Thursday, September 25, 2008

Pripravil Mical Novák: Bono Vox "Toto je morálny bankrot"

10:00 25.09.2008

V New Yorku sa včera začal summit svetových lídrov a celebrít organizovaný každoročne bývalým americkým prezidentom Billom Clintonom. Medzi najväčšie hviezdy štvrtého ročníka s názvom Clintonova globálna iniciatíva patria bývalý americký viceprezident a nositeľ Nobelovej ceny za mier Al Gore, či írsky spevák a aktivista Bono Vox.

Trojdňový summit sa každoročne koná v rovnaký deň a v rovnakom meste, ako zasadnutie Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov. Írsky spevák Bono na Clintonovu otázku, či súčasná finančná kríza ohrozí globálny cieľ zlepšiť život najchudobnejším ľuďom sveta, odpovedal: "Pre mňa je pozoruhodné, že viete nájsť 700 miliárd dolárov na záchranu Wall Street a celá skupina G-8 nevie nájsť 25 miliárd dolárov na záchranu 25-tisíc detí, ktoré každý deň umierajú na choroby a hlad, ktorým sa dá zabrániť... Bankrot je vážna vec. Toto je morálny bankrot". Povedal spevák skupiny U2

Juhozápad Tibetu pri hraniciach s Nepálom zasiahlo dnes zemetrasenie s magnitúdom 6,0. Blízku oblasť pritom minulý mesiac zasiahlo silnejšieho zemetrasenie, ktoré zničilo stovky domov. Materiálne škody ani obete zatiaľ nie sú známe.

Americký prezident George Bush v noci Američanov varoval pred "dlhou a bolestivou recesiou". Jeho slová prichádzajú krátko po tom, čo šéf Bieleho domu pozval oboch prezidentských kandidátov, Baracka Obamu a Johna McCaina, do Washingtonu. "Bez okamžitých opatrení Kongresu by mohla Ameriku zachvátiť finančná panika," vyhlásil Bush. Zároveň vyjadril nádej, že jeho tzv. záchranný balíček v celkovej výške 700 miliárd dolárov by mohol Spojeným štátom pomôcť ľahšie prekonať súčasnú krízu na akciových trhoch.

Spojené štáty a Rusko sa dohodli na stretnutí, na ktorom by mali diskutovať o riešení problému okolo iránskeho jadrového programu. Informoval o tom predstaviteľ americkej diplomacie Daniel Fried. Ako Fried dodal, dohodu dosiahli obe strany počas rozhovorov v New Yorku medzi americkou ministerkou zahraničných vecí Condoleezzou Riceovou a jej ruským partnerom Sergejom Lavrovom. Išlo o prvé stretnutie oboch vysokých predstaviteľov od vypuknutia konfliktu medzi Ruskom a Gruzínskom minulý mesiac.

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Levoči dnes budú rozhodovať o osude Všeobecnej nemocnice s poliklinikou v Levoči. Mesto je 100 % vlastníkom nemocnice. O jej kúpu, prípadne získanie väčšinového podielu akcií prejavili záujem tri firmy. Ide o spoločnosti Svet zdravia, za ktorou je spoločnosť J&T a firmy Venrol a Agel Sk. Podľa primátora Levoče Miroslava Vilkovského mesto k takému kroku núti ekonomická situácia. Podľa primátora je nelogické, aby mesto dotovalo nemocnicu, ktorá má o tretinu vyšší rozpočet než samotná Levoča.

Kurzy NBS:
EUR1 30,30
USD1 20,62
GBP1 38,21

SPORT

Po Daniele Hantuchovej postúpila do štvrťfinále dvojhry na tenisovom turnaji v Pekingu aj druhá Slovenka Dominika Cibulková. Pred umením 19-ročnej Slovenky sa musela skloniť ôsma nasadená Ruska Anna Čakvetadzeová, ktorú Cibulková zdolala hladko 6:3, 6:2. Súperkou Dominiky, bude vo štvrťfinále ďalšia ruská tenistka, štvrtá nasadená Svetlana Kuznecovová.

Súhrn výsledkov stredajších zápasov úvodného dňa medzinárodného basketbalového turnaja mužov - 1. ročníka Podtatranského pohára v Poprade:

Slovenský futbalista Marek Hamšík sa v 4. kole najvyššej talianskej súťaže podieľal na víťazstve Neapolu na domácej pôde proti súperovi z Palerma (2:1) jedným gólom.

**********************

Oblačno až zamračené a miestami prehánky alebo občasný dážď. Neskôr od severovýchodu čiastočné zmenšovanie oblačnosti. Najvyššia denná teplota 14 až 18, na severe okolo 12 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 4 st.
Severný až severovýchodný vietor 10 až 20 km/h.