Thursday, September 25, 2008

Pripravil Michal Novák: Bono VOX " Toto je morálny bankrot"

09:00 25.09.2008

V New Yorku sa včera začal summit svetových lídrov a celebrít organizovaný každoročne bývalým americkým prezidentom Billom Clintonom. Medzi najväčšie hviezdy štvrtého ročníka s názvom Clintonova globálna iniciatíva patria bývalý americký viceprezident a nositeľ Nobelovej ceny za mier Al Gore, či írsky spevák a aktivista Bono Vox.

Trojdňový summit sa každoročne koná v rovnaký deň a v rovnakom meste, ako zasadnutie Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov. Írsky spevák Bono na Clintonovu otázku, či súčasná finančná kríza ohrozí globálny cieľ zlepšiť život najchudobnejším ľuďom sveta, odpovedal: "Pre mňa je pozoruhodné, že viete nájsť 700 miliárd dolárov na záchranu Wall Street a celá skupina G-8 nevie nájsť 25 miliárd dolárov na záchranu 25-tisíc detí, ktoré každý deň umierajú na choroby a hlad, ktorým sa dá zabrániť... Bankrot je vážna vec. Toto je morálny bankrot". Povedal spevák skupiny U2

Americký prezident George Bush v noci Američanov varoval pred "dlhou a bolestivou recesiou". Jeho slová prichádzajú krátko po tom, čo šéf Bieleho domu pozval oboch prezidentských kandidátov, Baracka Obamu a Johna McCaina, do Washingtonu. "Bez okamžitých opatrení Kongresu by mohla Ameriku zachvátiť finančná panika," vyhlásil Bush. Zároveň vyjadril nádej, že jeho tzv. záchranný balíček v celkovej výške 700 miliárd dolárov by mohol Spojeným štátom pomôcť ľahšie prekonať súčasnú krízu na akciových trhoch.

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko odmietol nátlak Ruska, ktoré nechce, aby jeho krajina vstúpila do NATO. "Je nevyhnutné vylúčiť jazyk vydierania a hrozieb," povedal na pôde Valného zhromaždenia OSN. " "Takéto pokusy o zasahovanie sú krátkozraké a kontraproduktívne." Hoci konkrétne nespomenul Rusko, ukrajinský prezident zároveň odsúdil "všetky agresívne činy a použitie sily, ktoré sa v regióne objavili."

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Levoči dnes budú rozhodovať o osude Všeobecnej nemocnice s poliklinikou v Levoči. Mesto je 100 % vlastníkom nemocnice. O jej kúpu, prípadne získanie väčšinového podielu akcií prejavili záujem tri firmy. Ide o spoločnosti Svet zdravia, za ktorou je spoločnosť J&T a firmy Venrol a Agel Sk. Podľa primátora Levoče Miroslava Vilkovského mesto k takému kroku núti ekonomická situácia. Podľa primátora je nelogické, aby mesto dotovalo nemocnicu, ktorá má o tretinu vyšší rozpočet než samotná Levoča.

Kurzy NBS:
EUR1 30,30
USD1 20,62
GBP1 38,21

SPORT

Po Daniele Hantuchovej postúpila do štvrťfinále dvojhry na tenisovom turnaji v Pekingu aj druhá Slovenka Dominika Cibulková. Pred umením 19-ročnej Slovenky sa musela skloniť ôsma nasadená Ruska Anna Čakvetadzeová, ktorú Cibulková zdolala hladko 6:3, 6:2. Súperkou Dominiky, bude vo štvrťfinále ďalšia ruská tenistka, štvrtá nasadená Svetlana Kuznecovová.

Súhrn výsledkov stredajších zápasov úvodného dňa medzinárodného basketbalového turnaja mužov - 1. ročníka Podtatranského pohára v Poprade:

Chemosvit Poprad - Östersund (Švéd.) 66:85
Dubrovník (Chorv.) - Piraten (Rak.) 88:78

Dnes o šiestej nastúpi Chemosvit Poprad - Wörthersee Piraten (Rak.) o ôsmej bude hrať švédsky Östersund proti Dubrovníku

Slovenský futbalista Marek Hamšík sa v 4. kole najvyššej talianskej súťaže podieľal na víťazstve Neapolu na domácej pôde proti súperovi z Palerma (2:1) jedným gólom. Najväčším prekvapením stredajších stretnutí je prehra rímskeho AS, ktorý nestačil na Janov a na pôde FC podľahol 1:3.

Druhé víťazstvo v aktuálnom ročníku najvyššej španielskej futbalovej súťaže si na svoje konto pripísali hráči FC Barcelona, ktorí si na domácej pôde poradili s Betisom Sevilla 3:2. Hrdinom katalánskeho veľkoklubu sa stal Kamerunčan Samuel Eto'o, ktorý vsietil prvé dva góly stretnutia.

Darí sa aj Villarrealu, ktorý doteraz neokúsil chuť prehry. V stredajšom dueli si poradil so Santanderom (2:0). Futbalisti úradujúceho španielskeho šampióna Realu Madrid si bez väčších problémov poradili so svojimi súpermi z klubu Sporting , keď ich na domácej pôde odprevadili s výpraskom 7:1.

**********************

Oblačno až zamračené a miestami prehánky alebo občasný dážď. Neskôr od severovýchodu čiastočné zmenšovanie oblačnosti. Najvyššia denná teplota 14 až 18, na severe okolo 12 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 4 st.
Severný až severovýchodný vietor 10 až 20 km/h.