Monday, September 22, 2008

Pripravil Michal Novák: Hugo Chávez nakupuje v Číne stíhačky a predáva ropu

8:00 23.09.2008

Venezuelský prezident Hugo Chávez pricestoval do Pekingu, kde odštartuje svoju týždňové turné po Číne, Rusku a Európe..
Cieľom návštevy prezidenta je zabezpečiť vyšší predaj venezuelskej ropy v Číne. Venezuelský prezident ešte minulý mesiac uviedol, že jeho krajina vypustí z Číny 1. novembra aj svoj prvý satelit a od Pekingu plánuje nakúpiť viac ako 20 čínskych bojových stíhačiek.

Americký vyjednávač pre severokórejský jadrový program v pondelok vyhlásil, že na šesťstranných rozhovoroch o jadrovom odzbrojení razí Pchjongjang "tvrdú líniu". Podľa Američana však v súčasnosti neexistuje riziko, že by režim Kim Čong-ila obnovil prevádzku vo svojom jadrovom komplexe.

Taliansky Úrad pre civilnú leteckú dopravu v pondelok oznámil, že talianska spoločnosť Alitalia príde o licenciu. Spoločnosť momentálne lieta vďaka provizórnej licencii, avšak ak do niekoľkých dní nepodloží úsporný strategický plán, stratí aj tú. Úrad potvrdil, že v prípade, ak plán nepríde do "troch-štyroch dní", licenciu aerolinkám odoberú a tá následne zrejme definitívne zanikne.

Izraelský prezident Šimon Peres v pondelok večer, tak ako sa očakávalo, poveril ministerku zahraničných vecí Cipi Livniovú zostavením novej vlády. Teraz má 42 dní na to, aby vytvorila novú koalíciu. Táto úloha jej automaticky pripadla po tom, ako vyhrala vnútrostranícke voľby, v ktorých nahradila doterajšieho premiéra Ehuda Olmerta na čele vládnej strany Kadima. Olmert rezignoval pre viaceré obvinenia z korupcie.

Čína sa chystá tento týždeň na veľký vesmírny krok. Prvýkrát v histórii by sa mali traja Číňania poprechádzať po mesiaci. Raketa s názvom Veľký krok, je už v severozápadnom Ťi-čchuane pripravená, aby vo štvrtok, v piatok, alebo v sobotu, vyniesla trojčlennú posádku do vesmíru. 68-hodinová misia by Čínu priblížila k cieľu vybudovať na mesiaci malé vesmírne laboratórium, ktoré by sa neskôr malo prebudovať na kozmickú stanicu.

Vízová povinnosť pre Slovákov do Spojených štátov amerických bude zrušená ešte za vlády súčasného amerického prezidenta Georgea W. Busha. "A to do konca októbra," uviedla včera Slovenská televízia. Podľa televízie to v Bratislave povedal americký veľvyslanec na Slovensku Vincent Obsitnik. Ten má v pondelok na budúci týždeň podpísať s ministrom vnútra SR Robertom Kaliňákom posledné dve dohody, potrebné na zrušenie vízovej povinnosti, dodala televízia.

Kurzy NBS:

EUR1 30,286
USD1 20,788
GBP1 38,211

SPORT

Výsledky pondelňajších stretnutí Kontinentálnej hokejovej ligy, v ktorej sa opäť darilo Slovákom:
CSKA Moskva - Dinamo Riga 3:4 - Marcel Hossa 1+0, Ronald Petrovický (obaja Riga) 1+0
Spartak Moskva - Dinamo Minsk 2:1 po sam. náj. - Branko Radivojevič (Spartak) 1+0
Ufa - Nižnekamsk 3:5 - Tomáš Starosta (Nižnekamsk) 0+1

Anglický futbalový klub Manchester United potrestala miestna futbalová asociácia pokutou 25 000 libier za 7 žltých kariet hráčov jeho mužstva v nedeľňajšom londýnskom stretnutí súťaže Premier League proti FC Chelsea (1:1). Kormidelník ManU Sir Alex Ferguson si však nemyslí, že členovia kádra úradujúceho anglického i európskeho šampióna hrali prehnane tvrdo či dokonca zákerne. " Brazílčan Luiz Felipe Scolari, mal trochu iný názor: "Ak hráč nerešpektuje rozhodcu, mal by vidieť žltú a možno dokonca červenú kartu. Nezáleží na tom, z akého je klubu," povedal portugalský tréner FC Chelsea.

Britský jazdec formuly 1 Lewis Hamilton a zástupcovia jeho tímu McLaren v pondelok predniesli trojčlennej odvolacej komisii Svetovej automobilovej federácie (FIA) svoje argumenty v súvislosti s úsilím získať späť víťazstvo z Veľkej ceny Belgicka. Po súboji s Fínom Kimim Räikkönenom dostal Hamilton dodatočne od komisárov 25-sekundovú penalizáciu, a to znamenalo jeho pokles z prvého miesta na tretie. Verdikt by mali oznámiť dnes.

******************************

Oblačno až zamračené, na západnom a strednom Slovensku miestami polooblačno až oblačno. Ojedinele slabý dážď alebo prehánky, najmä na severe územia. V polohách nad 1500 m zrážky snehové. Najvyššia denná teplota 13 až 18, na severe miestami okolo 11 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 3 st. Prevažne severný vietor do 20 km/h.