chávez pricestoval do Pekingu, kde odštartuje svoju týždňové turné po Číne, Rusku a EurópeCieľom návštevy prezidenta je zabezpečiť vyšší predaj venezuelskej ropy v Číne. Venezuelský prezident ešte minulý mesiac uviedol, že jeho krajina vypustí z Číny 1. novembra aj svoj prvý satelit a od Pekingu plánuje nakúpiť viac ako 20 čínskych bojových stíhačiek.

Americký vyjednávač pre severokórejský jadrový program v pondelok vyhlásil, že na šesťstranných rozhovoroch o jadrovom odzbrojení razí Pchjongjang "tvrdú líniu". Podľa Američana však v súčasnosti neexistuje riziko, že by režim Kim Čong-ila obnovil prevádzku vo svojom jadrovom komplexe.

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád včera obhajoval svoju politiku konfrontácie so Západom s odôvodnením, že americké jednotky obkľučujú jeho krajinu. Na otázku o jeho negatívnom postoji voči západným krajinám vyhlásil: "Som rád, že sa pýtate. "Sú to americké vojská, ktoré sa nachádzajú v okolí našich hraníc. Nie sú to naše vojská, ktoré sa nachádzajú v okolí amerických hraníc. Tak čo presne tam robia?" spýtal sa iránsky líder. Napriek tomu, že Bezpečnostná rada OSN uvalila na režim v Teheráne už tri série sankcií, Spojené štáty a Európska únia pokračujú v rokovaniach v snahe prinútiť Irán zastaviť program obohacovania uránu.

Brazílska polícia informovala o ozbrojených mužoch, ktorí zabili 15 ľudí na haciende obchodníka s drogami. Federálny policajný dôstojník uviedol, že päť ozbrojencov včera vtrhlo na ranč na juhu Brazílie. Medzi obeťami je podozrivý díler, rovnako ako dvaja jeho synovia. Päť ďalších osôb sa pri incidente zranilo, z toho dvaja vážne. Útočníci po masovej vražde pravdepodobne utiekli na lodi do susedného Paraguaja.

Vízová povinnosť pre Slovákov do Spojených štátov amerických bude zrušená ešte za vlády súčasného amerického prezidenta Georgea W. Busha. "A to do konca októbra," uviedla včera Slovenská televízia. Podľa televízie to v Bratislave povedal americký veľvyslanec na Slovensku Vincent Obsitnik. Ten má v pondelok na budúci týždeň podpísať s ministrom vnútra SR Robertom Kaliňákom posledné dve dohody, potrebné na zrušenie vízovej povinnosti, dodala televízia.

Dnes je na Slovensku benzín lacnejší o 50 halierov za liter. Priemerná cena 95-ky sa tak po zlacnení pohybuje pod hranicou 39,40 Sk za liter. Ako ďalej agentúru SITA informoval internetový portál natankuj.sk, dôvodom je pokles cien benzínov na burze v Rotterdame, ktorý nasledoval vývoj cien ropy vo svete. Cena nafty sa meniť nebude.

Kurzy NBS:

EUR1 30,286
USD1 20,788
GBP1 38,211

SPORT

Slovenský hokejový útočník Marek Zagrapan sa výborne uviedol v prvom prípravnom stretnutí Buffalo Sabres pred novou sezónou NHL. Dvadsaťjedenročný rodák z Prešova, dal v pondelňajšom dueli proti Torontu jeden gól a a na dva prihrával. Jednu presnú prihrávku si pripísal aj obranca a Zagrapanov klubový spoluhráč Andrej Sekera.

Úvodný prípravný duel príliš nevyšiel slovenskému gólmanovi v službách Montrealu Jaroslavovi Halákovi. Dvadsaťtriročný Bratislavčan bol v bránke Canadiens prvé dve tretiny súboja s Bostonom, počas ktorých až päťkrát lovil puk zo svojej siete a zaznamenal 24 úspešných zákrokov. Montreal napokon s Bruins prehral vysoko 3:8.

Britský jazdec formuly 1 Lewis Hamilton a zástupcovia jeho tímu McLaren v pondelok predniesli trojčlennej odvolacej komisii Svetovej automobilovej federácie (FIA) svoje argumenty v súvislosti s úsilím získať späť víťazstvo z Veľkej ceny Belgicka. Po súboji s Fínom Kimim Räikkönenom dostal Hamilton dodatočne od komisárov 25-sekundovú penalizáciu, a to znamenalo jeho pokles z prvého miesta na tretie. Verdikt by mali oznámiť dnes.

******************************

Oblačno až zamračené, na západnom a strednom Slovensku miestami polooblačno až oblačno. Ojedinele slabý dážď alebo prehánky, najmä na severe územia. V polohách nad 1500 m zrážky snehové. Najvyššia denná teplota 13 až 18, na severe miestami okolo 11 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 3 st. Prevažne severný vietor do 20 km/h.