Monday, September 22, 2008

Pripravil Michal Novák: British Airways zrušil dočasne svoje lety do Pakistanu

13:00 22.09.2008

Po útoku somálskych povstalcov na mierovú misiu Africkej únie a iné ciele v hlavnom meste Mogadišo v noci zomrelo najmenej 19 civilistov, počet obetí za posledných 24 hodín sa tak vyšplhal už na 29 ľudí. Šiesti z nich sú z jednej rodiny, na ktorej dom dopadla strela z mínometu. K útoku prišlo po opätovnom prerušení mierových rokovaní v susednom Džibuti, kde sa predstavitelia somálskej vlády a islamistických skupín nedohodli na znení vyhlásenia o odchode etiópskych jednotiek z krajiny. .

Pakistanský prezident a premiér mali večerať v hoteli Marriott v Islamabade v čase samovražedného bombového útoku, pri ktorom v sobotu zahynulo najmenej 60 ľudí, miesto stretnutia však bolo na poslednú chvíľu zmenené. Uviedlo pakistanské ministerstvo vnútra. Spoločenská udalosť sa tak nekonala v Marriotte, čo zrejme zachránilo celé vedenie.

Britský letecký prepravca British Airways zrušil dočasne svoje lety do Pakistanu pre obavy z bezpečnosti po samovražedom útoku na hotel Marriott v Islamabade. Popri British Airways prehodnotili svoju bezpečnosť v krajine mnohé diplomatické misie a humanitárne skupiny.

Ministri financií a guvernéri centrálnych bánk skupiny siedmich priemyselne najvyspelejších zemí sveta G7 pravdepodobne podporia plán vlády USA na záchranu finančných trhov. Dnes informovala francúzska ministerka hospodárstva. Ministerka ďalej zopakovala, že francúzske banky nečelia rovnakým rizikám ako ich americkí konkurenti a domáci finančný systém je stabilný.

Konkurzný správca talianskej leteckej spoločnosti Alitalia vyhlási verejnú súťaž na odkúpenie krachujúcich aerolínií. Pôjde tak o posledný formálny krok na ich záchranu pred tým, než taliansky letecký prepravca definitívne zbankrotuje. Konkurzný správca Augusto Fantozzi to uviedol pre taliansky denník Il Messagero. Spoločnosť Alitalia krachuje po tom, čo sa odbory Alitalie a skupina investorov CAI nedohodli.

SPORT

Nedeľňajší súboj 4. kola najvyššej slovenskej súťaže hádzanárov medzi Tatranom Prešov a Považskou Bystricou sa skončil šarvátkou 42 sekúnd pred záverečným klaksónom. Po zákroku hosťujúceho pivota Václava Straku na krídelníka Radoslava Kozlova sa domáci kanonier nechal strhnúť a razom bola z toho poriadna strkanica. Rozhodcovia Daňo a Sabol oboch hlavných aktérov za vzájomne napadnutie vylúčili do konca zápasu.

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová postúpila do 2. kola dvojhry na turnaji v čínskom Pekingu. Sedmička turnaja zdolala v 1. kole Argentínčanku Giselu Dulkovú.

V 8. kole futbalovej druhej ligy zdolal včera FK Poprad - MŠK Žilinu 1:0. Najbližšie dva zápasy odohrajú popradskí futbalisti na pôde súpera. V sobotu cestujú do Podbrezovej. V domácom prostredí sa predstavia až 11. októbra proti Čadci.

*********************************

Popoludní má byť veľká, miestami zmenšená oblačnosť a ojedinele prehánky alebo slabý dážď, v polohách nad 1 500 m snehové zrážky. Najvyššia denná teplota 13 až 17, na severe miestami okolo 11 st. Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 2 st. Mierny vietor do 20 km/h.